Salı, 18 Ağu 2026
  • My Feed
  • My Interests
  • My Saves
  • History
  • Blog
Subscribe
Medya Günlüğü
  • Ana Sayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • 🔥
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Font ResizerAa
Medya GünlüğüMedya Günlüğü
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Ara
  • Anasayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
Bizi takip edin
© 2026 Medya Günlüğü. Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak.
Günlük

Şair Ahmet Telli hayatını kaybetti

Medya Günlüğü
Son güncelleme: 11 Temmuz 2026 17:59
Medya Günlüğü
Paylaş
Paylaş

Yazar ve şair Ahmet Telli, Ankara’da 78 yaşında hayatını kaybetti.

8 Temmuz’da entübe edilen Telli’nin ölüm haberini, üyesi olduğu Devrimci 78’liler Federasyonu duyurdu.

Federasyon tarafından yapılan açıklamada, “Usta şairimiz Ahmet Telli’yi kaybettik. Türkiye’nin ve şiirimizin başı sağ olsun” denildi.

Ahmet Telli’nin vefatı, edebiyat ve sanat dünyasında üzüntüyle karşılandı.

Kimdir?

Toplumcu gerçekçi şiirin önemli temsilcilerinden Ahmet Telli, hüzün, isyan, sevda ve direnişi aynı şiir evreninde buluşturan isimlerden biri olarak tanındı.

2 Aralık 1946’da Çankırı’nın Eskipazar ilçesinde doğan Telli, Hasanoğlan, Kayseri Pazarören ve Pınarbaşı öğretmen okullarında eğitim gördü. Öğretmen okulunu bitirdikten sonra bir süre köylerde ilkokul öğretmenliği yaptı.

Gazi Eğitim Enstitüsü’nü tamamlayan Telli, Kastamonu, İnebolu, Doğanyurt, Kırıkkale ve Ankara’da çeşitli okullarda Türkçe ve edebiyat öğretmeni olarak görev yaptı.

1981’de Gazi Eğitim Enstitüsü’nde öğretmenlik yaptığı dönemde sıkıyönetim sürecinde tutuklandı ve görevinden alındı. Yargılama sürecinin ardından yayıncılık, editörlük ve kitapçılık alanlarında çalıştı. 1993’te mahkeme kararıyla öğretmenliğe dönen Telli, bir süre sonra emekli oldu.

İlk şiiri 1961’de yayımlanan Ahmet Telli, 1970’li yıllardan itibaren deneme, eleştiri ve kitap tanıtım yazılarıyla edebiyat çevrelerinde dikkat çekti. 1979’dan itibaren şiir kitaplarını yayımlamaya başladı.

Telli’nin başlıca eserleri arasında “Yangın Yılları”, “Hüznün İsyan Olur”, “Dövüşen Anlatsın”, “Saklı Kalan”, “Su Çürüdü”, “Belki Yine Gelirim”, “Nida” ve “Veda Divanı” yer aldı.

Özellikle “Su Çürüdü”, 12 Eylül döneminin baskılarını, yalnızlığı ve dönemin karanlık atmosferini güçlü imgelerle anlatan eserlerden biri olarak edebiyat tarihindeki yerini korudu.

Romantik ve başkaldırıcı diliyle bilinen Telli, toplumcu gerçekçi şiirin özgün seslerinden biri kabul edildi. Şiirlerinde ayrılığı, acıyı, umudu, yolculuğu ve direnişi güçlü bir lirizmle işledi.

Ahmet Telli, Ömer Faruk Toprak Şiir Ödülü, Yazko Şiir Özendirme Ödülü, Nevzat Üstün Şiir Başarı Ödülü, Altın Portakal Şiir Ödülü ve PEN Türkiye Şiir Ödülü gibi birçok ödüle değer görüldü.

Şairliğinin yanı sıra öğretmenliği, yayıncılığı ve toplumsal duyarlılığıyla da hafızalarda yer eden Ahmet Telli, ardında Türkiye şiirinin güçlü belleğinde iz bırakan eserler bıraktı.

(ANKA)

***

Medya Günlüğü sosyal medya hesapları:

X

Bluesky

Facebook

Instagram

Bu yazıyı paylaşın
Facebook Email Bağlantıyı Kopyala Print
Önceki Makale Taş, ateş ve sofra
Sonraki Makale Trump’ın boyu ve duruşu

Medya Günlüğü
bağımsız medya eleştiri ve fikir sitesi!

Medya Günlüğü, Türkiye'nin gündemini dakika dakika izleyen bir haber sitesinden çok medya eleştirisine ve fikir yazılarına öncelik veren bir sitedir.
Medya Günlüğü, bağımsızlığını göstermek amacıyla reklam almama kararını kuruluşundan bu yana ödünsüz uyguluyor.
FacebookBeğen
XTakip et
InstagramTakip et
BlueskyTakip et

Bunları da beğenebilirsiniz...

GünlükManşet

“NATO savaşa hazırlanıyor!”

Medya Günlüğü
18 Ağustos 2026
GünlükManşet

Türker Ertürk kimdir?

Medya Günlüğü
18 Ağustos 2026
GünlükManşet

Köşe yazılarından seçmeler

Medya Günlüğü
18 Ağustos 2026
EditörGünlük

Aleksey Batrakov’un portresi

Medya Günlüğü
18 Ağustos 2026
Medya Günlüğü
Facebook X-twitter Instagram Cloud

Hakkımızda

Medya Günlüğü: Medya eleştirisine odaklanan, özel habere ve söyleşilere önem veren, medyanın ve gazetecilerin sorunlarını ve geleceğini tartışmak isteyenlere kapısı açık, kâr amacı taşımayan bir site.

Kategoriler
  • MG Özel
  • Günlük
  • Köşe Yazıları
  • Serbest Kürsü
  • Beyaz Önlük
Gerekli Linkler
  • İletişim
  • Hakkımızda
  • Telif Hakkı
  • Gizlilik Sözleşmesi

© 2025 Medya Günlüğü.
Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak

Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?