Rusya’da ilk kez bir bölge, öğrencilerin okullarda başörtüsü takmasını yasakladı.
Vladimir Bölgesi Eğitim Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, eğitim kurumlarında öğrencilerin başörtüsü ve peçe dahil dini eğilimlerini gösteren kıyafet ve aksesuar kullanamayacağı bildirildi.
Moscow Times’ın haberine göre, yasağın öğrencilerin haklarının ihlal edilmesi anlamına gelmediği, Rusya’nın laik bir ülke olduğu belirtilen açıklamada, “Okul kıyafeti ve hangi dinden olursa olsun öğrencilerin görünümüne ilişkin kurallar, eğitim kurumlarının laik yapısını ve dini tarafsızlığını korunmasını sağlar” denildi.
Başkent Moskova’nın yaklaşık 200 kilometre doğusunda bulunan Vladimir Bölgesi 2017 yılında “laik kıyafet” yönetmeliği yayınlamıştı. Son kararla yönetmelik güncellenmiş oldu.
Yerel medya, Vladimir’in okullarda başörtüsünü ilk yasaklayan bölge olduğunu yazdı. 2015 yılında Mordovya’da okullarda başörtüsü yasaklanmış ancak daha sonra mahkeme kararıyla büyük ölçüde serbest bırakılmıştı.
Rusya’nın 146 milyonluk nüfusunda Ortodoks Hristiyanlar yüzde 65’le en büyük dini grubu oluşturuyor, Müslümanların sayısı ise 20 milyon civarında. Özellikle terör olayları döneminde Müslüman kadınlara yönelik taciz ve ayrımcılık artıyor. Rus-Çeçen savaşları sırasında Moskova ve diğer kentlerde çarşaflı kadınlara saldırılar düzenlenmişti. IŞİD’in Mart ayında Moskova’da düzenlediği terör eyleminin ardından başörtüsünün yasaklanması çağrıları yapılmıştı.
Müftü’den tepki
Çeçenistan Müftüsü Salah Mejiyev, başörtüsü yasağını eleştirdi ve kararın Rusya Anayasası’na aykırı olduğunu söyledi.
Mejiyev, “Bu yasaklar nedense sadece Müslümanlara uygulanıyor. Yasağı destekleyenlere, binlerce Müslüman gibi Rusya’nın Ukrayna’daki savaşında gönüllü olmaları çağrısı yapıyorum” dedi.
Fotoğraf: TASS