Bazı Rus uzmanlar, terör örgütü PKK’nın silah bırakmasıyla yeni bir aşamaya ulaşan sürecin perde arkasında Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın bulunduğu görüşünde.
İzvestiya gazetesinin sorularını yanıtlayan Rus siyaset bilimci Alina Sbitneva, PKK’nın silahsızlandırılmasının Türkiye için tarihi bir olay olduğunu belirtti.
Rusya Bilimler Akademisi’ne bağlı Sosyal Bilimler Enstitüsü Orta ve Post-Sovyet Doğu Bölümü Araştırma Görevlisi Sbitneva, Türkiye’nin PKK ile uzun süredir mücadele ettiğini hatırlatarak, “Örgütün silahsızlandırılması, uzun süredir devam eden mücadelesi göz önüne alındığında Türkiye için tarihi bir olay” dedi.
Sbitneva, Türkiye’nin Kürt grupları arasında ayrım yapmadığını, hepsini tek bir örgüt olarak gördüğünü, Kürtlerin ise devlet yapılarında yer almaya çalıştığını söyledi.
Uluslararası Siyasi ve Ekonomik Stratejiler Enstitüsü (RUSSTRAT) Başkanı Yelena Panina da PKK’nın silahsızlandırılmasını, hükümete “sosyoekonomik kriz ve enflasyona yönelik eleştiriler için geçici bir bağışıklık sağlayabilecek ciddi bir olay” olarak nitelendirdi.
Devlet kanalı Rossiya-24 TV’in canlı yayınına katılan Şark uzmanı siyaset bilimci Ferhad İbrahimov, Dışişleri Bakanı Fidan’ın Kürt sorununa çözüm bulunmasının öncüsü olduğunu söyledi. İbrahimov, “Kürt sorununun çözümü, Türk makamları için öncelikli bir mesele. Eğer Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sorunu tamamen çözmeyi başarırsa, devletin son yüzyıldaki en zorlu sorunuyla başa çıkan isim olarak tarihe geçecek” dedi.
İbrahimov uzmanların, PKK ile yapılan anlaşmaların perde arkasında, baba tarafından Kürt olan Dışişleri Bakanı Fidan’ın bulunduğuna yönelik iddialarını aktardı.
İbrahimov, “Fidan’ın Kürt faktörüyle ilgili tüm bu gelişmeleri tasarladığı söyleniyor. Çünkü kendisi hem etnik bir Kürt hem de bir Türk devlet adamı olarak Türkiye’ye istikrarın gelmesine büyük önem veriyor” dedi.
Mayıs ayında Rusya Parlamentosu Uluslararası İlişkiler Komisyonu Başkan Birinci Yardımcısı Aleksey Çepa, Moskova’nın terör örgütü kabul etmediği PKK’nın yaptığı kongrenin ardından fesih ve silahlı mücadeleyi sonlandırma kararını, “Türkiye’deki durumu istikrara kavuşturacak olumlu bir adım” sözleriyle yorumlamıştı.
News.ru haber sitesinin sorularını yanıtlayan Çepa, “Bu, Türkiye’deki iç durumu büyük ölçüde istikrara kavuşturacak ve muhtemelen Suriye’ye ilişkin meseleleri bir şekilde çözecek. Bölgedeki çatışmaların azaltılması tüm tarafların yararına olacak” demiş ve şöyle devam etmişti:
“Birçok bakımdan olumlu bir adım. Çatışmalar ne kadar az olursa o kadar iyi. Siyasal mücadeleyi yürütmenin çeşitli yolları var. Dolayısıyla bunun Türkiye’deki iç durumu rahatlatacağını düşünüyorum. Elbette PKK’nın her türlü terör eylemine başvurmaktansa açıktan siyasi mücadele yürütmesinin daha kolay olduğunu düşünüyorum.”
Rusya’nın önde gelen siyaset ve ekonomi uzmanlarından Georgiy Bovt ise, Moskova’nın PKK’yı Sovyet dönemindeki gibi desteklemediğini söylemişti. Bovt, Veçernyaya Moskva gazetesine yazdığı makalede, “PKK, Türkiye, ABD ve Avrupa Birliği tarafından terör örgütü ilan edildi. Sovyet döneminde Moskova Kürtlerle oldukça iyi ilişkiler içindeydi ama bugün böyle bir destekten bahsedilemez. Çünkü Ankara ile bu konuda kavga etmenin bedeli çok ağır olur” demişti.
Orijinal fotoğraf: ANKA
İlgili yazı:
***
Medya Günlüğü sosyal medya hesapları: