Türkiye’deki ekonomik gelişmeleri yakından izleyen Rus uzmanlar, liranın zayıflamasının yüksek enflasyondan kaynaklandığını söyledi.
İzvestiya gazetesine değerlendirmelerde bulunan ekonomi uzmanları, Moskova Borsası’nda Türk lirası kurunun tarihte ilk kez geçen hafta 2,9 rublenin altına düşmesini yorumladı.
Finam FG uzmanı Aleksandr Potavin, Türk ekonomisinde liranın değer kaybetmesine yol açan faktörleri şöyle sıraladı:
“Dış ticaret açığının hiç azalmaması, hükümetin akaryakıt fiyatlarını artırma politikası, memur maaşlarında, asgari ücrette ve emekli maaşlarında sürekli bir artışın yanı sıra kamu hizmetleri fiyatlarıdaki artışlar… Bütün bunlar enflasyonun yüksek kalmasına ve Merkez Bankası’nın faiz artırma politikasının önemli bir parasal etki sağlayamamasına yol açıyor.”
Potavin, aynı zamanda rublenin dolar karşısında biraz güçlendiğine de dikkat çekerek, “Sonuç olarak liranın dolara karşı kuru yılbaşından bu yana yüzde 7,28 oranında değer kaybederken, rublenin dolara karşı kuru aynı dönemde sadece yüzde 0,6 oranında zayıfladı. Liranın Rus rublesine karşı değer kaybı da buradan kaynaklanıyor” diye konuştu.
Potavin ayrıca, “Belki de dış ticaretin kademeli olarak normalleşmesi ve Merkez Bankası’nın yüksek kredi faizleri olumlu etkisini sürdürecek. Böylece 2024 yılı sonunda Türk lirası döviz kuru 2023’teki (%58,5) kadar ciddi bir zayıflama göstermeyecek” tahmininde bulundu.
Total Research’ün stratejik araştırma masası uzmanı Nikolay Vavilov ise, turizm sektöründe liranın ruble karşısında zayıflamasının Rus turistlerinin işine geldiği görüşünde. Vavilov, “Liranın bu bakımdan değer kaybetmesi bir yandan faydalı çünkü tatilciler aynı miktarda ruble için daha fazla lira alıyor. Fakat öte yandan, Türkiye’de otellerin ve hizmetlerin lira cinsinden fiyatları da artıyor” dedi.
Vavilov, lira kurunun bundan sonraki dinamiklerinin tamamen Merkez Bankası’nın para politikasını sıkılaştırmaya yönelik adımlarına bağlı olduğunu söyledi.
Fuad Safarov, Moskova