Amerikan Bloomberg Ajansının, Türkiye’nin BRICS’e katılmak için başvurduğunu yazması Rusya’da gündemin ön sıralarına yerleşti.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Dış Politika Danışmanı Yuriy Uşakov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ekim ayında Rusya’da yapılacak BRICS zirvesine katılma davetini kabul ettiğini açıkladı. Uşakov, “Davet Türk tarafına iletildi, Erdoğan kabul etti” dedi. Rusya’nın ev sahipliğindeki 16. zirve 22-24 Ekim’de Kazan’da yapılacak.
Valday Uluslararası Tartışma Kulübü Direktörü, Dış ve Savunma Politikası Konseyi Başkanı Fyodr Lukyanov Telegram kanalı hesabından Türkiye’nin başvurusunu değerlendirirken, BRICS üyeliği için Ankara’nın önünde 2 engelin bulunduğunu savundu. Lukyanov, “Türkiye’nin BRICS’e yaptığı iddia edilen başvurusu karşısında herkes o kadar heyecanlandı ki… Sanki Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın düşünce uçuşunun boyutunu bilmiyormuşuz gibi… Bu sözleri ciddiye alırsanız -almanız gerektiği de kesin değil- iki ana engel var. Biri BRICS, diğeri Ankara” dedi.
Lukyanov, “BRICS’in geçen yılki genişlemenin ardından nasıl çalışmaya devam edeceğini ve kendisi için hangi görevleri belirleyeceğini bulması gerekiyor. Bunlar henüz tam olarak açıklığa kavuşmadı. 4 ülkenin katılımından önce, BRICS’in özü kabaca ama nispeten açık bir şekilde tanımlanabiliyordu. Şimdi böyle bir açıklama tüm katılımcı ülkeler için geçerli değil. Resmi bir kriter yok ve üye sayısı arttıkça karar vermek doğal olarak zorlaşıyor” diye konuştu.
Türkiye’nin NATO üyesi olduğuna dikkat çeken Lukyanov,” BRICS her ne kadar öyle algılansa da Batı karşıtı bir topluluk değil. Ama Batılı da değil, bu çok açık. ABD’nin bir askeri müttefikinin (Türkiye) nasıl bu gruba üye olabileceği belli değil. Bu asıl amacına aykırı. Eğer Ankara ciddi bir şekilde katılmayı düşünüyorsa bu çıkar çatışmasına yol açar” dedi.
Avrupa’nın Türkiye’ye üyelik konusunda yalanlar söylemesi nedeniyle Türkiye’nin bu adımı attığını savunan Lukyanov, “AB bizi kandırıyor, başka ortaklar buluruz söylemi Türkiye’nin ruh halini çok açık bir şekilde ortaya koyuyor. Böylece Türkiye kendi önemini Batı’ya göstermek istiyor” değerlendirmesinde bulundu.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da, konuyla ilgili haberler için, “Evet, Türkiye BRICS’e katılmaya ilgi gösteriyor. Bunu uzun zaman önce söylediler” dedi.
Rusya Senatosu Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkan Birinci Yardımcısı Vladimir Cabarov da, News.ru haber portaline yaptığı açıklamada, Türkiye’nin, ABD ile ittifakından hayal kırıklığına uğradığı için BRICS’in kapısını çaldığını belirtti.
Milletvekili Dmitriy Belik de Ria Novosti’ye, Türkiye’nin BRICS’e katılma adımının Batı ekonomik modelinden uzaklaşma anlamına geleceğini söyledi.
Bir diğer Milletvekili, Mariya Butina ise, “Türkiye’nin BRICS’e katılımı, Batı odaklı ittifaklara alternatif örgütlerin ağırlık kazandığına dair iyi bir işaret. Bu aynı zamanda Türkiye’nin hem Doğu’yla hem de Batı’yla aynı anda birçok satranç oyunu oynadığını gösteriyor çünkü eşzamanlı olarak NATO ittifakından çekilmekten söz edilmiyor” dedi.
Butina, Türkiye’nin BRICS’e katılma niyetinin Rusya yanlısı çevrelerin güçlenmesi anlamına gelmediğini vurgulayarak, “Daha ziyade, farklı ülkelerin kendi egemenlik politikalarını izlemeye başlaması, çok kutupluluğun gelişmesi anlamına geliyor” diye konuştu.
Benzer haber ve yorumlar yaklaşık 100 Rus medya sitesinde yer aldı.
BRICS nedir?
Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’nın baş harfleriyle oluşan BRICS, üyeleri arasında ekonomik ve kültürel iş birliğini güçlendirmeyi amaçlıyor. Söz konusu beş ülkeye 1 Ocak 2024’te İran, Suudi Arabistan, Mısır, BAE ve Etiyopya da katıldı ve üye sayısı 10’a yükseldi. BRICS ülkelerinin toplam yüzölçümü 45 milyon metrekare, nüfusu ise 3.4 milyar.
Fuad Safarov, Moskova
İlgili yazılar: