Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Sibirya’da yapılan “Slav-Türk Halkları Birliği” toplantısının çok önemli olduğunu, bu alandaki çalışmalar çerçevesinde “Türk Medeniyeti Günlükleri”nin ilk cildinin yayınladıklarını söyledi.
Putin, Barnaul kentinde üçüncüsü düzenlenen “Tarihte ve Günümüzde Slav ve Türk Halklarının Birliği” konulu Uluslararası Altay Forumu katılımcılarına bir tebrik mesajı gönderdi. Altay Valisi Viktor Tomenko tarafından okunan mesajında Putin, etkinliğin gelecek vaat eden bilimsel projelere bir başlangıç olacağını ve uluslararası insani iş birliğinin güçlendirilmesine katkıda bulunacağını söyledi.
Rusya lideri, “Avrasya topraklarında yaşayan halkların zengin kültürel ve manevi mirasının, özgün gelenek ve göreneklerinin incelenmesiyle ilgili çeşitli konuları ele almak için forum, Rusya ve yabancı ülkelerden ünlü bilim adamlarını, üniversite yöneticilerini ve müze yetkililerini bir araya getirdi” dedi.
Putin mesajında ayrıca, “Önceki toplantılarınızda ortaya çıkan birçok fikir ve önerinin halihazırda uygulamaya konmuş olması memnuniyet verici. Bir dizi arkeolojik keşif başarıyla gerçekleştirildi, genç Altay bilim adamlarının okulları organize edildi, görevli bir ekip tarafından hazırlanan ‘Türk Medeniyeti Günlükleri’nin ilk cildi yayınlandı” dedi ve katılımcılara başarılar diledi.
Putin geçen yıl da Rus devletinin kuruluşunda Türk halkların rolünün de bulunduğunu söylemişti. Velikiy Novgorod kentinde Rus devletinin doğuşunun bin 160. yıl dönümü nedeniyle düzenlenen törende konuşan Putin, kentin Rusya tarihi için çok önemli olduğunu belirtmişti. Türk halklarının da Rus devletinin tarihinde rol oynadığını belirten Putin, “İlk Rus hanedanı Rurik savaşçılarının yürüyüşü buradan başladı, Slav, Fin-Uygur, Türk ve diğer kavimleri birleştiren, onları kanatları altında toplayan Avrupa’nın en büyük devleti kuruldu” demişti.
2019 yılında Putin, Rus ve yabancı gazetecilere düzenlediği basın toplantısında eski Türk dili konusuna da değindi. Rusya’nın Türkçe konuşan Altay bölgesinden bir muhabirin, “Altay Cumhuriyeti’nde bir şehirde çocuklara Altay dilini tam olarak öğreten sadece tek bir eski okul var” demesi ve yeni bina yapımı için yardım da istemesi üzerine Rusya lideri şunları söyledi:
“Altay genel olarak en eski Türk dillerine ait bir dil. Aslında bu, büyük ölçüde diğer tüm Türk dillerinin temelini oluşturuyor. Büyük ölçüde de değil, neredeyse yüzde 100. Bu nedenle, genel olarak, ulusal kültürlerin, geleneklerin, dillerin incelenmesine çok daha fazla ilgi göstermemiz lazım. Ulusal dilde eğitim veren bir okul acınacak haldeyse bu elbette kabul edilemez. Bana ‘okulun kurtarılmasına ve yeniden yapılması için yardım edin’ dediniz. Söz veriyorum bunu yapacağız.”
Fuad Safarov, Moskova
İlgili haber ve yazılar:
https://medyagunlugu.com/putinden-turk-halklari-vurgusu/
https://medyagunlugu.com/turkler-slavlar-karsisinda-neden-basarisiz-oldu/
Not: Görsel fotomontajdır.