Atatürk’ün, tüm Türkiye’nin hafızasına kazınan Afyon Kocatepe’deki bu fotoğrafı, 30 Ağustos’ta son bulan Büyük Taarruz sırasında, 26 Ağustos 1922’de çektirmişti.
Fotoğrafı çeken kişi, Kurtuluş Savaşı boyunca Batı Cephesi’nde görev yapan Etem (Tem) Bey’di. 27 Ağustos günü, bir gün önce çektiği fotoğrafları gösterdiği Mustafa Kemal Paşa’nın da en beğendiği karelerden biri buydu. Ordunun ilk resmî fotoğrafçısı olan Etem Bey savaşın bitiminden 10 Kasım 1938’deki ölümüne kadar Mustafa Kemal Atatürk’ün özel fotoğrafçılığını yaptı. Özellikle, Kurtuluş Savaşı’nın en çok bilinen fotoğrafları onun imzasını taşır.
Etem Bey, Kocatepe’deki fotoğrafı nasıl çektiğini ise şöyle anlatmıştı:
“Mustafa Kemal Paşa, günler ve geceler süren yorgunluğuna rağmen ayakta, vaziyeti adım adım takip ediyor, direktifler veriyordu. Bir ara kumandanlardan ayrıldı. Tek başına, kayalıklar arasında dalgın ve düşünceli dolaşmaya başladı. Zaman zaman sahra dürbünleriyle düşman cephesine bakıyordu. Bir aralık o kayalık tepenin ucuna geldi. Hafifçe eğilmişti. Başparmağı dudaklarının arasındaydı. Hemen objektifimi çevirdim, adeta nefes almayacak kadar bir sessizlik içinde deklanşöre bastım, resmini çektim. Saat sabah 11’di.”
Kaynak: Tarihte Bugün