Cuma, 4 Tem 2025
  • My Feed
  • My Interests
  • My Saves
  • History
  • Blog
Subscribe
Medya Günlüğü
  • Ana Sayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • 🔥
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Font ResizerAa
Medya GünlüğüMedya Günlüğü
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Ara
  • Anasayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
Bizi takip edin
© 2025 Medya Günlüğü. Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak.
Günlük

Meslek örgütleri açıklaması

Medya Günlüğü
Son güncelleme: 27 Mart 2025 06:01
Medya Günlüğü
Paylaş
Paylaş

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Türkiye Yayıncılar Birliği,  Türkiye Yazarlar Sendikası ve PEN Yazarlar Derneği, basın özgürlüğünün engellenmesi, Saraçhane’deki toplantı ve eylemleri takip eden 11 gazetecinin gözaltına alınması, üç gazetecinin şiddete uğraması ve medya kuruluşlarının tehdit edilmesi nedeniyle basın toplantısı yaptı. 

“Gazeteciyi ve medyayı tehdit etmekten vazgeçin!” başlıklı toplantıda gazetecilere, yazarlara, yayıncılara yönelik uygulanan hukuksuz gözaltı, ev hapsi ve tutukluluk kararlarına, güvenlik güçlerinin gazetecilere yönelik şiddetine, internete erişim hakkının engellenmesine bir kez daha itiraz edildi. Toplantının moderatörlüğünüTGC Genel Sekreteri Sibel Güneş yaptı. 

Basın meslek örgütlerinin başkanlarının görüşlerini paylaştığı toplantıda Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Vahap Munyar şu değerlendirmeyi yaptı:  

“Bir ülkede demokrasinin işlemesi için hukukun üstünlüğüne, basın ve düşünceyi ifade özgürlüğüne saygı duyulmalıdır. Halkın haber alma hakkı en üstün kamu yararıdır. Gazeteciler bu kamu yararının gerçekleşmesi için görev yapmaktadır. Ancak ülkemizde birçok siyasetçi ve kuruluş yasalarına aykırı davranan kurumların temsilcileri gazetecilerin can ve iş güvenliğini sürekli tehdit etmektedir. Gazetecilere yönelik sözlü ve fiziksel şiddet cezasızlıkla ödüllendirilmektedir. Meslektaşlarımıza yönelik sürekli haksız gözaltı uygulaması yapılmaktadır. 19 Mart 2025 Çarşamba günü CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu ile birlikte 106 kişinin gözaltına alınma kararının ardından Saraçhane’deki toplantıları ve eylemleri izleyen gazetecilere yönelik yine haksız, hukuka ve kanuna aykırı gözaltı uygulaması yapılmıştır. İstanbul’da #NOWTV muhabiri Ali Onur Tosun, #Birgün yazarı Barış İnce, foto muhabiri Bülent Kılıç, #FransızHaberAjansı(AFP) muhabiri Yasin Akgül, gazeteci Zeynep Kuray  sendika.org internet sitesi muhabiri Zişan Gür, gazeteci Hayri Tunç, İBB foto muhabiri Kurtuluş Arı, Bakırköy Belediyesi foto muhabiri Gökhan Kam, İzmir’de ise foto muhabiri Murat Kocabaş ile Yağız Barut  gözaltına alınmıştır. Meslektaşlarımız bir an önce serbest bırakılmalıdır. Gazetecilik yapmaları engellenmemelidir. Haberin serbest dolaşımı yurttaşın haber alma hakkı için gereklidir. Yurttaşların habere ve gerçeğe erişim hakkı engellenmemelidir. Ve gazetecilik suç değildir.”

Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Gökhan Durmuş ise konuşmasında şu değerlendirmeyi yaptı: 

“İtiraz edenin gözaltına alındığı, tutuklandığı, baskı gördüğü bir süreç içerisinden geçiyoruz. Seçilmiş bir belediye başkanına yönelik başlayan ve bugün tüm Türkiye’nin birçok yerine yayılan hukuksuz uygulamalara karşı halkımız da tepkilerini gösteriyorlar. Ancak bu tepkilere karşı ciddi orantısız şiddet olayları yaşanıyor. Ve bu uygulanan yöntemi görüntüleyen, fotoğraflayan meslektaşlarımızın özellikle hedef alındığını biliyoruz. Saçma olan bir konu da haber yapan, fotoğraf çeken gazetecilerin toplantı ve yürüyüş kanununa muhalefetten suçlanması. Asıl amaçlarının gerçeklerin üzerini örtmek olduğunu biliyoruz. Gözaltından serbest bırakıldıklarında gazeteciler gidip görevlerini yapıp oradaki hukuksuzluğu belgeleyecekler.”

Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk ise  konuşmasında şu görüşleri paylaştı: 

“Son dönemde yaşanan gelişmeler, ülkemizin demokrasisi açısından son derece kaygı vericidir. Halkın oylarıyla seçilerek göreve gelen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve belediye başkanlarının siyasi ve haksız gerekçelerle, hukuka aykırı biçimde tutuklanması kabul edilemez. Bu durum, yalnızca bir bireyin değil, halkın iradesinin ve demokratik temsil hakkının hedef alındığını göstermektedir. Bu haksızlığa karşı sesini yükselten yurttaşların, barışçıl protestolar yoluyla demokratik tepkilerini ifade etmeleri, hem Anayasa hem de uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınmış temel bir haktır. Ancak son günlerde, bu haklarını kullanan yurttaşlara yönelik orantısız güç kullanımı, gözaltılar ve cezalandırma girişimleri görülmüştür. Halkın haber alma özgürlüğü için çalışan basın ve medya emekçilerine de gözaltılar ve cezalandırma girişimlerinde bulunulmuştur.”

Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Başkanı Adnan Özyalçıner “Son dönemlerdeki baskılardan, yasa tanımazlıktan, hukukun partizanlaşmasından ötürü ülkemiz ve yurttaşlarımız adına kaygılıyız” diye başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü: 

“Önce idari işlemler iptal edilerek 16 milyon nüfuslu bir belediye başkanının diploması yok sayıldı. Bu karar sonrasında ise gece yarısı baskınlarıyla yüzlerce kişi gözaltına alındı. Ardından da gözaltındaki yurttaşlarımıza kim oldukları belli olmayan gizli tanık ifadelerine, dedikodulara ve sosyal medya/medya linç kampanyalarına dayanarak soruşturmalar açıldı, dünya kentlerinden İstanbul’un belediye başkanı ve çalışma arkadaşları tutuklandı. Dünyanın en büyük barosunun yönetimi görevden alındı. Görevi haber yapmak olan gazetecilere Gezi Direnişine katıldığı gerekçesi ile 12 yıl sonra ağır cezalık soruşturmalar açıldı. Televizyonlara ve gazetelere verilen haksız ağır cezalar, en temel Anayasal hak olan toplantı ve gösteri, yürüyüş hakkı Anayasa’daki hükümlere aykırı olarak sık sık vali ve kaymakamlar tarafından kısıtlanmakta, sosyal medya platformlarına erişim yasalara uymaksızın sık sık daraltılmaktadır.  Biz biliyoruz ki iktidar ve yargı eliyle gerçekleştirilen Anayasa’ya ve yasalara aykırı bu uygulamaların demokratik hukuk devletlerinde görülmesi mümkün değildir. Anayasal haklarımızı artık kullanamayacağımızdan kaygılıyız. Bu nedenle iktidarı ülkemizin toplumsal esenliği, uluslararası saygınlığı için Anayasa’nın işlerliğine ve yasalara, demokratik-sosyal hukuk devleti uygulamalarına dönmeye çağırıyoruz.”

Toplantıda yaptığı konuşmada PEN Yazarlar Derneği Başkanı Zeynep Oral şunları söyledi:

“İktidarın, CHP Cumhurbaşkanı aday adayı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun diplomasını hukuka aykırı bir biçimde, daha önce alınmış kararları yok sayarak, iptal ettirmesi,  hem Üniversite tarihine hem hukuk tarihimize kara bir leke olarak geçecektir. Bunu izleyen olaylar,  sabaha karşı ev baskınlarıyla sadece Ekrem Başkanın değil, çalışma arkadaşlarının ve kimi ilçe Belediye başkanların da  gözaltına alınması,  millet iradesini yok saymaktır.   Uygulanan yöntem,  masumiyet karinesinin ortadan kaldırılması, Şişli Belediyesi’ne kayyum atanması;   gizli tanıkların ‘duydum ki, duymuştum ki, sandım ki, düşündüm ki’ ifadelerine dayanan iddialar, suçlamalar,  Ergenekon ve Balyoz davaları kumpaslarını anımsatmaktan öte,  iktidarın 31 Mart seçimleri yenilgisinden sonra yaşadığı kaybetme korkusunu da ortaya koymaktadır.”

Toplantı sonunda beş basın, yayın ve yazar meslek örgütünün ortak açıklamasını TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş okudu. Açıklamada şu görüşler yer aldı:

Türkiye, Anayasası’na göre demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletidir. Basın hürdür, sansür uygulanamaz. Ancak uzun yıllardır devam eden basın ve düşünceyi ifade özgürlüğüne yönelik engellemelerle gazeteciler, yazarlar, yayıncılar haksız gözaltı, ev hapsi, tutukluluk ve işsizlik tehdidi ile mesleklerini yapamaz hale getirilmeye çalışılmaktadır. Holding patronları yurttaşların haber alma hakkı için görev yapan gazetelere, muhabir ve yazarlara milyonlarca liralık tazminat içeren stratejik davalar açmaktadır. Davalar bir hakkı savunmak yerine baskı yapmak amacı taşımaktadır. Son olarak 19 Mart 2025 tarihinde CHP Cumhurbaşkanı Adayı Ekrem İmamoğlu ile birlikte 106 kişi için gözaltı kararı alınmış, 48 kişi tutuklanmıştır. İstanbul Barosu yönetimi görevden alınmıştır. Demokrasi açısından yaşadığımız kriz, seçme ve seçilme hakkına, toplumdaki adalet duygusuna zarar vermiştir. Kalıcı olarak toplumsal barışın gerçekleşmesi için seçimle gelen herkes seçimle gitmelidir. Hukuk devleti olmaya devam edebilmemiz için seçme ve seçilme hakkı korunmalıdır. RTÜK tarafından 13 yıl önceki Gezi sürecine yönelik TV kanallarının görüntüleri İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmiştir. İktidar, Gezi sürecini yeni bir baskı aracı olarak kullanmaya hazırlanmaktadır. Bu süreç yaşanan demokrasi krizinin ardından Saraçhane’de düzenlenen toplantı ve eylemlerin haberleştirilmesinde de devam etmiştir. Son olarak 11 meslektaşımız gözaltına alınmış, bir meslektaşımıza ev hapsi verilmiş, üç meslektaşımız güvenlik güçleri tarafından darp edilmiştir. İktidarın talebiyle X sosyal medya platformunda gazetecilerin, yazarların, yayıncıların, internet sitelerinin de içinde olduğu 700 sosyal medya hesabı askıya alınmıştır. RTÜK Başkanı ise demokrasiye, Anayasa’ya, Basın Kanunu’na aykırı davranarak Saraçhane’deki toplantıları canlı yayınlayan TV kuruluşlarına gözdağı vererek lisanslarının iptal edilebileceğini duyurmuştur. Biz bir araya gelmiş beş basın, yayın ve yazar meslek örgütü olarak diyoruz ki; Demokrasiye, seçme, seçilme hakkına, basın ve düşünceyi ifade özgürlüğüne yönelik bu kuşatmadan, gazetecilere, yazarlara, yayıncılara yönelik uygulanan hukuksuz gözaltı, ev hapsi ve tutuklamalardan, yurttaşın internete erişim hakkının engellenmesinden vazgeçilmelidir. Gezi sürecinin takip edilip haberleştirilmesinin gazetecilik faaliyeti olduğu unutulmamalıdır. İktidara Anayasa’ya ve Basın Kanunu’na uyması, basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü ve halkın haber alma hakkını engellemekten vazgeçmesi için çağrı yapıyoruz.”

(TGC)

EtiketlendiMedya
Bu yazıyı paylaşın
Facebook Email Bağlantıyı Kopyala Print
Önceki Makale Bugünkü köşe yazıları
Sonraki Makale 7 gazeteci tutuklandı

Medya Günlüğü
bağımsız medya eleştiri ve fikir sitesi!

Medya Günlüğü, Türkiye'nin gündemini dakika dakika izleyen bir haber sitesinden çok medya eleştirisine ve fikir yazılarına öncelik veren bir sitedir.
Medya Günlüğü, bağımsızlığını göstermek amacıyla reklam almama kararını kuruluşundan bu yana ödünsüz uyguluyor.
FacebookBeğen
XTakip et
InstagramTakip et
BlueskyTakip et

Bunları da beğenebilirsiniz...

Mehmet Şüküroğlu çiziyor

Mehmet Şüküroğlu
3 Temmuz 2025
GünlükManşet

Suriye Rusya’dan uzaklaşıyor

Medya Günlüğü
3 Temmuz 2025
Günlük

Az kullanılan işaretler

Medya Günlüğü
3 Temmuz 2025

Mehmet Şüküroğlu çiziyor

Mehmet Şüküroğlu
3 Temmuz 2025
Medya Günlüğü
Facebook X-twitter Instagram Cloud

Hakkımızda

Medya Günlüğü: Medya eleştirisine odaklanan, özel habere ve söyleşilere önem veren, medyanın ve gazetecilerin sorunlarını ve geleceğini tartışmak isteyenlere kapısı açık, kâr amacı taşımayan bir site.

Kategoriler
  • MG Özel
  • Günlük
  • Köşe Yazıları
  • Serbest Kürsü
  • Beyaz Önlük
Gerekli Linkler
  • İletişim
  • Hakkımızda
  • Telif Hakkı
  • Gizlilik Sözleşmesi

© 2025 Medya Günlüğü.
Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak

Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?