Moscow Times muhabiri James Beardsworth’ün Ukrayna’nın Bahmut kasabasında yaşanan çatışmalarla ilgili yazısının özet çevirisi:
Rus birlikleri Ukrayna’nın Donetsk bölgesinde bulunan Bahmut’u alabilmek için yedi aydır uğraşıyor. Son haftalarda bölge dokuz aydır devam eden Ukrayna savaşının en şiddetli çatışmalarına sahne oluyor.
Büyük bir tuz madeni bulunan, ayrıca Sovyet döneminde şaraplarıyla ünlü bir yer olan Bahmut sürekli bombardıman nedeniyle büyük hasar görmüş ve kısmen yıkılmış durumda.
Rus askerlerinin stratejik önemi bulunmayan şehri almak için gösterdikleri kararlılık gözlemcileri şaşırtıyor.
Ruslar Bahmut’u neden almak istiyor olabilir?
Bir nedeni Ukrayna’nın elinde bulunan Slovyansk ve Kramatorsk’u alabilmek için burasını bir sıçrama tahtası olarak kullanmak istemeleri olabilir. Bahmut ayrıca Donetsk ve Luhansk bölgelerini diyagonal olarak kesin otoyolun üzerinde bulunuyor.
Yine de burasını alabilmek için şimdiye kadar hem asker hem de askeri malzeme olarak büyük kayıp veren Rusya’nın kararlılığı analistleri şaşırtıyor. Polonyalı analist Konrad Muzyka, “Bahmut’a neden bu kadar önem verdiklerini kimse anlamıyor, kimse açıklayamıyor. Belki bir nedeni burayı almayı prestij meselesi yapmış olmalarıdır. Belki bu kadar uğraştıktan sonra yenilgiyi kabul etmek istemiyorlardır” diyor.
Bahmut’a saldırıyı paralı askerlerden oluşan Wagner yönetiyor, onları Rus topçusu, askerleri ve savaş uçakları destekliyor.
Polonyalı analist Muzyka, “Wagner’in saldırılarında ilk dalgayı cezaevlerinden alınan eski mahkumlar oluşturuyor. Onların ardından timler geliyor, son olarak da Wagner birlikleri” diyor.
Son aylarda yaşanan bir dizi çekilmenin ardından Rus ordusu zafer kazanmak için Kremlin’in ağır baskısı altında kalmış görünüyor.
Rusya ile ilgili güvenlik konularında uzman olan Mark Galeotti, Bahmut’un alınmasının hem Wagner’e hem de patronu Yevgeniy Prigozjn’e prestij kazandıracağını söylüyor. Galeotti, “Önceden Rus saldırılarının askeri bir mantığı olurdu. Şimdi Prigojin’in zafer kazanma hırsıyla bu kayboldu” diyor.
Savaş öncesinde 70 bin kişinin yaşadığı Bahmut’ta elektriği ve suyu olmayan 10 binden az sivilin kaldığı tahmin ediliyor. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski geçen hafta yaptığı açıklamada kasabanın yer bir olduğunu söylemişti.
Bahmut hem topçu ateşine hedef oluyor hem de yer yer sokak çatışmaları yaşanıyor.
Son haftalarda Wagner birlikleri adım adım kasabaya yaklaşıyor. Yine de burasını alabilmek için Ukrayna’nın en deneyimli birliklerini saf dışı bırakmaları gerekecek.
Polonyalı analist Muzyka, “Bahmut’un ele geçirilmesi savaşın genel gidişatında herhangi bir değişiklik yaşanmayacak” diyor.