Pazartesi, 12 May 2025
  • My Feed
  • My Interests
  • My Saves
  • History
  • Blog
Subscribe
Medya Günlüğü
  • Ana Sayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • 🔥
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Font ResizerAa
Medya GünlüğüMedya Günlüğü
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Ara
  • Anasayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
Bizi takip edin
© 2025 Medya Günlüğü. Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak.
Köşe Yazıları

Risk sermayesi ve ‘start-up’

İnan Özbek
Son güncelleme: 25 Mart 2025 07:26
İnan Özbek
Paylaş
Paylaş

Son yıllarda tüm dünyada ve ülkemizde oldukça ilgi çeken ve gün geçtikçe daha da popülerleşen konulardan birisi de risk sermayesi ya da girişim sermayesi denilen olgudur.

Özellikle teknoloji alanında yeni ve parlak bir fikir geliştirdiklerini düşünen genç girişimciler, kurdukları ve adına; başlamak, başlangıç anlamındaki ‘start-up’ denilen firmalarıyla, yeni bir model geliştirerek fark yaratma peşindeler.

Tıpkı Google ve Facebook’un genç ve yaratıcı fikir babalarının yaptıkları gibi, birçok genç girişimcinin de hedefi, bir sonraki büyük olayı ortaya koyarak patlama yapabilmek, önceki kuşaklardan insanların yaptıkları gibi balık tutarcasına sabırla ve yavaş yavaş zengin olmaya çalışmaktansa, birdenbire zenginleşebilmektir.

Girişim sermayesi ya da risk sermayesi şirketlerinin amacı da, parlak ve de başarılı olma ihtimali yüksek fikirleri bulunan ancak sermayeleri bulunmayan işte bu genç girişimcilerin projelerine finansman sağlayarak, ileride meydana gelebilecek büyük kazanca ortak olmaktır.

Bankalar ve öteki kredi kurumları, görmüş geçirmiş ve de geri ödeyememe riskleri çok düşük olan tecrübeli firmalara kredi sağlamaya heveslilerken, çok yeni, belirsizliklerle dolu ve riskli bir atılım içerisinde bulunan start-up firmalardan uzak duracaklardır. İşte risk sermayesi şirketleri de tam bu noktada kendilerini göstererek, yüksek risk taşıyan ancak aynı zamanda yüksek kazanç potansiyeli de bulunan yeni girişimleri kredilendirirler.

Risk sermayedarları, en umut vadeden projelerin dahi başarısızlık ihtimalinin yüksek olduğunu bilirler. Ancak aynı anda çok sayıda projeyi finanse ederek, başarılı projelerin durumu dengeleyeceğini, sonrasında da oldukça kazançlı çıkacaklarını hesap ederler.

İşlerinin doğasının yüksek risk almayı gerektirdiğinin farkında olan risk sermayesi şirketleri, ekonominin temel kurallarından olan; ‘yüksek risk- yüksek kazanç’ mantığına uyarak söz konusu projeleri finanse ederler.

Gelin görün ki; hızlı ve de çok çarpıcı bir başarı yakalamak isteyen genç girişimcilerin işleri hiç de kolay değil. Bu yoldaki kişilerin çok zeki ve tamamen rasyonel olmaları yetmez, aynı zamanda da sezgilerinin çok güçlü olması gerekmekte. Öyle ki; başarıları sıra dışı, aşırı ve sürpriz olayları doğru tahmin edebilmelerine bağlı.

Yaşamın son hızla değiştiği ve daha da karmaşıklaştığı, kişilerin beğenilerinin sürekli değiştiği, dolayısıyla geleceği doğru tahmin edebilmenin gitgide zorlaştığı günümüzde, çok hızlı bir biçimde beğeni toplayacak ve kitleleri ardından sürükleyecek buluşlar ortaya koyabilmek bir o kadar zor.

Söz konusu olağanüstü zorluk, tek tek kişilerin zekalarının ve hayal güçlerinin sınırlarını aşmaya başlamış, çoğu zaman iki ya da daha çok kişinin zihinsel yetilerini, bilgilerini, uzmanlıklarını ve emeklerini birleştirmelerini gerektirir olmuştur.

O ünlü sözlerin anlattığı gibi; ‘Tek başımıza uzanıp toplayabileceğimiz meyvelerin hemen hepsi toplandı, artık birlikte toplayabiliriz.’

EtiketlendiEkonomi
Bu yazıyı paylaşın
Facebook Email Bağlantıyı Kopyala Print
Yazanİnan Özbek
Takip et:
İstanbul Üniversitesi'nden mezun. Uzun yıllar bankacılık ve finans sektöründe çalıştı. Ekonomi tarihi ve teorileri alanlarında derinleşmeye çalışmakla birlikte, güncel ekonomik gelişmeler hakkında da fikir yürütme çabasında.
Önceki Makale ‘Türkiye’nin tartışmasız başarısı’
Sonraki Makale Milyarder oligark Abramoviç’in öyküsü

Medya Günlüğü
bağımsız medya eleştiri ve fikir sitesi!

Medya Günlüğü, Türkiye'nin gündemini dakika dakika izleyen bir haber sitesinden çok medya eleştirisine ve fikir yazılarına öncelik veren bir sitedir.
Medya Günlüğü, bağımsızlığını göstermek amacıyla reklam almama kararını kuruluşundan bu yana ödünsüz uyguluyor.
FacebookBeğen
XTakip et
InstagramTakip et
BlueskyTakip et

Bunları da beğenebilirsiniz...

EditörKöşe Yazıları

Paşinyan’a muhalefet artıyor

Okay Deprem
12 Mayıs 2025
EditörKöşe Yazıları

Anneliğe selam olsun…

Ulaş Başar Gezgin
11 Mayıs 2025
EditörKöşe Yazıları

Başöğretmen gibi olmak

Dr. Nevin Sütlaş
11 Mayıs 2025
Köşe Yazıları

Hariciye geleneğimiz ve kurumsallaşma…

Hasan Sevilir Aşan
8 Mayıs 2025
Medya Günlüğü
Facebook X-twitter Instagram Cloud

Hakkımızda

Medya Günlüğü: Medya eleştirisine odaklanan, özel habere ve söyleşilere önem veren, medyanın ve gazetecilerin sorunlarını ve geleceğini tartışmak isteyenlere kapısı açık, kâr amacı taşımayan bir site.

Kategoriler
  • MG Özel
  • Günlük
  • Köşe Yazıları
  • Serbest Kürsü
  • Beyaz Önlük
Gerekli Linkler
  • İletişim
  • Hakkımızda
  • Telif Hakkı
  • Gizlilik Sözleşmesi

© 2025 Medya Günlüğü.
Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak

Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?