Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye’de devam eden sürecin iyileştirilmesini istediklerini belirtti ve Orta Doğu’dan ayrılmayacaklarını belirtti.
Lavrov, Moskova’da düzenlediği basın toplantısında Rusya’nın 2024 yılı dış politika faaliyetlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Suriye meselesine dair açıklamalarda bulunan Lavrov, “Orta Doğu’dan ayrılmıyoruz. Suriye’de bazı olaylar yaşandı. Bunun nedeni de 10 yıl içinde siyasi sürecin frenlenmesi. Bir şey değiştirmeme isteği vardı” dedi.
Eski Suriye yönetiminin Anayasa Komitesi’nin çalışmalarını yeniden başlatması yönünde teşvik edildiğini belirten Lavrov, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Şam yönetimi, komitenin çalışmasını ve bazı anlaşmalara varmasını pek istemedi. İktidar paylaşımı konusunda anlaşma sağlanabilirdi. Terörist olmayan muhalif güçlerle iktidarın paylaşımın yapılmasını istemediler. Siyasi süreçte yavaşlama yaşandı. Bununla birlikte sosyal sorunlar yaşanmaya başladı ve durum kötüleşti. ABD’nin yaptırımları Suriye’nin ekonomisini boğdu.”
Lavrov, ABD’nin Suriye’nin doğusundaki bölgeleri işgal ettiğini vurgulayarak, “Bu bölgede petrol yatakları bulunuyor. Bu bölgede elde edilen kaynaklar, Suriye’nin kuzey doğusundaki ayrılıkçı unsurları desteklemek için kullanılıyor” dedi.
Lavrov, söz konusu unsurlara “Şam ile köprü kurulması” konusunda bir teklifte bulunduklarını hatırlatarak şunları söyledi:
“Onlar bunu istemedi. Onlar, orada Amerikalıların olacağını ve yarı devlet kuracağını söylüyordu. Onlara şunu hep anlatmaya çalıştık: Türkiye ve Irak, Kürt devletinin kurulmasına izin vermeyecek. Kürtlerin haklarının Suriye, Irak, İran ve Türkiye’de istişare edilmesinden ve korunmasından yana yaklaşım sergiledik. Bir taraftan Şam, diğer yandan Kürtler müzakere etmek istemiyordu.”
Lavrov, Suriye meselesine ilişkin oluşturulan platformlar arasındaki etkileşim eksikliğine dikkat çekerek, “Böylece boşluk oluştu ve patlama yaşandı. Gerçekleri kabul etmek lazım” diye konuştu.
Rusya’nın Şam Büyükelçiliği’nin faaliyetlerine ve Suriye’nin yeni yönetimiyle devam eden temaslarına değinen Lavrov, “Suriye’deki durumun iyileştirilmesi yönündeki girişimlerde yararlı olmak istiyoruz. Bunun için Suriye’deki tüm siyasi, etnik, dini güçler ve tüm dış güçlerin katılımıyla kapsamlı diyaloğa ihtiyaç var. Türkiye ve Körfez ülkelerinden meslektaşlarla görüştüm. Onlar, bu sürece Rusya, Çin, İran’ın dahil edilmesinden yana. Buna açığız” değerlendirmesini yaptı.
Lavrov, Ukrayna’nın Türk Akımı boru hattına gaz sağlayan Krasnodar’daki kompresör istasyonuna yönelik insansız hava araçlarıyla gerçekleştirdiği saldırı girişimine değinerek, ABD’nin Türk Akım’ını devre dışı bırakmaya çalıştığını söyledi.
“ABD, enerji başta olmak üzere hiçbir alanda rakip istemiyor. ABD, Avrupa Birliği’nin (AB) enerji alanındaki refahının temellerini bozacak terör eylemlerine izin veriyor, Ukrayna’daki yönetimi Kuzey Akım’dan sonra TürkAkım’ı da devre dışı bırakmaya teşvik ediyor” diyen Lavrov, bu tutumu eleştirdi.