18.2 C
İstanbul
29 Mart 24, Cuma
spot_img

Rusların gözü Türkiye’de

İş Bankası ve Denizbank’ın Rus ödeme sistemi Mir’den çıkmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında konuyla ilgili olarak bugünkü üst düzey toplantı Rus medyası tarafından mercek altına alındı.

Nezavisimaya gazetesi, Rusçada “mir”in “barış” anlamına da gelmesinden yol çıkarak haberinde “Erdoğan barışa el attı” başlığını kullandı. Gazete, söz konusu iki banka dışında Türkiye’deki bazı otellerin de Mir kartlarını reddetmeye başladığını yazdı.

Gazeteye göre, Mir Genel Müdürü Vladimir Komlev, üç Türk bankasının kartları kabul etmeye devam ettiğini söylerken, “Bu konudaki haberler abartılıyor ama bazı sıkıntıların olduğu doğru” dedi.

BKS Yatırım’dan Valeriy Yemelyanov, Rus turistlere Çin ödeme sistemi UnionPay alternatifini önerdi ve “Avrupa’da pek kullanılmasa da Türkiye’de ve Uzak Doğu’da çok yaygın” diye konuştu.

Turizm acentesi Alyans’tan Aleksandr Mkrtçıyan ise, bildirim zorunluluğu bulunmadan Rusya’dan 10 bin dolarla çıkılabildiğini hatırlatarak turistlerin yanlarında nakit döviz taşımasını önerdi. Ancak Nezavisimaya, başkent Moskova’da bile dolar bulabilmenin sıkıntılı bir konu olduğunu yazdı.

Mir kartları şu anda Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 11 ülke ve bölgede kabul ediliyor. Bunlar Türkiye, Vietnam, Güney Kore, Ermenistan, Özbekistan, Belarus, Kırgızistan, Tacikistan, Kazakistan, Güney Osetya ve Abhazya. Sistemin yaygınlaşmasını isteyen Rusya Merkez Bankası 15 Eylül’de yaptığı açıklamada Mir kartlarının kabul edildiği ülke sayısını 2025’te 20’ye ve 2030’da 35’e çıkarılmasının hedeflendiğini bildirdi. Ancak Türkiye’den iki bankanın Mir ödeme sistemini kabul etmeyi bırakmasının diğer ülkeleri etkileyebileceğini düşünenler de var.

Geçen yılın rakamlarına göre, Rusya’da Mir kartları 100 milyon kişi tarafından kullanılıyor.

Medya Günlüğü

Medya eleştirisine odaklanan, özel habere ve söyleşilere önem veren, dilediği konuda özgürce yazmak isteyenlere kapısı açık, kâr amacı taşımayan bir site.

Medya Günlüğü
Medya eleştirisine odaklanan, özel habere ve söyleşilere önem veren, dilediği konuda özgürce yazmak isteyenlere kapısı açık, kâr amacı taşımayan bir site.

İlginizi Çekebilir

4,757BeğenenlerBeğen
666TakipçilerTakip Et
11,281TakipçilerTakip Et

Popüler İçerikler