Türkiye’de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerini yakından izleyen ülkelerin başında gelen Rusya’da uzmanlar yaklaşan oylamayı Medya Günlüğü‘ne değerlendirdi.
Rusya Uluslararası İlişkiler Konseyi uzmanı Kirill Semyonov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İslamcı seçmenlerine işaret etti. Semyonov, “Erdoğan, bu seçmenler için önemli sembollere vurgu yapıyor. Ayrıca, popülaritesi uğruna dış politikada etkin davranabilir. Bunları Ukrayna krizi, Suriye ve Irak’ta PKK’ya karşı mücadele, Suriye ve lideri Beşar Esad ile yakınlaşma olarak sıralayabiliriz” dedi.
Özellikle Suriye sorununa dikkat çeken Semyonov, “Türkiye’de yaşayan yaklaşık 4 milyon Suriyeli mülteci sorunuyla da doğrudan ilgili olan bu sorun sosyal ve ekonomik gerilim oluşturuyor” değerlendirmesinde bulundu.
Rusya Çağdaş Türkiye Araştırmaları Merkezi Müdürü Amur Gadjiyevise, ekonomi bakımından Türkiye’de seçim öncesi durumun iyi olmadığını belirtti. Gadjiyev, “Enflasyon çok yüksek. Bu da önemli faktör. Ayrıca, Erdoğan 2023’te kutlanacak Cumhuriyetin 100. yılını seçim kozu olarak kullanmaya çalışıyor” diye konuştu.
Seçimlerin büyük olasılıkla 14 Mayıs’ta yapılacağına işaret eden Gadjiyev, “Erdoğan’ın partisinin, geleneksel değerlerin ve İslam’ın korunmasına vurgu yaparak aktif olarak kampanya yürütmesi muhtemel” dedi.
Rusya Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Başkanı Sergey Markov da, “Türkiye’de cumhurbaşkanlığı seçimleri taraflar arasında ciddi mücadele meydanına dönüşecek. Unutmayalım ki, iktidar partisi AKP, 2019 yılında ülkenin büyük kentlerinde belediye başkanlığı seçimlerini kaybetti. Fakat, Kürt oyunları seçimlerin ana belirleyici faktörü olacak” değerlendirmesinde bulundu.
Rusya Çağdaş Devlet Kalkınma Enstitüsü Başkanı Dmitri Solonnikov ise, “Erdoğan hâlâ güçlü bir lider. Seçimi kazanma şansı var. Batı ise Erdoğan’ın seçilmesini arzu etmiyor. Dolayısıyla seçim öncesi Türkiye’de provokasyonlar olma ihtimali var. Hatırlarsanız kısa süre önce İstanbul’un merkezindeki terör saldırısı gerçekleştirilmişti” dedi.
Rusya’nın saygın dış politika bilimcilerinden Dmitri Trenin ise, seçim sonuçlarıyla ilgili herhangi bir tahminde bulunmanın zor olduğunu belirtti. Trenin, “Bu yıl Türkiye’de Cumhuriyet’in 100. yıl kutlamaları ve cumhurbaşkanlığı seçimleri var. İkisi de ülke için önemli. Türk muhalefeti, yaklaşık 20 yıldır iktidar olan Erdoğan’ı bu seçimde yenmeye kararlı” diye konuştu.
“Oylamanın sonucu hakkında tahminde bulunmayacağım” diyen Trenin, “Yalnız, bölgesel güç Türkiye’nin küresel politikaları olan büyük bir bağımsız oyuncuya dönüşme eğilimini de unutmayalım. Bu da Ankara’yı Moskova için zor da olsa çoğu zaman vazgeçilmez bir ortak yapıyor. Bugün Türkiye Rusya için önemli ülke haline geldi” diyerek sözlerini tamamladı.
Fuad Safarov, Moskova