İFSAK 43. Ulusal Kısa Film ve Belgesel Yarışması ana jürisi akademisyen, kısa film yönetmeni, sinema yazarı Ayça Çiftçi, Belgesel Sinema Derneği kurucularından, belgesel film yönetmeni Enis Rıza Sakızlı ve senaryo yazarı, yönetmen ve yazar Ümit Ünal’dan oluştu.
Çarpıcı öykülerin, görsel belgelerin, deneysel anlatımların, amatör yaklaşımın yaratım ortamı olan kısa metraj film ve belgeselleri desteklemeyi, bunların daha fazla görünür olmasını amaçlayan İFSAK Ulusal Kısa Film ve Belgesel Yarışması, 2022 yılında 43. kez düzenleniyor. Ülkemizde birçok yönetmenin film kariyerinde önemli bir yere sahip olan İFSAK yarışması, her yıl farklı fikirlerle oluşturulan filmlerin seyirciye ulaşması açısından önemini koruyor.
Yarışmaya başvurular 15 Aralık 2022 tarihinde sona erdi. Kurmaca, belgesel, deneysel ve canlandırma dallarında değerlendirme yapılacak yarışmada, ön elemeyi geçen tüm kısa filmler şubat ayında düzenlenecek İFSAK 29. Kısa Film Festivali kapsamında izleyiciyle buluşacak.
Jüri üyeleri
Ayça Çiftçi: İstanbul Bilgi Üniversitesi Sinema ve Televizyon bölümünde lisansını, Kültürel İncelemeler bölümünde yüksek lisansını tamamladıktan sonra bir süre aynı üniversitede araştırma görevlisi olarak çalıştı. Medya sanatları alanındaki doktora çalışmasını Royal Holloway Londra Üniversitesi’nde tamamladı ve çeşitli üniversitelerde sinema alanında teorik ve pratik dersler verdi. Bir Yazdan İzlenimler ve O Sırada Henüz adlı kısa filmlerin yönetmenliğini yaptı. 2006`dan beri Altyazı Sinema Dergisi yazarı ve yayın kurulu üyesi. Şu anda İstanbul Bilgi Üniversitesi Sinema ve Televizyon bölümünde öğretim görevlisi olarak çalışıyor.
Enis Rıza Sakızlı: Galatasaray Lisesi ve Hacettepe Üniversitesi’nde eğitim gördü. İlk kısa filmini 1967 yılında çekti. 1969’da Ankara Birlik Sahnesi’nde Vasıf Öngören’e çıraklık etti ve belgeselciliğini etkileyecek Brecht tiyatrosu ile tanıştı. ‘Genç Sinema Hareketi’nin kurucuları arasında yer aldı. Belge filmler ve kısa filmler yaptı. Türkiye’nin çeşitli yörelerinde ‘Genç Sinemacılar’ ekibiyle birlikte gösterimler gerçekleştirdi. New York ve Paris başta olmak üzere çeşitli şehirlerde fotoğraf sergileri açtı. 1987 sonrasında ortağı olduğu VTR Yapım ekibiyle çalışmalarını sürdürdü. 1996 yılında
‘Türkiye Belgesel Sinemacılar Birliği’nin örgütlenmesinde kurucu inisiyatif üstlendi. 1996 yılından bu yana üniversitelerin güzel sanatlar ve siyasal bilimler fakültelerinde dersler veriyor. Üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve yerel yapılanmalarla iş birliği içinde gençlere yönelik belgesel gösterimleri ve atölyeler düzenliyor. Babil Toplum Kültür Sanat Çalışmaları ve Belgesel Sinema Derneği’nin kurucuları arasında. ‘Sözlü Tarih Çalışmaları’ atölye konuları içinde ve bu alanda çalışmalar gerçekleştirmeye devam ediyor. Oyun yazarlığı ve yönetmenliğini sürdürüyor. Ayrıntı Yayınları’nın ‘Sinema Dizisi’ editörü. Enis Rıza halen belgesel sinema alanında yönetmen olarak üretimine devam ediyor.
Ümit Ünal: 1965 yılında Tire’de doğdu. Teyzem (Halit Refiğ, 1986) Hayallerim, Aşkım ve Sen (Atıf Yılmaz, 1987) gibi sekiz uzun metrajlı filmin senaryo yazarıdır. Yazıp yönettiği ilk uzun metrajlı filmi 9 (2001) birçok festivalden ödül kazandı ve ayrıca 2003 yılında Akademi Ödülleri’ne yabancı dilde en iyi film dalında Türkiye’nin adayı olarak seçildi. Anlat İstanbul, (2004), Ara (2007), Gölgesizler (2008), Ses (2010), Nar (2011), Sofra Sırları (2017) adlı dokuz uzun metrajlı film yazıp yönetti. 2019 yapımı filmi Aşk, Büyü vs. ile Inside Out Toronto’da izleyici ödülü, Outfest LA’de en iyi senaryo, Mostra Fire Barcelona’da en iyi film, aGliff/ Prism’de en iyi kurmaca film (2021), 2020 İstanbul Film Festival’inde en iyi film ve 2020’de KAV Vakfı yılın yönetmeni ödüllerini aldı. Üç romanı, bir öyküler toplamı, bir otobiyografi kitabı, bir resimli çocuk kitabı yayımlandı. Ayrıca 2016 ve 2018’de resim sergileri açtı, çeşitli yazarların kitaplarını resimledi.
(Basın Bülteni)
Detaylı bilgi için:
(0212) 292 42 91- (0212) 292 18 07
www.ifsak.org.tr/43-ifsak-ulusal-kisa-film-ve-belgesel-yarismasi/