Türkiye-İsrail ilişkileri uzmanı Hay Eytan Cohen Yanarocak, Ankara’nın Hamas yanlısı tutumu nedeniyle yakın gelecekte Orta Doğu’da önemli bir rol oynayamayacağını savundu.
Tel Aviv Üniversitesi Moşe Dayan Orta Doğu ve Afrika Çalışmaları Merkezi’nin Baş Araştırmacısı İstanbul doğumlu Yanarocak, Rusya’daki Musevi toplumunun sitesi STMEGİ’ye Türkiye-İsrail ilişkilerindeki gerginliği değerlendirdi. Türkiye’nin İsrail ile yeni bir normalleşme sürecinin başlatması önerisinde bulunan Yanarocak, bu durumda Ankara’nın bölgede daha etkili bir rol oynayabileceğini kaydetti.
Yanarocak, “İran’ın Gazze’deki ihtilafı organize etmesi, İsrail-Türkiye normalleşmesini ve İbrahim Anlaşması’nı bozmayı amaçlıyordu. Bu durum bozulsa da bölgedeki denge giderek İsrail lehine değişiyor. Türk yetkililerin bu değişimi fark edeceğini ve dış politikalarını Kudüs’le ilişkileri yeniden kuracak şekilde ayarlayacaklarını umuyorum” dedi.
Türkiye’nin 1949 yılında İsrail’i tanıyan ilk Müslüman ülke olarak benzersiz bir konumu bulunduğunu belirten Yanarocak, “Fakat geçen yıl Hamas yanlısı bir tutum benimseyen Türkiye, İsrail’in gözünde arabulucu olarak güvenilirliğini yitirdi. Hiçbir İsrail hükümeti, Ankara’ya önemli bir rol vermez” diye konuştu.
Muhabirin, “Ankara’nın iç ve dış politikasında son dönemde yaşanan değişiklikler, bölgesel lider algısını ve Orta Doğu’daki uzun vadeli çıkarlarını nasıl etkileyebilir?” sorusuna Yanarocak, “Türkiye’nin ulusal çıkarlarını güvence altına almak için dış politikayı iç popülerliği artırma aracı olarak kullanmaktan vazgeçmesi gerekiyor. Erdoğan, özellikle İsrail ile ilgili konularda halkla ilişkilere değil gerçek siyasete öncelik vermeli. Orta Doğu’da bu yaklaşımı Türkiye’nin arabulucu olma yeteneğini sınırlıyor” yanıtını verdi.
Fuad Safarov, Moskova