Rusya’da kısmi seferberlik ilan edilmesinin ardından 2. Dünya Savaşı ile ilgili kitaplara yönelik büyük bir ilgi başladı.
Kommersant gazetesinin haberine göre, Rusya’da son dönemde kitap satışlarında genel anlamda düşüş yaşanmasına rağmen son dünya savaşı ve Nazı Almanyası’ndaki hayatla ilgili kitapların satışında yüzde 20’lik bir artış görüldü. Edebiyat eleştirmeni Galina Yuzefoviç, Ukrayna savaşını kastederek, “Günümüzde yaşanan olaylarla ilgili yazılmış bir kitap henüz yok, yakında da çıkması zor. O nedenle insanlar içgüdüsel olarak benzer deneyimleri anlatan tarihsel dönemlere bakıyor, böylece bugünü anlamaya çalışıyor” dedi.
21 Eylül’de açıklanan kısmi seferberliğin ardından en çok ilgi gösterilen kitaplardan biri, satışı yüzde 400 artan Nicholas Stargardt’ın Alman halkının 1939-1945 arasındaki dönemi nasıl algıladığını anlatan “Alman Savaşı” eseri oldu.
Viktor Frankl’ın bir toplama kampında yaşamanın psikolojisini anlattığı “Her Şeye Rağmen Hayata Evet”le Julia Boyd’un “3. Reich’tan Notlar” da ilgi çeken diğer kitaplar arasında.
Fotoğraf: Krill Zıkov