Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Ermenilerin Ruslardan çok Türklerle daha köklü ilişkileri bulunduğunu söyledi.
Karabağ’daki yenilgiler nedeniyle ülke içinde eleştirilere hedef olan ve attığı bazı adımlarla Moskova’yı kızdıran Paşinyan, Amerikan Wall Street Journal’ın iç ve dış politikaya ilişkin sorularını yanıtladı.
Gazetenin, Ermeni ve Rus halkları arasındaki tarihsel ilişkiyi sorması üzerine Paşinyan, “Eğer tarihten söz edeceksek Rusya ile ilişkilerden çok Ermenistan’la Türkiye ya da Türkçe konuşan halklar arasındaki ilişkiye vurgu yapmayı tercih ederim” dedi.
Ermenistan’da barış ve huzurun sağlanabilmesinin yolunun bölgede barışın sağlanabilmesinden geçtiğini belirten Paşinyan, Güney Kafkasya’da yer alan ülkelerin çıkarlarının çatışmaması için bir formül bulunması gerektiğini söyledi.
Ermenistan Başbakanı, topraklarındaki Rus üslerinin kendileri için herhangi bir avantaj oluşturmadığını ancak bunların kapatılmasının ya da ülkenin sınırlarını da koruyan Rus askerlerin çekilmesinin gündemlerinde olmadığını açıkladı.
2020 yılındaki Karabağ savaşı sırasında Rusya’dan beklediği desteği göremeyen Ermenistan’ın attığı bazı adımlar Moskova’da tepkiyle karşılanıyor. Bunlardan en önemlisi Erivan’ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında tutuklama kararı çıkaran Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin Roma Statüsü’nü onaylaması oldu.
Paşinyan, ülkesini Rusya’ya bağımlılıktan ve köşeye sıkışmışlıktan kurtarmak için Türkiye ve Azerbaycan’la ilişkilerini düzeltmeye çalışıyor. Ancak bir yandan ülkesindeki aşırı milliyetçilerin, diğer yandan da Moskova’nın baskısı altında bulunuyor.
“Barış Kavşağı”
Paşinyan Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te düzenlenen “İpek Yolu” uluslararası konferansında Ermenistan’ın iki komşusuyla (Türkiye ve Azerbaycan) yolların kapalı olmasının ilişkileri karmaşıklaştırdığını söyledi.
Ermenihaber.am sitesinin haberine göre, “Yollar olmadan barış inşa etmek çok zor olur” diyen Paşinyan Güney Kafkasya bölgesinin kalıcı bir barışa ihtiyaç duyduğunu vurguladı.
Paşinyan bu nedenle “Barış Kavşağı” projesini geliştirdiklerini, amaçlarının Ermenistan, Türkiye, Azerbaycan ve İran arasındaki iletişimi geliştirmek söyledi.