Rusya’da 2010 yılında önemli ölçüde kontrol altına alınma sürecine giren alkol bağımlılığı, Ukrayna’daki savaşın da etkisiyle aniden tırmanmaya başladı.
Rusya istatistik kurumu Rosstat tarafından açıklanan son verilere göre, 2010-2021 döneminde alkol tedavisi görenlerin sayısı 154 binden 53 bine kadar düştü. Ayrıca, son 15 yılda alkolden ölümler de 100 bin kişide 15’ten yediye kadar gerilerek yüzde 53’lük bir düşüş sağlandı. Aynı dönemde kişi başına düşen yıllık alkol tüketimi de 15.7 litreden dokuz litreye kadar düştü.
Söz konusu dönemde alkol tüketiminin düşmesi kamuoyunu bilinçlendirmek amacıyla yürütülen kampanyalar ve satışta getirilen kısıtlamalarla sağlandı.
Ancak 2021’nin bitiminden itibaren eğilim tersine döndü ve alkol bağımlılarının sayısı yeniden yükselişe geçere 54 bine yükseldi.
Kommersant gazetesinin konuştuğu uzmanlar bu duruma önce korona pandemisi sırasında insanların yeniden kaygı duymaya başlamasının yol açtığını, ardından Ukrayna’daki savaşın alkol tüketimini hızlandırdığını söyledi.
Kommersant’a göre, 2022 Şubat ayında başlayan savaşın ardından Rus toplumunda kötümser ve kaygılı olduğunu bildirenlerin sayısı yüzde 70’e kadar yükseldi.
Uzmanlar, açıklanan verilerin sadece alkol bağımlılığından kurtulmak için devlete ait kliniklere başvuranları kapsadığını, kayıtlara geçmek istemeyenlerin özel sağlık tesislerinde tedavi gördüğünü söyledi.
İlgili haber:
https://medyagunlugu.com/votka-rusyada-iktidar-devirir