Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye’de meydana gelen depremler üzerine ülkenin değişik bölgelerinde binaların sismik dayanıklılık kontrolü için çalışmalar başlatılması talimatı verdi.
Rus REN TV, denetimlerin nasıl yapıldığını izlemek için depreme riskli bölgelerde araştırma yaptı. Kanal haberinde, “Türkiye’de yaşanan deprem ve en önemlisi bu kadar korkunç yıkımın nedenlerinin yolsuzluğun ve inşaat yapı yönetmeliklerinin ihlali olması birçok bölgeyi rahatsız edici düşüncelere sevk etti. Rusya Devlet Başkanı, binaların yasadışı yeniden inşasını denetleme ve mahkemelere gecekondu inşaatlarını takip etme talimatı verdi” dedi. Bunların başında Uzak Doğu, Kuzey Kafkasya ve Karadeniz kıyısı gibi deprem riski olan bölgeler geliyor.
Muhabir Yaroslav Bogat, ülkenin en doğusundaki Petropavlovsk-Kamçatskiy kentindeki denetimlerin nasıl yapıldığını ekranlara getirdi. Televizyona konuşan kent sakini Lena yaşadığı evini göstererek, “Bu ev her an çökebilir. Çökerse buradan çıkmamız imkansız olur” dedi.
Sibirya’nın İrkutsk kentindeki durumu da aktaran kanal, 2013 yılında yapılan 11 katlı bir binanın gecekondu olarak kabul edildiğini belirtti. REN TV, “Uzun bürokratik işlemlerden sonra kiracılar daireleri tapuya kaydettirmeyi başardı ancak kısa süre sonra mahkeme çok sayıda ihlal nedeniyle binanın yıkılmasına karar verdi” dedi.
Rusya’nın Dağıstan Cumhuriyeti ve Karadeniz kıyısı Soçi bölgesinde de gecekondu sorununa dikkat çeken Rus televizyonu, son dönemlerde söz konusu bölgelerde eski Sovyet binalarının arasında yeni binaların yapıldığını bildirdi.
Soçi kentinde ise yerel merciler, gecekonduları tespit edebilmek için özel İHA’lar da kullanıyor. Televizyona konuşan Soçi Belediye yetkilisi Aslan Açmizov, “İHA’lar bu çalışmalarda ulaşılması zor dağlık bölgelerde daha fazla arazi kapsaması için kullanılıyor. Çalışmalarımız kapsamlı bir şekilde aralıksız yürütülüyor” diye konuştu.
Yetkililer, sadece bir ayda 70’den fazla gecekonduyu tespit ettiklerini açıkladı. Soçi Coğrafya Derneği Jeoloji ve Mineraloji Bölümü Başkanı Natalya Gudkova da, “İnşaatçılar, güneydeki şehrimiz Soçi’de çalışmaya başladıklarında belki de buradaki jeolojik yapının ne kadar karmaşık olduğunu anlamıyorlar. İnşaatın risklerini ve yüksek maliyetini tam olarak değerlendirmiyorlar” dedi.
Kanal, sismik açıdan aktif bir bölgede potansiyel olarak tehlikeli inşaatın tipik bir örneğini de ekranlara getirdi. REN TV, “Bina, Soçi’nin merkezindeki en büyük gecekondulardan biri. 14 katlı bina iş merkezi olarak planlanmış ancak belediye tarafından yapılan denetimler sonucunda çok sayıda ihlal tespit edilmiş. Doğal sonuç olarak binanın en azından bir kısmının yıkılması kararı alınmış” dedi.
Kentsel dönüşüm kararı
TürkRus.Com’un haberine göre, Rusya parlamentosu önümüzdeki 10 yılı “kentsel yeniden yapılanma 10 yılı” ilan etti. İnterfaks’a konuşan Duma İnşaat Komitesi Başkanı Sergey Pahomov 10 yıl içinde ülkedeki pek çok şehri dönüşümden geçireceklerini söyledi.
Rusya en son Kruşçev döneminde geniş çaplı bir kentsel dönüşüm yaşamıştı.
“Konut ve Şehir” adı verilen ulusal proje Rusya’da 2018 ile 2030 arasında her yıl 120 milyon metrekare konut inşa edilmesini öngörüyor. Ancak son 5 yılda da bu hedefin altında kalındı.
İmar Bakanı İrek Fayzullin 2022’de Rusya’da 102 milyon metrekare yeni konutun kullanıma girdiğini açıklamıştı. Fayzullin inşa edilen konut alanının yüzde 10 artış gösterdiğine dikkat çekiyor.
Fayzullin ayrıca sektördeki işçi açığı konusuna değindi. Bakana göre sektörün 260 bin ilave personele ihtiyacı var.
Fuad Safarov, Moskova