Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in her yıl sonunda düzenlediği “büyük” basın toplantısının ilk kez ertelenmesinin perde arkasında Ukrayna’daki savaşın etkinliğe damga vurması endişesinin yattığı öne sürülüyor.
2000 yılından beri başkanlık koltuğunda oturan Putin’in şimdiye kadar 17 kez düzenlediği yıl sonu basın toplantıları, hem içerdiği konuların kapsamı hem yerli ve yabancı yüzlerce gazetecinin katılması hem de kimi zaman dört saate kadar uzayabilmesi nedeniyle Rus medyası tarafından “büyük” olarak niteleniyor.
Moscow Times gazetesi, toplantının 2023 yılına ertelenmesinin nedenlerini altı ayrı Kremlin ve hükümet yetkilisine sordu.
Bu yetkililer, aslında ilgili görevlilere basın toplantısı için hazırlık yapılması talimatı verildiğini ancak son anda erteleme kararının alındığını söyledi. Yetkililer, bir yandan canlı yayınlanan Putin’in medyayla yıllık buluşmasına Ukrayna savaşının damga vurmasından, diğer yandan da hemen öncesinde Ukrayna’nın büyük bir saldırı başlatmasından endişe edildiğini bildirdi.
Bir yetkili, “Aslında bu konu tartışıldı ve cephedeki işlerin çok da yolunda gitmemesine karşın basın toplantısının yapılmasına karar verildi. Sonuçta Putin bunun üstesinden gelebilecek deneyime sahip. Fakat, Herson’dan çekilme, Kırım Köprüsü’nün bombalanması, seferberlikle ilgili sorunlar ve Ukrayna’nın Rus topraklarına düzenlediği saldırılar nedeniyle sonradan vazgeçildi” dedi.
Putin’in parlamento ve senatonun ortak oturumunda her yıl yaptığı “Ulusa Sesleniş” konuşması da benzer kaygılarla 2023’e ertelendi.
Yıllık basın toplantılarında dış politikayla ilgili konuların da konuşulmasına rağmen esas olarak, özellikle taşradaki sorunlar, örneğin bir kasabada elektriklerin sürekli kesilmesi, bir başkasında yolların bozuk olması ya da kreş ihtiyacının karşılanamaması gibi yerel düzeydeki konular öne çıkıyor. Pek çok yabancı kanalın da canlı yayınladığı basın toplantıları Kremlin’in en önemli halkla ilişkiler çalışması kabul ediliyor.
Bir Kremlin yetkilisi, “Basın toplantısı yapılmış olsaydı, mesela bir gazeteci çıkıp ‘Kardeşim seferberlikle silah altına alındı, kendisine 1942 yılından yapılma kask verildi, botlarını da biz almak zorunda kaldık, lütfen bu konuya el atın’ türü sorular gelebilirdi” dedi.
Siyasi yorumcu Gallyamov, basın toplantısının ve “Ulusa Sesleniş” konuşmasının ertelenmesini taktik açıdan doğru kararlar olduğunu söyledi. Geçmişte Putin’in konuşmalarını yazan ekipte yer alan Gallyamov, “Ama diğer yandan bu kararlar Kremlin’in savaş konusunu göz ardı edemediğini ve bir çıkmazda bulunduğunu da gösteriyor” dedi.