Pazar, 8 Haz 2025
  • My Feed
  • My Interests
  • My Saves
  • History
  • Blog
Subscribe
Medya Günlüğü
  • Ana Sayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • 🔥
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Font ResizerAa
Medya GünlüğüMedya Günlüğü
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Ara
  • Anasayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
Bizi takip edin
© 2025 Medya Günlüğü. Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak.
MG Özel

Rusya’dan özür diledik mi?

Cenk Başlamış
Son güncelleme: 24 Kasım 2023 00:30
Cenk Başlamış
Paylaş
Paylaş

Son 30 yılda Türk-Rus ilişkilerine damgasını vuran en önemli olayın hangisi olduğu sorulsa, verilmesi gereken tek bir yanıt var.

O yanıt ne Türk-Amerikan ilişkilerinde fırtına yaratan S-400 füzeleri ne Türk Akımı Projesi ne Akkuyu Nükleer Santrali hatta ne de Rus Büyükelçisi Andrey Karlov’un öldürülmesi.

Elbette bunların hepsi çok önemli ama birinci sıraya yazılması gereken olay, 24 Kasım 2015 tarihinde Rus uçağının düşürülmesi.

Artık arşivin tozlu raflarındaki yerini almış ve çoktan unutulmuş eski bir olay gibi düşünülse de, uçak krizi Türk-Rus ilişkilerinde bir milat oldu, özellikle Moskova açısından, özellikle bugün anlamamız açısından.

Rus uçağını düşürme emrini kimin verdiği, SU-24’ün Türk hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle bir Fetö tezgâhı olarak mı düşürüldüğü soruları bir yana…

Uçak olayıyla ilgili olarak hem Türk hem Rus hem de uluslararası kamuoyunda yanlış bilinen bir gerçek var: Ankara’nın özür dilemesi.

SU-24’ün düşürülmesinin ardından iki ülke arasında aylar süren bir kriz yaşandı, ta ki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yazdığı mektuba kadar.

27 Haziran’da 2016’da Rus tarafı mektubun içeriğini, “Erdoğan düşürülen uçak için özür diledi” diye açıkladı. Ankara mektupta “özür” ifadesinin yer almadığını açıklasa da Türk ve yabancı kamuoyunda Rus medyasına benzer yorumlar öne çıktı ve “özür dilendi” kanısı genel kabul gördü.

Elbette, ülkenizin çıkarları özür dilenmesini gerektiriyorsa dilersiniz, bunda bir beis yok. Zaten bu yazının amacı da konuya milliyetçi bir bakış açısıyla yaklaşmak değil.

Peki mektupta “özür” ifadesi var mıydı?

Aslında kısmen vardı ama Rus tarafının göstermeye çalıştığı gibi bu özür Rus uçağının düşürülmesi için değildi; uçağın pilotunun ölmesi nedeniyle ailesine yönelik bir özürdü bu. Uçağın vurulması için ise, “derin üzüntü duyulduğu” belirtiliyordu. Kaldı ki, Türkiye’nin  defalarca uyarılmasına rağmen hava sahasını ihlal eden bir yabancı uçağı düşürdüğü için özür dilemesi absürt olmaz mıydı?

Rusya’dan özür dilendi, dilenmedi meselesi çok mu önemli?

Evet, çok önemli.

Peki neden?

Çünkü Putin “uçak krizi” başlar başlamaz ilişkilerin normalleşmesi için Türkiye’ye üç koşul ileri sürmüştü:

1-Uçağın düşürülmesi için özür dilenmesi.

2-Uçağı düşürenlerin yargılanması.

3-Tazminat ödenmesi. 

Üçüncü madde belki perde arkasında uygulanmış olabilir ama asıl önemli olan ilk iki koşula uyulmadığı çok açık.

O zaman akıllara bir soru gelmesi gerekiyor: 24 Kasım günü “Türkiye bizi sırtımızdan hançerledi” diyen ve “düşman” ilan eden Rusya nasıl oldu da talepleri yerine getirilmediği halde barışmayı kabul etti?

İşin daha da ilginci, Ankara’nın krizi aşmak için araya koyduğu arabuluculara rağmen yumuşamayan Putin’in 2016 mayıs ayında Atina’yı ziyareti sırasında “durup dururken”, “Aslında biz de Türkiye ile iyi ilişkiler istiyoruz…” demesiydi.

İşte, Türk-Rus krizinin en can alıcı noktası burası.

Türkiye’yi “cezalandırma” siyasetine büyük olasılıkla uzun süre daha devam etmeyi planlayan Rusya neden aniden “U dönüşü” yaptı?

Yanıt basit: Bütün bu gelişmeler 15 Temmuz darbe girişiminden hemen önce yaşandı.

Türkiye’nin Batı ile zaten gergin seyreden ilişkilerinin daha da bozulacağını gören Rus diplomasisi, bu durumu fırsata çevirmek için aniden çark etti.

Zaten sonrası çorap söküğü gibi geldi: Türk Akımı imzalandı, Akkuyu’da Rusya’nın istekleri kabul edildi, 24 Kasım’a kadar Suriye’de birbirlerine çelme takan iki ülke iş birliği yapmaya başladı, S-400 füzelerinin satışı gerçekleşti ve Ankara’nın Batı ile ilişkileri açıldıkça açıldı.

Herhalde Rus diplomasisinin hakkını teslim etmek gerekiyor…

EtiketlendiRusya
Bu yazıyı paylaşın
Facebook Email Bağlantıyı Kopyala Print
YazanCenk Başlamış
Takip et:
41 yıllık meslek yaşamının 21 yılını Milliyet gazetesi, CNN Türk ve 32. Gün'ün muhabiri olarak Moskova'da geçirmiş bir gazeteciden medya eleştirileri ve Rusya ağırlıklı dış politika, kimi zaman da gezi ve amatör müzik yazıları. "Sovyetleri Yıkan Darbe: Kuğu Gölü Operasyonu", "Rusya'da Bir Çılgın: Son Çar Jirinovski" ve "Gorbaçov'dan Putin'e...Rusya'nın Sırları" ve "Vladimir Vladimiroviç Putin: Rusya'yı Ayağa Kaldıran Lider" (Okay Deprem'le) kitaplarının yazarı. Sürekli basın kartı sahibi, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti üyesi. https://www.instagram.com/djenkbaslamis/
Önceki Makale Düşünenden robot insana
Sonraki Makale Katar’ın yıldızı parladı

Medya Günlüğü
bağımsız medya eleştiri ve fikir sitesi!

Medya Günlüğü, Türkiye'nin gündemini dakika dakika izleyen bir haber sitesinden çok medya eleştirisine ve fikir yazılarına öncelik veren bir sitedir.
Medya Günlüğü, bağımsızlığını göstermek amacıyla reklam almama kararını kuruluşundan bu yana ödünsüz uyguluyor.
FacebookBeğen
XTakip et
InstagramTakip et
BlueskyTakip et

Bunları da beğenebilirsiniz...

MG Özel

Rus turistlere ‘Türkiye’ye gitmeyin’ diyor…

Fuad Safarov
6 Haziran 2025
MG Özel

SİHA saldırganı Türkiye’de mi?

Fuad Safarov
3 Haziran 2025
MG Özel

Mayıs ayında çok okunanlar

Medya Günlüğü
1 Haziran 2025
MG Özel

Rus sinemasında ‘Türk Hamlesi’

Fuad Safarov
1 Haziran 2025
Medya Günlüğü
Facebook X-twitter Instagram Cloud

Hakkımızda

Medya Günlüğü: Medya eleştirisine odaklanan, özel habere ve söyleşilere önem veren, medyanın ve gazetecilerin sorunlarını ve geleceğini tartışmak isteyenlere kapısı açık, kâr amacı taşımayan bir site.

Kategoriler
  • MG Özel
  • Günlük
  • Köşe Yazıları
  • Serbest Kürsü
  • Beyaz Önlük
Gerekli Linkler
  • İletişim
  • Hakkımızda
  • Telif Hakkı
  • Gizlilik Sözleşmesi

© 2025 Medya Günlüğü.
Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak

Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?