Önümüzdeki ay düzenlenecek BRICS zirvesinin ev sahipliğini üstlenen Rusya’ya bağlı Tataristan Cumhuriyeti, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın henüz resmen açıklanmayan ziyareti için hazırlık yapmaya başladı.
Tataristan yönetimindeki kaynaklar Business Online Haber Ajansı’na, Erdoğan’ın büyük olasılıkla zirveye katılmak için Rusya’ya geleceğini söyledi.
Bir yetkili, Tataristan Cumhuriyeti lideri Rüstem Minnihanov’un Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Tanju Bilgiç’i kabul ederek görüştüğünü belirtti. Ajansın kaynağı, Erdoğan’ın beklenen ziyareti öncesinde Türk Büyükelçi’nin organizasyon konularını görüşmek amacıyla Kazan’a geldiğini söyledi. 16. BRICS zirvesi 22-24 Ekim’de Tataristan’ın başkenti Kazan’da yapılacak
Aynı kaynak Erdoğan’ın, Tataristan’ın Rubin Kazan takımında uzun süre forma giyen Gökdeniz Karadeniz’in Kalinino Köyü’nde yaptırdığı “Karadeniz Cami”nin açılış törenine katılmasının beklendiğini de söyledi. Şu anda Rubin Kazan’ın 2. Lig’deki takımını çalıştıran Karadeniz’in yaptırdığı caminin inşasına 2016 yılında başlanmıştı. Karadeniz, daha önce Rus medyasına yaptığı açıklamada caminin açılış törenine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı davet ettiğini belirtmişti.
Türkiye’nin BRICS üyeliğine başvurduğu haberlerinin ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Dış Politika Danışmanı Yuriy Uşakov, Erdoğan’ın zirveye katılma davetini kabul ettiğini açıklamıştı.
Amerikan Bloomberg Ajansının, Türkiye’nin BRICS’e katılmak için başvurduğunu yazması Rusya’da ana gündem maddelerinden biri olmaya devam ediyor.
Rus milletvekili, senatör, siyaset adamları ve uzmanlar Türkiye’nin bu adımını olumlu değerlendirirken, Ermeni asıllı Rusya’nın Kafkas ve Orta Doğu uzmanı Gevork Mirzoyan, “Ankara BRICS’e üye olursa, teşkilatta Truva atı görevini yapacak” iddiasında bulundu.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova ise, eski İngiltere Başbakanı Gordon Brown’un Türkiye’nin BRICS’e üye olma isteği ile tepkisine “Dikkatli ol!” mesajıyla yanıt verdi. Zaharova Telegram kanalı hesabından yaptığı paylaşımda şunları söyledi:
“Eski İngiltere Başbakanı Brown, ‘BRICS ülkelerinin sayısının iki katına çıkması, küresel toplumun daha fırsatçı bağlar kurma arzusunu gösteriyor ki bu da potansiyel olarak tehlikeli olabilir’ dedi. BRICS üyesi ülke sayısının iki katına çıkması, dünya toplumunun yeni sömürgeci baskının boyunduruğundan kurtulma, ulusal çıkarları doğrultusunda gelişme, medeniyet geleneklerini koruma ve Batı liberal diktatörlüğünün yıkıcı etkisini önleme kararlılığını gösteriyor, bu kadar. Tehlikeye gelince, Londra her şeyden önce Britanya’da liberal çöküşün neden olduğu teknolojik bozulmaya karşı dikkatli olmalı.”
Fuad Safarov, Moskova