Yolsuzluğun büyük bir sorun olduğu Rusya’da son aylarda üst düzey askerlerin rüşvet suçlamasıyla tutuklanması polemikleri de beraberinde getirdi.
Ceazvine konulan son üst düzey askeri yetkili, Genelkurmay Başkan Yardımcısı ve Rusya Silahlı Kuvvetleri Ana İletişim Müdürlüğü Başkanı Korgeneral Vadim Şamarin oldu.
Savunma Bakanı Sergey Şoygu da koltuğunu kaybedenler arasında. Aslında Şoygu “rütbe indirimi” anlamına gelecek bir kararla Güvenlik Konseyi Sekreterliğine atandı ama yolsuzlukla ilgili herhangi bir suçlamaya hedef olmadı.
Uluslararası Yolsuzluk Endeksi’nde Rusya 180 ülke arasında 141. sırada bulunuyor.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov komutanların tutuklanması için, “Yolsuzlukla mücadele hep devam ediyor” dedi.
Sovyetlerin dağılmasının ardından piyasa ekonomisine geçilmesinin yarattığı ahlaki çöküş sürecinde her düzeyde yolsuzluğun tırmanışa geçtiği sır değil. Ancak iktidarın “yolsuzlukla mücadele” olarak sunduğu operasyonların gerisinde çoğu zaman görünenden farklı nedenler olabiliyor.
Moscow Times gazetesinin Kremlin ve hükümet kaynaklarından edindiği bilgiler, son tutuklamalar için de benzer bir durumu işaret ediyor.
Aslında üst düzey askerler arasında, özellikle ordu ihalelerinde geniş çaplı yolsuzluklar yaşandığını sadece muhalifler değil iktidarı destekleyen savaş yanlıları da söylüyor. Moscow Times’a göre, bu konuda soruşturma açılmasını şimdiye kadar güçlü bir konumu bulunan Şoygu engellemiş.
Gazetenin konuştuğu kaynaklar, tutuklanan kişilerin büyük miktarda rüşvet alma olaylarına karıştığını doğrulamakla birlikte perde arkasında Rus gizli servisi (FSB) ile ordu arasında gizli bir çekişme yaşandığını ileri sürdü.
Bu kaynaklara göre, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın başladığı 24 Şubat 2022 tarihinden bu yana iki kurum ilk aylarda cephede yaşanan yenilgilerden birbirlerini sorumlu tutmaya çalışıyor. Hem FSB hem de ordu komutanları savaş öncesi Devlet Başkanı Vladimir Putin’e sundukları raporlarla analizlerle “çabuk bir zafer” sözü vermiş ve Ukrayna’nın başkenti Kiev’in kısa sürede alınabileceğini söylemişti. Bu iddia gerçekleşmediği gibi Rus ordusu sahada ağır yenilgiler aldı.
Moscow Times’ın konuştuğu kaynaklar, dolayısıyla, FSB’nin son yolsuzluk operasyonlarını komutanları gözden düşürmek ve Putin’e, savaşın ilk aylarında yaşanan hezimetten ordu yönetiminin sorumlu olduğunu göstermek için kullandığını söyledi.
Fotoğraf: kremlin.ru