Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkede yaşayan Türk halkların yaşam tarzının Rusya’nın tarihi mirasının en önemli parçası olduğunu söyledi.
Putin, Rusya Federasyonu’na bağlı Altay Cumhuriyeti’nde düzenlenen “Türklerin Ata Yurdu Gornıy (Dağlık) Altay” konulu uluslararası konferansa kutlama mesajı gönderdi. Rusya lideri mesajında, Türk halklarının dilleri, gelenekleri ve özgün yaşam biçimlerinin ülkenin tarihi mirasının en önemli parçası olduğunu belirtti.
Konferansın katılımcıları arasında yer alan ünlü Rus siyaset bilimci Sergey Markov (aşağıdaki fotoğrafta sağdan ikinci), Putin’in mesajının ayrıntılarını Medya Günlüğü’ne anlattı.
Markov’a göre Putin mesajında, “Sevgili dostlar, sizleri Türklerin Ata Yurdu Gornıy (Dağlık) Altay Uluslararası Bilimsel ve Uygulamalı Konferansa hoş geldiniz diyerek selamlıyorum… Avrasya kıtası, haklı olarak, Türkler de dahil olmak üzere pek çok eski uygarlığın beşiği kabul edilmektedir. Öncelikli bilimsel hipotezlerden birine göre Türklerin tarihi ata yurdu geniş Altay dağlık bölgesidir” dedi ve şöyle devam etti:
“Son yıllarda bilim adamlarımızın ve arkeologlarımızın çalışmaları sayesinde, Altay’ın Türk halkları için özel rolünü anlatan Türk yazısının, manevi ve maddi kültürünün eşsiz anıtları incelendi. Türk halklarının dillerinin, geleneklerinin ve özgün yaşam tarzlarının, eşsiz bir ülke ve medeniyet olarak Rusya’nın tarihi mirasının en önemli parçası olduğunu özellikle vurgulamak isterim.”
Putin mesajında, konferansta yapılacak tartışmalar sırasında katılımcıların, Altay biliminin geniş bir yelpazedeki güncel sorunlarını yüksek bir uzmanlık düzeyinde ele alabileceklerinden, dünya tarihinin az bilinen sayfalarının incelenmesine yönelik yeni fikirler ve yaklaşımlar önerebileceklerinden emin olduğunu da vurguladı.
Rusya Federasyonu’nun 146 milyonluk nüfusu içinde Türk asıllı halkların 13 milyon civarında bulunduğu düşülüyor. En büyük grubu beş buçuk milyonla Tatar Türkleri oluşturuyor.
Önceki açıklamaları
Putin 2022 yılında da da Rus devletinin kuruluşunda Türk halkların rolünün de bulunduğunu söylemişti. Velikiy Novgorod kentinde Rus devletinin doğuşunun bin 160. yıl dönümü nedeniyle düzenlenen törende konuşan Putin, kentin Rusya tarihi için çok önemli olduğunu belirterek, “İlk Rus hanedanı Rurik savaşçılarının yürüyüşü buradan başladı, Slav, Fin-Uygur, Türk ve diğer kavimleri birleştiren, onları kanatları altında toplayan Avrupa’nın en büyük devleti kuruldu” demişti.
2019 yılındada Putin, Rus ve yabancı gazetecilere düzenlediği basın toplantısında eski Türk dili konusuna değindi. Rusya’nın Türkçe konuşan Altay bölgesinden bir muhabirin, “Altay Cumhuriyeti’nde bir şehirde çocuklara Altay dilini tam olarak öğreten sadece tek bir eski okul var” demesi ve yeni bina yapımı için yardım da istemesi üzerine Rusya lideri şunları söyledi:
“Altay genel olarak en eski Türk dillerine ait bir dil. Aslında bu, büyük ölçüde diğer tüm Türk dillerinin yapıları oluşturur. Hatta büyük ölçüde de değil, neredeyse yüzde 100. Bu nedenle, genel olarak, ulusal kültürlerin, geleneklerin, dillerin incelenmesine çok daha fazla ilgi göstermemiz gerekiyor. Ulusal dilde eğitim veren bir okul acınacak haldeyse bu doğal kabul edilemez.”
Fuad Safarov, Moskova