Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Gruşko, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) İsveç’in NATO’ya üyeliğini onaylama sürecinin başlamasının Moskova açısından beklenen bir gelişme olduğunu, hazırlıklarını buna göre yaptıklarını söyledi.
Resmi TASS Ajansının konuyla ilgili sorusunu yanıtlayan Gruşko, “İttifak’ın savunma sistemindeki coğrafi boşlukların giderilmesi NATO açısından çok önemli. Askeri değerlendirmemizde zaten elbette İsveç’in İttifak’a üye olacağını ve genel anlamda askeri planlamaya tamamen entegre olacağını varsaymıştık” dedi.
Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Gruşko, “NATO içindeki değişimler ve müttefikler arasındaki ilişkiler hakkında yorum yapmayacağım. Ancak biz elbette İsveç’in er ya da geç ittifaka katılacağı varsayımında bulunmuştuk” diye konuştu.
Gruşko mayıs ayında yaptığı açıklamada, Finlandiya ve İsveç’in katılımıyla NATO’nun Rus sınırlarına yakın bölgelerde nükleer güç konuşlandırması durumunda gerekli önlemleri alacaklarını söylemişti
İsveç’in NATO’ya Katılım Protokolü’nün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sevk edilmesi Rusya’da farklı yorumlara yol açtı.
Senato Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkan Birinci Yardımcısı Vladimir Djabarov, kararın önceden belirlendiğini iddia ederek, “Erdoğan’ın açıklamasında olağan dışı bir durum yok, beklenen bir şey. Daha önce yaşananların hepsi Türkiye’nin kendisi için daha iyi koşullar yaratma çabasıydı. Her şey önceden belliydi…Erdoğan daha fazlası için pazarlık yapmak istiyordu. Görünüşe göre pazarlık için elinden gelen her şeyi yaptı” dedi.
Moskova Uluslararası İlişkiler Üniversitesi MGİMO’ya bağlı Askeri-Siyasi Araştırmalar Merkezi Başkanı Aleksey Podberezkin ise, “Erdoğan’ın İsveç’in NATO üyeliğine ilişkin kararı doğal ve öngörülebilirdi. Türkiye bu protokolü destekleyinceye kadar mümkün olduğunca pazarlık yaptı. Erdoğan muhtemelen istediği her şey için pazarlık yaptı. Anladığım kadarıyla diğer şeylerin yanı sıra henüz bilmediğimiz bazı gizli anlaşmalar da var… Erdoğan genelde öylesine yeşil ışık yakmaz” diye konuştu.
Rusya’nın Erdoğan’ın kararından pek memnun olmadığını öne süren Podberezkin, “Moskova muhtemelen, ‘Türkiye askeri-siyasi bloktaki ortaklarıyla ilişkilerinde nasıl davranacağına bağımsız olarak karar verme hakkına sahip egemen bir devlettir. Ancak bunun faydalı olduğunu düşünmüyoruz’ türü bir açıklama yapacaktır” dedi.
Fuad Safarov, Moskova