Fuad Safarov, Moskova
Rusya’nın kuzeybatısındaki Velikiy Novgorod kentinde faaliyet gösteren ağaç işleme tesisi Transforest’in Genel Müdürü Doğa Karagözlü, Rusya’da kur ve lojistik gibi konuların ülkede iş yapan Türk ihracatçıları için büyük sorunlar oluşturduğunu söyledi.
Karagözlü, Medya Günlüğü’nün sorularını yanıtlarken, bölgenin sektör alarak daha çok Avrupa ile iş yaptığını anlattı. Ukrayna krizinden sonra ormanlarda kesim yapan firmaların durumunun kötüleştiğine işaret eden Karagözlü, “Çünkü kesilen ağaçların yüzde 70’i düşük kaliteli, bunlar da genelde Finlandiya’ya satılıyor. Ya da daha önce İKEA gibi Avrupalı firmaların kullandığı malzemelerdi” dedi.
Büyük Batılı firmaların kapanması sonucunda ormancıların zorluklarla karşılaştığını belirten Karagözlü, “Kaliteli ürünün yüzde 30’unu bizim sektör alıyor ama şimdi ormancılar kesim yapamıyor, kestikleri ürünlerin sadece yüzde 30’nu satabiliyor. Onların sorunlar bizi de olumsuz etkiliyor. Biz de onlardan tomruk almakta zorlanıyoruz” diye konuştu.
En büyük sorunlarının kur ve lojistik olduğunu kaydeden Karagözlü, “Eskiden avro 90 rubleydi. Bizim harcamalarımız ruble. Avro veya dolar alıyoruz, çeviriyoruz ve ruble olarak ödüyoruz. Daha önce mesela 20 bin avro elektrik parası öderken, şimdi 40 bin avro ödüyorum. Ama kullandığım elektrik aynı” dedi.
Genel olarak harcamaların şubat ayına göre yaklaşık 2 kat arttığını vurgulayan Karagözlü, buna karşılık kazançlarının artmak bir yana düştüğünü, rublenin değerli olmasının ihracatçılar için olumsuz bir durum olduğunu söyledi.
İkinci sorunun lojistik ve maliyetlerin artması olduğunu vurgulayan Karagözlü, “Örneğin daha önce St. Petersburg üzerinden Avrupa’ya ürün gönderdiğimizde metreküp başına 30 avro ödüyorduk, şimdi Türkiye üzerinden yaklaşık 150 avro ödüyoruz” dedi.
Çin pazarının alternatif olamayacağını belirten Karagözlü, “Onlar, Avrupa’nın verdiği parayı vermez. Çin de kendine göre bazı krizler yaşıyor. Genelde sektör olarak herkes Avrupa’ya ürün satmak ister” diye konuştu. Karagözlü, Avrupa’da resesyon ve enflasyon faktörünün de ihracatı çok olumsuz etkilediğini, bu koşullara alışık olmayan Avrupalıların giyecek ve içecek dışında harcama yapmaktan kaçındığı anlattı.
Türk-Rus ticari ilişkilerine de değinen Karagözlü, “Çok sayıda Türk yatırımcının Rusya’ya geldiğini düşünmüyorum ama Çinli firmalar faaliyetlerini artırdı” diye konuştu.
Türk-Rus ticari rakamlarının arttığını belirten Karagözlü, ancak bunda Avrupa şirketleri üzerinden yapılan satışların önemli katkısının olduğunu söyledi ve “Belki de Türk firmaları Rusya’da iş yapmayı deniyordur ama burada iş yapmak kolay değil. Rusya’ya ve piyasaya alışmak birkaç ayda olacak şey değil” dedi.
Şirket olarak 2006 yılından bu yana Rusya’da faaliyet gösterdiklerini kaydeden Karagözlü, ana firma Alanyalı Ahşap Grubu’nun ise Türkiye’de yaklaşık 40 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu belirtti. Ağaç, ahşap işleriyle uğraştıklarını anlatan Karagözlü, “Rusya’da yaptığımız ürünleri İsrail, İngiltere, Almanya ve Mısır gibi ülkelere satıyoruz. Antalya’daki fabrikamız da hem yurt dışına hem de yurt içine satış yapıyor” bilgisini verdi.