Rus uzmanlar, ABD’nin Karadeniz’de Türkiye ile Rusya arasında çatışma çıkarma ve daha sonra bunu NATO’nun da katılacağı büyük savaşa dönüştürme planları yaptığını ileri sürdü.
REN TV kanalında sunucu İgor Prokopenko, “Askeri Sırlar” programında Karadeniz’de savaş çıkması olasılığını gündeme getirdi. Program konuklarından siyasi analist Pavel Şipilin, “ABD Türkiye’den sürekli olarak ideolojik teslimiyet talep ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD’nin çıkarları adına ülkesinin çıkarlarından vazgeçmesini istiyor” dedi.
Programda, ABD’nin Türkiye’yi Rusya’ya karşı varsayımsal bir çatışmada askeri bir sıçrama tahtası olarak kullanıp kullanamayacağı sorusuna yanıt arandı. Konuklar, “Böyle bir gelişme Karadeniz bölgesindeki kuvvetlerin dağılımını ciddi şekilde değiştirebilir. Açık kaynaklardan elde edilen verilere göre Türk Deniz Kuvvetleri’nin elinde 24, ayrıca, denizaltılar, korvetler ve fırkateynler var. Türkiye, Karadeniz’e ulaşımı olan en güçlü NATO ülkesi” dedi.
Program konuklarından askeri uzman Vasiliy Fatigarov, “Türkiye’nin güçlü deniz kuvvetleri var mı? Var. Güçlü, hem de çok güçlü. Akdeniz’de üsleri var, Karadeniz’de üsleri var. Tabii NATO Türkiye’yi Rusya ile deniz savaşına sürüklerse işimiz zor olur. Bunu anlamak lazım” diye konuştu.
Rus televizyonu, “Batı, teorik olarak Türk Deniz Kuvvetleri’ni, Kırım’daki Rus Karadeniz Filosu’nun askeri üslerine füze saldırıları için kullanabilir. Rusya’nın misilleme saldırısını önlemek için NATO uçakları Sivastopol, Djankoy, Krımsk, Maykop ve Anapa’daki askeri havaalanlarını vurabilir. Bunun için düşman teorik olarak 15 F-35 savaş uçağı ve 50 F-16 uçağı kullanabilir” iddialarında bulundu.
Fatigarov ayrıca, “Türkiye varsayımsal olarak doğrudan Rusya ile çatışmaya girerse, elbette, her şeyden önce, savaşan herhangi bir ülke gibi, daha fazla saldırı için rahat koşullar sağlamak amacıyla hava savunmamıza, askeri üslerimize saldıracaktır” dedi.
Programda, operasyonun son aşamasında NATO kuvvetlerinin donanmalarını kullanabileceğini varsayıldı ve “Uzmanlara göre, deniz kuvvetleri grubu Kırım kıyılarına doğru Türkiye, Bulgaristan ve Romanya limanlarından ilerlemeye çalışabilir. NATO, iki ek kanadı kullanarak Karadeniz Filosu’nun gemilerini kuşatarak kendilerini savunma fırsatından mahrum bırakmayı planlıyor” denildi.
Programın diğer konuğu askeri uzman Vasiliy Dandıkin de, “Türkiye, Rusya’ya saldırı açısından bu çatışmanın en kritik ülkesi. Kapıyı (Boğazlar) açıp kapatıyor. NATO filosunun ortaya çıkmasının başka yolu yok. Romanya ve Bulgaristan’ın gerçek anlamda filoları yok. Dolayısıyla Türkiye bu bölgede çok önemli bir oyuncu” dedi.
Programda, Rusya’nın Karadeniz kıyılarına NATO’dan gerçek bir tehdit gelmesi durumunda öncelikle Romanya ve Bulgaristan limanlarına misilleme saldırıların gerçekleştirileceği belirtilerek, “Açık kaynaklara göre Rusya, 65 NATO uçağının düzenleyeceği saldırıyı püskürtmek için 200 Su-25 saldırı uçağı, 40 Tu-22M3 uzun menzilli bombardıman uçağı ve 70 stratejik bombardıman olmak üzere 300’den fazla uçak kaldırabilir” denildi.
Dandıkin, “Karadeniz hava sahasının hakimiyeti bizim tarafımızdan kurulacaktır. Düşmanın hava kuvvetlerini durdurmak için fırsatımız olacağını düşünüyorum” diye konuştu.
Programın konukları, ABD’nin Türkiye’yi Rusya’ya karşı bir sıçrama tahtası olarak kullanmasının pek mümkün olmadığını da savunarak, “Sadece 2023’te Türkiye turizmden 54 milyar dolarlık rekor kâr elde etti ve Rusya yabancı turistler listesinde ilk sırada yer aldı. Bundan dolayı, ABD’nin Türkiye’yi Rusya’ya karşı bir sıçrama tahtası olarak kullanmasının pek mümkün olmadığını belirtmekte fayda var” dedi.
Siyasi uzman Vitaliy Kalaşnikov, “Erdoğan pragmatik bir Türk politikacı. Ekonomi dahil, Rusya ile hiçbir alanda ilişkilerin kesilmememesi gerektiğini biliyor. Yaptırımlar nedeniyle Batı’dan gelmeyen birçok mal Türkiye üzerinden bize ulaşıyor. Bu yolla çok para kazanıyorlar, neden vazgeçsinler” diye sordu.
Fuad Safarov, Moskova