Fethullah Gülen’e ait okullara karşı ilk harekete geçen ülke olan Özbekistan, Türkiye’deki özel okullarda okuyan Özbek çocukların din eğitimi konusunda velilerin dikkatli olması uyarısında bulundu.
Özbekistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu Telegram kanalı hesabı üzerinden yapılan açıklamada, Türkiye’deki Özbekistan uyruklu ailelere bazı okullarda din derslerinde öğretmenlerin ılımlı İslam’a aykırı olarak radikal görüşleri telkin edebileceği uyarısında bulunuldu.
Özbekistan Başkonsolosluğu açıklaması şöyle:
“Çocuklara yabancı dil, robot bilimi, bilgisayar bilimi ve beden eğitimi öğreten okulların sosyal ağlarda aktif olarak reklamı ve tanıtımı yapılıyor. Ancak aynı zamanda bu okullarda din dersleri de veriliyor. Bu eğitim kurumlarındaki din dersleri ehlisünnet (Hazreti Muhammed’e inananlar) inancına dayalı olmasına rağmen bazı öğretmenlerin ılımlı İslam’a aykırı dini görüşleri telkin etmeleri gelecekte toplumumuzda ideolojik çatışmalara neden olabilir.”
Başkonsolosluk ebeveynlerden, reşit olmayan çocuklarını okullarda fanatik görüşler aşılanmasına karşı korumalarını istedi.
Taşkent-Ankara arasında ilişkilerin1993 yılında bozulması üzerine Özbek yönetimi Türkiye’de yüksek eğitim gören yaklaşık 2 bin öğrencisini çekmişti. O dönemde Taşkent, Türkiye’de bulunan Özbek muhalefet liderlerini Özbek öğrencileri etkilemeye çalışmakla suçlamıştı.
1990’lı yıllarda Rusya ve Orta Asya ülkelerinde Gülen’e ait çok sayıda okul açıldı. Özbekistan 2000 yılında bu okulları tamamen yasaklayan ilk ülke oldu.
2014 yılında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya’nın Soçi kentinde Kış Olimpiyatları sırasında dönemin Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov ile bir araya geldi. Hemen ardından Ankara, Taşkent Büyükelçisi’ni atadı. Bu gelişmenin ardından 10 Temmuz 2014’te, dönemin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Özbekistan’ı ziyareti etti ve iki ilişkilerde yumuşama süreci başladı.
Fuad Safarov, Moskova
Görsel: und.org.tr