Fuad Safarov, Moskova
Rus Argumentı i Faktı (AiF) gazetesi, İkinci Dünya Savaşı’nda Alman casuslarının Sovyet lideri Josef Stalin’le ABD Başkanı Franklin Roosevelt kaçırmayı, İngiltere Başbakanı Winston Churchill’i de öldürmeyi planladığını ileri sürdü.
Gazete 1 Aralık 1943’te İran’ın başkenti Tahran’da Stalin, Roosevelt ve Churchill arasında yapılan görüşmeyle ilgili bir iddia ortaya attı. Habere göre Naziler her 3 lidere yönelik suikast yapmayı ya da mümkün olursa kaçırmayı planlıyordu. Suikast için Nazi Almanya’sı Güvenlik Dairesi’ne bağlı Gizli Servisi Başkanı ve “1 numaralı” Alman casusu Otto Skortzeny (manşetteki küçük fotoğraf), kod adı “Uzun Atlama” olan bir operasyon hazırladı. İlginç olan, Nazilerin çok gizli tutulan Tahran’daki toplantıyla ilgili bilgiye Türkiye’deki İngiliz Büyükelçisi’nin konutunda hizmetli olarak çalışan Arnavut Elias Bazna yardımıyla ulaşmış olması.
İddialara göre, bizzat Adolf Hitler tarafından onaylanan plana göre Alman casusları Ermeni mezarlığında gizli tünel kazarak görüşmelerin yapıldığı Sovyet Tahran elçiliğine sızmaya çalışacaktı.
“Uzun Atlama” operasyonunda üç lider için farklı planlar vardı: Stalin’in Türkiye üzerinden Almanya’ya kaçırılması ve bir kafese konularak sokaklarda dolaştırılması düşünülüyordu. Almanlar Roosevelt’e ne yapacakları konusunda kararsız kalmıştı. Ortaya atılan görüşler arasında ülkesini teslim olmaya zorlamak, sokakta idam etmek hatta köpek balıklarına yem yapmak bile vardı. Churchill’in ise operasyon sırasında hemen öldürülmesi planlanıyordu.
Gazeteye konuşan İranlı tarihçi Ahmad Saremi’ye göre Naziler, kendilerine karşı savaşan üç önemli ülkenin liderlerin esir düşmesinin ya da öldürülmesinin o ülkelerde ve savaşan askerler arasında kaosa ve moral bozukluğuna yol açacağına inanıyordu.
Fakat Sovyet istihbaratı Almanların planlarını altüst etti. İran’a çok sayıda ajan gönderen Sovyet istihbaratı, Alman casusları ve bölgeye özel uçakla gönderilen 14 kişilik özel suikast timini yakalamayı başardı. Alman planının çökmesinin bir nedeni de, bürokrasi çarkında onaylanmasının uzun süre alması ve Sovyet istihbaratının bu sırada konuyla ilgili bilgilere ulaşma fırsatı bulmasıydı. Operasyonun mimarı Skorzeny savaşın bitiminden sonra bir süre ABD’de cezaevinde kaldıktan sonra 1975 yılında İspanya’da öldü.