Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın Hürriyet’ten Erdinç Çelikkan’a, devam eden barış görüşmelerinde Rusya’nın Ukrayna’dan altı talebini açıkladı.
Kalın’a göre bu talepler şöyle:
1-Ukrayna’nın tarafsızlığı yani NATO üyeliğinden vazgeçilmesi.
2-Avusturya modeli bağlamında silahsızlanma ve karşılıklı güvenlik güvenceleri verilmesi.
3-Rus tarafının ‘Nazilikten arındırılma’ diye ifade ettiği süreç.
4-Rusçanın Ukrayna’da yaygın kullanılmasının önündeki engellerin kaldırılması. Devam eden müzakerelerde ilk dört maddede belli bir mesafe alındığı anlaşılıyor. Tam mutabakat olduğunu veya bir anlaşmanın imzalanmak üzere olduğunu söylemek için erken.
5-Donbass’taki ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk halk cumhuriyetlerinin bağımsızlığının tanınması.
6-Kırım’ın Rusya tarafından ilhakının tanınması.
Kalın’ın bu maddelerle ilgili yorumu ise şöyle:
“En zor iki konu 5. ve 6. maddeler olarak önümüzde duruyor. Bunlar Donbass ve Kırım’ın statüsü meselesi. Rus tarafının Kırım’ın ilhakının ve Donbass’taki iki sözde cumhuriyetin tanınması talepleri, Ukrayna ve uluslararası topluluk açısından kabul edilebilir talepler değil. Bunların farklı formüllerle müzakere edilebileceğine dair görüşler söz konusu.
Devam eden müzakerelerde ilk dört maddede belli bir mesafe alındığı anlaşılıyor. Tam mutabakat olduğunu veya bir anlaşmanın imzalanmak üzere olduğunu söylemek için erken.
İlk dört maddede bir noktaya gelinir ve anlaşma çıkarsa beşinci ve altıncı maddeyle ilgili olarak liderler düzeyinde bir görüşme olabilir. Bu görüşmeler neticesinde bir anlaşmaya varılması ve savaşın sona erdirilmesi mümkün olabilir. Bu devam ederken ateşkesin ilan edilmesi, insani koridorların açılması ve sivillerin tahliyesine müsaade edilmesi hayati önemde. Rus tarafı kolaylaştırıcı bir rol oynamalı. Ateşkesin daimi hale getirilmesi gerekiyor. Cumhurbaşkanımız yaptığı görüşmede Sayın Putin’e bunu özellikle iletti. Müzakerelere ve diplomasiye ancak bu şekilde şans verilebilir.”
İlgili yazı: https://medyagunlugu.com/haber/avusturya-ve-isvec-modelleri-nedir-51232