Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Belarus devlet TV’sine verdiği demeçte Türkiye ile ilgili değerlendirmelerde bulundu, “Erdoğan’ın Avrupa’nın aksine kendi çıkarlarını savunma gücü bulması bizi mutlu ediyor” dedi.
Moskova’nın Erdoğan’ın Rusya ile köprüleri yakmama, Ankara’nın çıkarlarını savunma ve Avrupa’nın aksine ana akımda olmama gücünü bulmasından memnun olduğunu söyleyen Peskov, şöyle konuştu:
“Türkiye her zaman oldukça büyük bölgesel bir devlet olmuştur. Türkiye’nin uzun yıllardır NATO üyesi olduğu söylenebilir. Ancak buna rağmen, özellikle Erdoğan’ın başkanlığı döneminde Türkiye diğer egemen NATO üye devletleri arasında en egemen ülke oldu. Ve Türkiye, çıkarlarını savunmak gibi bir lüksü olan bir ülke.”
Türkiye’nin Brüksel’i reddederek Rusya’ya yönelik yaptırımlara katılamayabileceğini ve ayrıca Moskova ile ‘köprüleri yakmayacağını’ anlatan Peskov, şu ifadeleri kullandı:
“Elbette Türkiye ile geleceğe dönük iyi perspektiflerimiz var ve Erdoğan’ın kendi çıkarlarını, ülkesinin çıkarlarını savunma ve sürdürme güç bulması, ana akımda olmaması bizi mutlu ediyor. Bildiğiniz üzere şu anda tüm Avrupalılar ana akımda yer alıyor, yalnız bunun masraflarını kendi karşılıyor, parayı kazanan ise Washington.”
“Kırım dışında tamam”
Ukrayna delegasyonunun üyesi David Arakhamia Ukrayna TV’sine cumartesi gecesi yaptığı açıklamada, “Rusya ve Ukrayna’nın Kırım sorunu dışındaki tüm konularda uzlaşmaya vardığını, Rus heyetinin Ukrayna tarafının İstanbul’daki görüşmelerde sunulan diğer tüm önerilerini kabul ettiğini” söyledi. Daha önce Kiev, Moskova’ya ikili müzakereler yürüterek Kırım sorununu 15 yıl içinde çözmesini teklif etmişti.
Arakhamia, Moskova heyetinin tutumunu sözlü olarak açıkladığını, Kiev’in şu anda Rusya’dan yazılı bir onay beklediğini belirterek, “Sözlü olarak dün (1 Nisan) video konferans yoluyla Rus tarafının diğer pozisyonlara itiraz etmediğini duyduk. Rusya ve Ukrayna heyetleri iki günde bir görüşüyor, çalışma grupları her gün temasta. Şu anda diplomatlar ve hukukçulardan oluşan büyük bir grup nihai belge taslağı üzerinde çalışıyor” dedi.
Arakhamia, anlaşmanın imzalanmasının Ukrayna Anayasasında ülkenin NATO üyeliği hedeflerinden vazgeçmesine yol açacak değişikliklere yol açacağını hatırlatarak, “Bir referandum yapmak istiyoruz. Yani nihai kararı Ukraynalı politikacılar değil, Ukrayna halkı verecek” diye konuştu.
Ukraynalı yetkili, Moskova’nın ilk başta böyle bir senaryoya karşı çıktığını, ancak daha sonra bunun “tek çıkış yolu olduğunu” kabul ettiğini belirtti ve “Eğer referandumda Ukrayna vatandaşları anayasa değişikliklerini desteklemezlerse, Rusya ile yeni müzakereler yapılması gerekecek. Yani bu, şimdi imzalanacak anlaşmanın nihai yasal güce sahip olmayacağı anlamına gelecek” diye ekledi.
Arakhamia’ye göre Türkiye, Almanya ve İtalya, Ukrayna’nın güvenlik garantörü olmayı kabul etti. Arakhamia, “ABD ve İngiltere’den de garantileri almamız bizim için çok önemli olacak” dedi.
Rusya heyetinin başkanı Vladimir Medinskiy, Kiev’den gelen açıklamalara hemen yanıt verdi. Medinskiy, “Rusya ile Ukrayna arasındaki anlaşma taslağı üzerinde daha yapılacak çok iş var. Ne yazık ki, Arakhamia’nın anlaşma taslağının liderler zirvesine hazır olduğuna ilişkin iyimserliğini paylaşmıyorum” dedi.
(TürkRus.Com)