Cumartesi, 10 May 2025
  • My Feed
  • My Interests
  • My Saves
  • History
  • Blog
Subscribe
Medya Günlüğü
  • Ana Sayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • 🔥
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Font ResizerAa
Medya GünlüğüMedya Günlüğü
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Ara
  • Anasayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
Bizi takip edin
© 2025 Medya Günlüğü. Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak.
Serbest Kürsü

Kaz Dağları’nda ağaç katliamı

Gürsel Demirok
Son güncelleme: 18 Kasım 2024 20:03
Gürsel Demirok
Paylaş
Paylaş

“Efendim, Kaz Dağları’nı yok ediyorlar. Kalan kısmı da talan ediyor. Hiçbir şey yapamamanın çaresizliğini, acısını yaşıyorum. Doğamızı bozdular, iklimimizi bozdular. Eskiden serin olan hava şimdi nem ve sıcaktan bunaltır hale geldi. Cengiz Holding’in  kesimi  devam ederse dünyanın en yüksek oksijen dağları olan Kaz Dağları’nın bir önemi kalmayacak. Günlerdir 1 milyon ağaca kadar kesim yapılacağı söyleniyor…” Bu mesaj Kaz Dağları civarında yaşayan emekli bir yurttaşımızdan geldi.

Başta yörede yaşayan yurttaşlar, kesime, muhalif siyasilerden, STK’lerden büyük tepki var. Cengiz Holding’ in bakır madeni açmak için 1 milyon ağacı katledeceğini öne süren CHP’li vekiller ve belediye başkanları maden sahasında açıklama yaptılar. 9 Kasım’da “Kaz Dağları İçin Büyük Buluşma” adı altında düzenlenen mitingde, Kaz Dağları’nın üstünün altından daha değerli olduğu, vahşi madenciliğe teslim edilemeyeceği  vurgulandı. Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek, yörenin ekosistem açısından önemine işaretle, Cengiz Holding’e verilen ruhsatların iptalini istedi. Sözcü TV’ye konuşan İYİ Parti milletvekili Turhan Çömez de, yapılan itirazlara rağmen Cengiz Holding’in iktidardan aldığı güçle maden araştırması yapacağı alanı daha da genişlettiğini, dünyanın en güzel coğrafyalarından biri olan Kaz Dağları’nın rant uğruna acımasızca talan edildiğini, orman katliamına, ranta ve talana dur demek için partili arkadaşlarıyla bölgeye gittiklerini, mücadelelerinin süreceğini belirterek, tüm muhalefet milletvekillerinin de bu mücadelenin içinde yer almalarını istedi. Eski Çevre Müsteşarı Firuz Demir Yaşamış da, “Maalesef çok acı… Kaz Dağları gibi bir ekosistemin zarar görmesine izin verilmemeli. Eski bir çevre müsteşarı olarak gelişmelerden çok üzüntü duyuyorum” diye konuştu. 

Cengiz Holding’in bu tepkileri göze alarak neden bu işe kalkışmış olabilir? Araştırmacı gazetecilerimizden Bahadır Özgür’ün Gazete Duvar’da (4 Kasım)  bu konuda dikkat çekici bir yazısını okudum. Özgür, nedenlerini özetle şöyle açıklamış:

“Çanakkale’nin Bayramiçi ilçesine bağlı, Kaz Dağları’nın eteklerinde kurulu on köy, Halilağa Bakır ve Altın Madeni’nin gazabına uğrayacak.Çünkü 600 dönümü kapsayan  maden sahası, 6 bin dönüme çıkarıldı. Sular zehirlenecek. Meralar kuruyacak. Cengiz Holding Kaz Dağları’nın eteğindeki 1 milyon ağacı bakır çıkarmak için kesiyor. 

Bu konuda elektrikli araçlar için batarya malzemeleri üreten Kanadalı teknoloji şirketi Novonıx ile  8 Ekim’de bir stratejik iş birliği anlaşması  yapmış. Uluslararası sermayenin gözdesi Cengiz Holding 2020 yılında da İngiltere’nin teknoloji şirketi ICoNiChem’i satın almış. Kobalt ve nikel tozları üretiyor. Özellikle elektrikli araçların bataryaları için önemli ürünler. Cep telefonundan bilgisayara ,askeri sanayiden uzay araçlarına geniş bir kullanım alanı var.

Şirketin kullandığı hammaddelerin tamamı Türkiye’de çeşitli yörelerdeki  bakır ve nikel madenlerinin  işlenmesinden elde edilen kobalttan geliyor. Kobalttan 13 farklı ürün elde ediliyor. Katma değerli ürün, İngiltere’nin hesabına yazılırken, bize de ağaç katliamı, suların zehirlenmesi, kiri, pası kalıyor. Cengiz’in üretimi sayesinde  İngiltere en büyük 12’nci kobalt ihracatçısı oldu.

ABD Jeoloji Araştırması 2024 raporuna göre dünyanın en büyük kobalt tedarikçisi ilk on ülke arasında Türkiye de (2 bin 800 ton) yer alıyor. İngiltere Jeoloji Araştırmaları 2021 raporunda ise, yeni ticaret savaşında hammadde tedariği için İngiltere’nin Balkan ülkeleri ile özellikle Türkiye’deki zengin kaynaklara yönelmesi gerektiği vurgulanıyor. Türkiye’de tesbit edilen bakır ve nikel yatakları sayesinde kobalt üretiminin 10 bin metrik tona çıkabileceği işaret ediliyor.

Halilağa madenine yer açmak için 1 milyon ağacı neden ve kimin için kestiklerinin yanıtı burada: Refahı yabancıya, sefaleti bize…

Ne korkuyorlar ne de utanıyorlar…“

Doğa katliamına karşı “Hiçbir şey yapamamanın çaresizliğini, acısını yaşıyorum” diye mesaj atan emekli yurttaşımızı teselli edebilecek bir söz bulamıyorum ve bu yazıyı kaleme alıyorum.

İktidar doğa katliamı konusunda sessiz…

Aziz vatanın topraklarının, ormanlarının vahşi kapitalizme, vahşi madenciliğe peşkeş çekilebildiğine tanıklık ediyoruz…

Fotoğraf: Medyascope

Bu yazıyı paylaşın
Facebook Email Bağlantıyı Kopyala Print
YazanGürsel Demirok
Takip et:
Emekli diplomat. 1945 yılında doğdu. Darüşşafaka Lisesi'ni 1964 yılında bitirdi. 1968 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden mezun oldu. 1969'da Dışişleri Bakanlığı'na girdi. Türkiye Daimi Temsilciliğinde görevli olduğu yıllarda (1974-1977) BM Genel Kurulu 4, Komite (Decolonisation Committee) Raportörlüğüne seçildi. Kuveyt”in, Irak tarafından işgal edildiği tarihlerde, Kuveyt Büyükelçiliğimiz Müsteşarı idi. 1993-1997 yılları arasında Mainz Başkonsolosu olarak görev yaptı. Bu görevde iken girişimlerde bulunarak Mustafa Kemal Atatürk’ün 1917’de Veliaht Vahdettin ile birlikte Almanya’ya yaptığı ziyaret anısına Türk heyetinin kaldığı görev bölgesindeki Bad Kreuznach Park Hotel‘de 23 Nisan 1997 de Atatürk Salonu açılmasını ve ziyaret anısına otelin girişine bir yazıt konulmasını sağladı. Açılış görkemli bir törenle gerçekleştirildi. Otel bugün Türklerin etkinlikler düzenledikleri bir mekâna dönüştü. 1997 yılında Dışişleri Bakanlığı müşaviri olarak atandı. Bakanlık müşaviri iken, Başbakanlık İnsan Hakları Koordinatör Üst Kurulu Sekreterya Başkanı oldu. 57. Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti döneminde hazırladığı ilerici insan hakları raporu AB Kopenhag Kriterlerinin karşılanmasına yönelik çalışmalarda referans belgesi olarak kullanıldı ve “Demirok Raporu “olarak anıldı. 2000-2004 yılları arasında Zürih Başkonsolosu olarak görev yaptı. Zürih Başkonsolosluğu binasında Park Hotel’deki Atatürk Salonuna benzer bir Atatürk Salonu açtı. Salonda Kurtuluş savaşı ve Cumhuriyetin kuruluş yıllarına ilişkin belge ve fotoğraflar yer almakta. Bu salonda da Türkleri buluşturan etkinlikler düzenlenmekte. Mainz ve Zürih‘te Başkonsolos iken vatandaşlarımızla birlikte olmaya, derneklerinin düzenledikleri etkinliklere katılmaya, çocuklarımızı okullarında ziyaret etmeğe, gençlerin sportif müsabakalarına katılmaya büyük önem verdi. 2004 yılında Millî Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri Yiğit Alpogan'ın başdanışmanı oldu, 2005 yılında MGK Araştırma ve Değerlendirme Dairesi Başkanı olarak atandı ve bu görevindeyken 2010 yılında yaş haddinden emekliye ayrıldı. MGK Araştırma ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı'na atanmış ilk sivil görevlidir. Atatürk’ün Almanya gezisi ve Avrupa’daki Türkler üzerine kitapları var. Emekli olduktan sonra medyada köşe yazıları kaleme almaya başladı .
Önceki Makale Erdoğan hangi adayı tercih eder?
Sonraki Makale Ruslar da merak ediyor

Medya Günlüğü
bağımsız medya eleştiri ve fikir sitesi!

Medya Günlüğü, Türkiye'nin gündemini dakika dakika izleyen bir haber sitesinden çok medya eleştirisine ve fikir yazılarına öncelik veren bir sitedir.
Medya Günlüğü, bağımsızlığını göstermek amacıyla reklam almama kararını kuruluşundan bu yana ödünsüz uyguluyor.
FacebookBeğen
XTakip et
InstagramTakip et
BlueskyTakip et

Bunları da beğenebilirsiniz...

*Serbest Kürsü

Schengen vizeniz olsa da dikkat!

Halil Ocaklı
9 Mayıs 2025
ManşetSerbest Kürsü

Avrupa, ABD ve Rusya’nın menüsünde mi?

Adil Gürkan
9 Mayıs 2025
EditörSerbest Kürsü

Depremler ve afet politikaları

Medya Günlüğü
9 Mayıs 2025
ManşetSerbest Kürsü

Türklüğe armağan Allahverdi Bağırov

Medya Günlüğü
9 Mayıs 2025
Medya Günlüğü
Facebook X-twitter Instagram Cloud

Hakkımızda

Medya Günlüğü: Medya eleştirisine odaklanan, özel habere ve söyleşilere önem veren, medyanın ve gazetecilerin sorunlarını ve geleceğini tartışmak isteyenlere kapısı açık, kâr amacı taşımayan bir site.

Kategoriler
  • MG Özel
  • Günlük
  • Köşe Yazıları
  • Serbest Kürsü
  • Beyaz Önlük
Gerekli Linkler
  • İletişim
  • Hakkımızda
  • Telif Hakkı
  • Gizlilik Sözleşmesi

© 2025 Medya Günlüğü.
Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak

Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?