Dostoyevski, Tolstoy, Yesenin, Bulgakov… Sadece Rusya değil, dünya edebiyatının temel taşları… Kumar, uyuşturucu, zina ve alkolizm… Bunlar, en büyük Rus yazarları bile zaman zaman kendine esir eden karanlık bağımlılıklar… İşte RBTH’nin derlemesine göre büyük Rus yazarları ve onlara çok şeye mal olan zaafları.
1. Fyodor Dostoyevski-kumar. Psikolojik romanlarıyla dünya çapında üne kavuşan yazarın en büyük zaafı kumara olan tutkusuydu. Karısı Anna anılarında Dostoyevski’nin tüm parasını kumarhanelerde harcadığını, eve bitik vaziyette döndüğünü ve sürekli ağladığını, af dilediğini yazar. Ne var ki Dostoyevski Kumarbaz romanında bu zaafı sanata çevirmeyi bilecektir.
2. Lev Tolstoy-seks. Sadece Rus edebiyatının değil, dünya sanatının da en büyük ahlak timsallerinden olan Lev Tolstoy da ömrü boyunca kadınlara duyduğu şehvet ile mücadele etmek zorunda kaldı. 1853’te günlüğüne “seks düşünmeden bir dakika bile geçiremediğini” yazan Tolstoy sonraki yıllarda zührevi hastalıklar nedeniyle en az iki kere tedavi görecektir.
3. Sergey Yesenin-alkol. Yirminci yüzyıl Rus şiirinin altın çocuğu Sergey Yesenin 1925’te intihar edene kadar alkol bağımlılığından ve buna bağlı gelişen derin bir depresyondan mustaripti. Ancak alkol nedeniyle erken yaşta hayatını kaybeden tek yetenek Yesenin değildi. Venedikt Yerofeyev ve Sergey Dovlatov gibi çağdaş Rus edebiyatının ümit vaat eden yazarları da alkol bağımlığına bağlı sağlık sorunları nedeniyle hayatlarını kaybetti.
4. Mihail Bulgakov-uyuşturucu. Yirminci yüzyıl Rus nesrinin en büyüğü Mihail Bulgakov da hayatının bir döneminde morfin bağımlılığının esiri olmuştu. O yıllardaki eşi Tatyana Lappa Bulgakov’un morfine yenik düşmesini önlemeyi başarsa da bu en nihayetinde evliliklerine mal oldu. Bulgakov’un uyuşturucu bağımlılığını konu eden Morfin adlı bir anlatısı da var.
(TürkRus.Com)