Cuma, 30 Oca 2026
  • My Feed
  • My Interests
  • My Saves
  • History
  • Blog
Subscribe
Medya Günlüğü
  • Ana Sayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • 🔥
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Font ResizerAa
Medya GünlüğüMedya Günlüğü
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Ara
  • Anasayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
Bizi takip edin
© 2026 Medya Günlüğü. Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak.
Köşe Yazıları

Putin’in hakkı Putin’e

Cenk Başlamış
Son güncelleme: 22 Aralık 2025 22:07
Cenk Başlamış
Paylaş
Paylaş

Rusya-Ukrayna savaşı elbette bir günde çıkmadı, iki komşu ve akraba ülkenin “düşman” olmasının bir nedeni de yıllardır su boca edilen bardağın sonunda taşması.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hafta içinde, Savunma Bakanlığı yöneticilerinin katıldığı bir toplantıda Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından Moskova ile Batı dünyası arasında yaşananları değerlendirdi.

TürkRus.Com’un derlemesine göre Putin “Kendimizi çok kısa sürede sözde medenî Batı ailesinin bir parçası olacağımızı düşünürken bulduk. Bugün ise orada herhangi bir medeniyetin bulunmadığı, yalnızca tam anlamıyla bir yozlaşmanın olduğu ortaya çıkıyor. Ama o zamanlar bunun iyi bir şey olduğunu sanıyorduk” dedi.

Putin’e göre Rusya, Avrupa ailesinin eşit haklara sahip bir parçası haline gelmedi, aksine “her taraftan sürekli baskı altına alındı ve bu baskı giderek daha da arttı.”

Rusya’ya ilişkin neredeyse tüm kararların “güç kullanımı mantığıyla” alındığını savunan Putin, “Sırtımızı sıvazlıyorlar, çeşitli etkinliklere davet ediyorlardı ama Batı Rusya’ya ilişkin kendi çıkarlarını tam olarak zor kullanarak dayatıyordu” dedi.

Bu değerlendirmelerin neredeyse tamamı haklı, yerinde ve “Avrupa’nın yozlaşması” dışında yorumdan çok tespit ve gözleme dayanıyor.

Sovyetler Birliği dağıldığında sokaktaki vatandaştan Kremlin’in en tepesine herkeste şöyle bir ruh hali vardı:

“Soğuk Savaş” bitmiş, Rusya kaybetmiş ama önünde yeni bir ufuk açılmıştı. Batı ile arasında ideolojik farklılık kalmamıştı, dolayısıyla kavga ve rekabet için bir neden de artık yoktu. Ruslar naif bir şekilde Batı’ya ”küçükken kaybettikleri ama şimdi yeniden kavuştukları kardeş” gözüyle bakıyordu. Rus halkı, özellikle Sovyetlerin son döneminde çok çile çekmişti, o zamanlar açık açık söylemeyi gururlarına yediremeseler de Batı’daki yüksek yaşam standartlarına gizli gizli öykünüyorlardı. İdeolojik kavga bittiğine göre, artık o imrendikleri hayata kavuşabilirlerdi.

Ama karşı tarafın ruh hâli de, planları da farklıydı. Birincisi, Ruslara “küçükken kaybettikleri kardeş” gözüyle bakmıyorlardı. İkincisi, tarihinin belki de en kötü yıllarını yaşasa da Rusya’nın bir gün toparlanacağını ve Doğu ile Batı arasındaki rekabetin er ya da geç yeniden başlayacağını düşünüyorlardı. Bunun kaçınılmaz olduğuna ama en azından Rusya’nın yeniden ayağa kalkmasını geciktirmeleri gerektiğine inanıyorlardı.

Doğru, her ülkenin kendi çıkarı ve hesabı vardır ama bu planları yaparken iki yüzlü davrandılar, Putin’in dediği gibi görünüşte Rusya’nın “sırtını sıvazladılar”, aslında altını oymaya çalıştılar.

Putin’in daha önceki günkü basın toplantısında söylediği gibi, Rusya’ya hiçbir zaman saygı göstermediler, ona büyük bir devlet gibi davranmaya tenezzül etmediler.

Bu satırlardan Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmeye hakkı olduğu sonucu çıkmamalı. Sonuçta kışkırtan Batı da, bağımsız ülke olmasını bir türlü hazmedemediği Ukrayna’ya ordusunu sokan Rusya da suçlu.

Ama bu, Putin’in 1990’ların başı için yaptığı tespitlerin doğru olduğu gerçeğini değiştirmiyor.

İlgili yazılar:

1 santim nasıl 800 km oldu…
Rusya ‘panik atak’ geçiriyor

***

Medya Günlüğü sosyal medya hesapları:

X

Bluesky

Facebook

Instagram

EtiketlendiJeopolitikRusya
Bu yazıyı paylaşın
Facebook Email Bağlantıyı Kopyala Print
YazanCenk Başlamış
Takip et:
42 yıllık meslek yaşamının 21 yılını Milliyet gazetesi, CNN Türk ve 32. Gün'ün muhabiri olarak Moskova'da geçirmiş bir gazeteciden medya eleştirileri ve Rusya ağırlıklı dış politika, kimi zaman da gezi ve amatör müzik yazıları. "Sovyetleri Yıkan Darbe: Kuğu Gölü Operasyonu", "Rusya'da Bir Çılgın: Son Çar Jirinovski" ve "Gorbaçov'dan Putin'e...Rusya'nın Sırları" ve "Vladimir Vladimiroviç Putin: Rusya'yı Ayağa Kaldıran Lider" (Okay Deprem'le) kitaplarının yazarı. Sürekli basın kartı sahibi, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti üyesi. https://www.instagram.com/djenkbaslamis/
Önceki Makale Vücuttaki “gizli dostlar”
Sonraki Makale Mehmet Şüküroğlu çiziyor

Medya Günlüğü
bağımsız medya eleştiri ve fikir sitesi!

Medya Günlüğü, Türkiye'nin gündemini dakika dakika izleyen bir haber sitesinden çok medya eleştirisine ve fikir yazılarına öncelik veren bir sitedir.
Medya Günlüğü, bağımsızlığını göstermek amacıyla reklam almama kararını kuruluşundan bu yana ödünsüz uyguluyor.
FacebookBeğen
XTakip et
InstagramTakip et
BlueskyTakip et

Bunları da beğenebilirsiniz...

*Köşe Yazıları

“ABD’nin saldırganlığı sürecek”

Deniz Yaşayan
30 Ocak 2026
EditörKöşe Yazıları

Şiddetin ekososyolojisi

İnan Özbek
30 Ocak 2026
EditörKöşe Yazıları

İsrail’de normalleşmeyen devlet

Metin Duyar
30 Ocak 2026
Köşe Yazıları

Yasın dili ve insan kalabilmek

İsmail Boy
29 Ocak 2026
Medya Günlüğü
Facebook X-twitter Instagram Cloud

Hakkımızda

Medya Günlüğü: Medya eleştirisine odaklanan, özel habere ve söyleşilere önem veren, medyanın ve gazetecilerin sorunlarını ve geleceğini tartışmak isteyenlere kapısı açık, kâr amacı taşımayan bir site.

Kategoriler
  • MG Özel
  • Günlük
  • Köşe Yazıları
  • Serbest Kürsü
  • Beyaz Önlük
Gerekli Linkler
  • İletişim
  • Hakkımızda
  • Telif Hakkı
  • Gizlilik Sözleşmesi

© 2025 Medya Günlüğü.
Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak

Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?