İsrail’in Gazze’ye düzenlediği saldırılar nedeniyle sadece uluslararası kamuoyunun bir kesimi tarafından değil, ülkesinde de protestolara hedef olan Başbakan Binyamin Netanyahu’nun geleceği tartışılıyor.
ABD’li siyaset bilimci Ian Bremmer’in yönetimindeki Gzero Daily’de yer alan değerlendirmede, eski İsrail Başbakanı Ehud Barak’ın, “Bu felaket (Hamas’ın saldırısı) o görevdeyken yaşandığı için insanların Netanyahu’ya güvendiğini düşünmüyorum” açıklaması aktarıldı. Eski İsrail Genelkurmay Başkanı Korgeneral Dan Halutz da, “Hemen istifa etmeli. Bu işi daha iyi yapabilecek insanlar var” dedi.
İsrail’de yayımlanan Maariv gazetesinin anketine katılanların yüzde 80’i, Hamas’ın 7 Ekim’de düzenlediği saldırının sorumluluğunu Netanyahu’nun üstlenmesi gerektiği kanısında. Partisi Likud’a oy veren seçmenlerin yüzde 69’u da aynı görüşte.
Gzero Daily’nin analizine göre, çoğu gözlemci Netanyahu’nun en büyük stratejik hatasının El Fetih’in Filistin devleti hedefinin önünü kesmek için Hamas’ı cesaretlendirmesi olduğunu düşünüyor. Bu strateji çerçevesinde İsrail Katar’ın Hamas’a büyük miktarda para yardımı yapmasına izin verdi.
Netanyahu başkanlığındaki hükümeti “İsrail tarihinin en sağcı hükümeti” olarak niteleyen analizde aşırı dincilerin Mescid-i Aksa’da ibadet etmesine izin vermesine öfkelenen Hamas’ın bu nedenle 7 Ekim saldırısına “Aksa Tufanı” adını verdiği belirtildi.
İsrail Başbakanı’nın eleştirildiği bir başka konu da Gazze’nin sınırlarını korumak için askerlerden çok teknolojiye bel bağlaması. Pennsylvania Üniversitesi’nde uluslararası ilişkiler dersi veren Emekli Büyükelçi Dennis Jett, “Pahalı bir duvar ördüler ve hava savunması için Demir Kubbe kurdular. Duvarı koruması gereken askerler Batı Şeria’da insanlara baskı yapmaları için kullanılınca plan başarısız oldu” dedi.
Analizin sonunda Netanyahu’nun “siyasi ölüm ilanı”nın çoktan yazıldığı ancak sessiz sedasız çekilmesinin beklenmediği, yine de İsrail’in savaştaki kayıplarının artması durumunda koalisyon ortaklarının ondan kurtulmaya çalışabileceği belirtildi.