Pazartesi, 12 May 2025
  • My Feed
  • My Interests
  • My Saves
  • History
  • Blog
Subscribe
Medya Günlüğü
  • Ana Sayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • 🔥
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Font ResizerAa
Medya GünlüğüMedya Günlüğü
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Ara
  • Anasayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
Bizi takip edin
© 2025 Medya Günlüğü. Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak.
Köşe Yazıları

Kendi sesiyle öter her kuş

Cumhur Deliceırmak
Son güncelleme: 19 Nisan 2025 11:48
Cumhur Deliceırmak
Paylaş
Paylaş

Hamsi balığı Karadenizlidir.

Akdenizli balıklar da vardır.

Girneli olta balıkçılarının kamışlarına/oltalarına hangi yemi koyarsan koy hamsi takılmamıştır tarih boyunca ve takılmayacaktır da.

Her balık kendi denizinde yüzer ve her kuş kendi sesiyle öter.

İnsan kendini oldurmak ve geliştirmekle yükümlüdür ve bu kendini oldurmak meselesi İspanyol bir insan ile Portekizli bir insan arasında farklılıklar gösterir, iş bu farklılıklara saygı duymaktadır.

Elbette ki dünyanın neresinde doğar/yaşarsa insanlar onların asgari ya da azami benzerlikler ve hakları vardır ve lakin Arnavutların espri anlayışı ile Japonların espri anlayışı farklıdır. İnsanlığın ortak paydalarından/haklarından biri de espri yapmak, espriye gülmektir ama bu Eskimolar ile Afrikalıların aynı espriyi yapmaları/aynı espriye gülmeleri anlamına gelmez.

Kıbrıs Türklerinin başka hiçbir devlet Türklerinde olmayan özelliklerinden birisi de konu ile ilgili talimat/tüzük ya da kanun çıkarılmasından önce, Lefkoşa’nın Sarayönü meydanındaki küçük ve tarihi bir camiyi nikah dairesi olarak kullanmalarıydı.

Hayır hayır, bu yazıyı okuyan Türkiye Türklerinin sandığı gibi “imam nikâhı” değildi bu. Bildiğimiz resmi nikahtı ve bu nikahın eski bir camide kılınması ne laiklik ilkesine karşıydı ne de dini vecibelerin yerine getirilmesiydi. ( zaten imam nikâhı diye bir vecibe de yoktur kutsal kitapta )

Kıbrıs Türk halkı 1878 yılında Osmanlı devleti mecburiyet tahtında Ada’yı Büyük Britanya Krallığı’na kiralamak durumunda kalınca da Türk olmaktan geri adım atmadı ve hatta bunu daha da geliştirdi, süreç içinde de Kıbrıs Türkleri milli topluluğu ve giderek de Kıbrıs Türk halkı olma aşamasına taşıdı.

1878 sonrasında  başlayan milli direniş sürecinde Kıbrıs Türk halkı için Anadolu/Türkiye hep en değerli hatta kutsal bir konumda oldu.

Gelip geçen iktidarların olumlu ya da olumsuz yaklaşımları gönüllerdeki yerini hiç sarsamadı Türkiye’nin.

Ve fakat her kuş kendi sesiyle öter.

Kıbrıs Türk halkını kuşlar cinsiyle tanımlarsak eğer diyelim ki kargadır bırakın gak gak diye ötsün, diyelim ki serçedir bırakın da cik cik diye ötsün.

Hiçbir kuş kendisi karga iken cik cik diye ötmez, ötemez.

Zorlamayın.

Her canlı kendi hayatını yaşar, sevabı ve günahı ile kendi sorumluluğunda kendi hayatını yaşar.

Kuşları kafese koyarsanız, kafese koyduğunuz kuş karga ise asla ve katiyen bülbül olup da şakımaz.

Gak gak diye öter ki bunun tercümesi de “ah halkım ah memleketim” diye olur.

Ah ah çekerek yok olmasına yol açmayın kuşların onlar kargadır ya da kanarya, bülbül ya da serçe.

Kuşları sevin ve serbest bırakın.

Bu yazıyı paylaşın
Facebook Email Bağlantıyı Kopyala Print
YazanCumhur Deliceırmak
Takip et:
1951 Lefkoşa doğumlu Çeşitli Kıbrıs gazetelerinde köşe yazarlığı yaptı. Radyo ve TV programları var. Resim, heykel sanatçısı, şair. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisinde okudu.1968-71 yılları arasında Kıbrıs Türk direniş hareketinde mücahitlik yaptı. Evli, iki çocuk babası.
Önceki Makale Darülbedayi ve İsrail-İran ‘nişanı’
Sonraki Makale ‘Zelenski’nin savaşına dönüştü’

Medya Günlüğü
bağımsız medya eleştiri ve fikir sitesi!

Medya Günlüğü, Türkiye'nin gündemini dakika dakika izleyen bir haber sitesinden çok medya eleştirisine ve fikir yazılarına öncelik veren bir sitedir.
Medya Günlüğü, bağımsızlığını göstermek amacıyla reklam almama kararını kuruluşundan bu yana ödünsüz uyguluyor.
FacebookBeğen
XTakip et
InstagramTakip et
BlueskyTakip et

Bunları da beğenebilirsiniz...

EditörKöşe Yazıları

Paşinyan’a muhalefet artıyor

Okay Deprem
12 Mayıs 2025
EditörKöşe Yazıları

Anneliğe selam olsun…

Ulaş Başar Gezgin
11 Mayıs 2025
EditörKöşe Yazıları

Başöğretmen gibi olmak

Dr. Nevin Sütlaş
11 Mayıs 2025
Köşe Yazıları

Hariciye geleneğimiz ve kurumsallaşma…

Hasan Sevilir Aşan
8 Mayıs 2025
Medya Günlüğü
Facebook X-twitter Instagram Cloud

Hakkımızda

Medya Günlüğü: Medya eleştirisine odaklanan, özel habere ve söyleşilere önem veren, medyanın ve gazetecilerin sorunlarını ve geleceğini tartışmak isteyenlere kapısı açık, kâr amacı taşımayan bir site.

Kategoriler
  • MG Özel
  • Günlük
  • Köşe Yazıları
  • Serbest Kürsü
  • Beyaz Önlük
Gerekli Linkler
  • İletişim
  • Hakkımızda
  • Telif Hakkı
  • Gizlilik Sözleşmesi

© 2025 Medya Günlüğü.
Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak

Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?