Çarşamba, 19 Kas 2025
  • My Feed
  • My Interests
  • My Saves
  • History
  • Blog
Subscribe
Medya Günlüğü
  • Ana Sayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • 🔥
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Font ResizerAa
Medya GünlüğüMedya Günlüğü
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Ara
  • Anasayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
Bizi takip edin
© 2025 Medya Günlüğü. Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak.
EditörGünlük

Herkes savaştan bahsediyor

Medya Günlüğü
Son güncelleme: 18 Kasım 2025 19:33
Medya Günlüğü
Paylaş
Paylaş

Avrupa’da bir savaş çıkabileceği yolunda Batılı politikacılar tarafından zaman zaman ortaya atılan iddialar son günlerde yeniden yüksek sesle konuşulur oldu.

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, NATO ile Rusya arasında bir savaşın 2029’dan önce başlayabileceğini öne sürdü. TürkRus.Com’un haberine göre, Pistorius Frankfurter Allgemeine Zeitung’a yaptığı açıklamada, savaşın başlangıcı için önceleri 2029 yılının işaret edildiğini, ancak bazı askeri uzmanların şimdi tarihi 2028’e çektiğini söyledi. Pistorius, “Bazı askeri tarihçiler, son barışçıl yazımızı yaşadığımızı düşünüyor” dedi. Almanya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Carsten Breuer de, bu yılın başlarında yaptığı açıklamada, NATO’nun dört yıl içinde olası bir Rus saldırısına karşı hazırlanması gerektiğini söyleyerek savaşın başlangıcı için 2029’u işaret etmişti. Almanya, Avrupa’nın en güçlü konvansiyonel ordusunu kurmak amacıyla asker sayısını artıracak bir plan üzerinde de çalışıyor.

Eski Birleşik Krallık Donanma Komutanı ve Güvenlik Bakanı Lord Alan West de Rusya-Ukrayna çatışmasının NATO ile savaşa dönüşebileceği uyarısında bulundu ve “Aslında biz şu anda Rusya ile savaşıyoruz” dedi.

Rusya’ya yakın duran ender Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerden Macaristan’da Başbakan Viktor Orban ise, Moskova’nın Avrupa’ya saldırma ihtimalini “tamamen mantıksız” diye niteledi ve NATO’nun katbekat güçlü olduğunu söyledi. Orban bununla birlikte, Ukrayna’daki savaşın tırmanması halinde Moskova’nın nükleer silaha başvurma riskinin göz ardı edilmemesi gerektiğini belirterek, “Eğer bir nükleer devlet geleneksel bir savaşı kaybediyorsa, nükleer risk hemen ortaya çıkar” dedi. Orban ayrıca, Avrupa’da Almanya, Rusya ve Türkiye’den oluşan üç güç merkezi bulunduğunu söyledi ve “Bu üçgen Macaristan’ın güvenliğini belirliyor. Her üçüyle de iyi ilişkiler kurmak benim görevim” diye konuştu.

Le Monde gazetesinin yazarı Sylvie Kauffmann da, Ukrayna’daki çatışmanın şiddetlenmesinin Rusya ile NATO arasında bir çatışmayı giderek daha gerçek hale getirdiği yorumunda bulundu. Finlandiya dışındaki Avrupa ülkelerinin hiçbirinin böyle bir senaryoya hazır olmadığını belirten Kauffmann, Polonya halkının olası acil durumlar için radyo, el feneri ve nakit para içeren çantalar hazırladığını söyledi.

Avrupa başkentlerindeki ve askeri karargahlardaki atmosferin değiştiğini belirten Kauffmann, Fransa Genelkurmay Başkanı Fabien Mandon’un, Fransız askerlerinin üç-dört yıl içinde olası bir çatışmaya hazır olmaları gerektiğini açıkladığını hatırlattı.

Savaşın kaçınılmazlığını geçen hafta ilk gündeme getiren ise, Moskova ile iyi ilişkiler içinde bulunan Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç olmuştu. Vuçiç, “Gerçekleri analiz ettikçe Avrupa ile Rusya arasındaki savaşın giderek kaçınılmaz göründüğünü düşünüyorum. Herkes buna hazırlanıyor” dedi.

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte de yaklaşık 10 gün önce yaptığı açıklamada, üye ülkeleri Rusya ile “uzun vadeli bir çatışmaya” hazırlanmaya çağırdı ve “Rusya Avrupa’yı istikrarsızlaştırıyor. Hazırlanıyorlar, naif olamayız” diye konuştu.

Savaş söylentilerini körükleyen bir başka gelişme, son zamanlarda Avrupa ülkelerinin hava sahalarında sık sık insansız hava araçları (İHA) görülmesi oldu. Polonya, Romanya, Belçika ve Danimarka’da hangi ülkeye ait olduğu bilinmeyen İHA’ların görülmesinin ardından NATO Avrupa’yı korumak için bir “İHA duvarı” oluşturulmasını tartışmaya başladı. Rusya, İHA’ların kendisine ait olduğu suçlamasını kabul etmiyor.

Fransa-Ukrayna anlaşması

Fransa Devlet Başkanı Emmanuel Macron’la Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Ukrayna’nın savunmasını güçlendirmeye yönelik bir anlaşma imzaladı.

BBC Rusça’nın haberine göre, Zelenski anlaşmanın imzalanmasından sonra Fransız medyasına yaptığı açıklamada, Kiev’in Fransa’dan 100 Rafale uçağı satın almayı planladığını söyledi.

Rusya saldırır mı?

Rusya’nın devlet olarak varlığını tehlikede görmesi halinde nükleer silah kullanması teorik açıdan mümkün. Ancak, bütün enerjisini ve kaynaklarını dört yıla yaklaşan savaş için Ukrayna’ya aktaran ve ekonomisi zorlanan Moskova’nın Avrupa ülkelerine saldırması pek gerçekçi görünmüyor.

***

Medya Günlüğü sosyal medya hesapları:

X

Bluesky

Facebook

Instagram

EtiketlendiJeopolitikRusya
Bu yazıyı paylaşın
Facebook Email Bağlantıyı Kopyala Print
Önceki Makale Bilime adanan bir ömür
Sonraki Makale Bugünkü köşe yazıları

Medya Günlüğü
bağımsız medya eleştiri ve fikir sitesi!

Medya Günlüğü, Türkiye'nin gündemini dakika dakika izleyen bir haber sitesinden çok medya eleştirisine ve fikir yazılarına öncelik veren bir sitedir.
Medya Günlüğü, bağımsızlığını göstermek amacıyla reklam almama kararını kuruluşundan bu yana ödünsüz uyguluyor.
FacebookBeğen
XTakip et
InstagramTakip et
BlueskyTakip et

Bunları da beğenebilirsiniz...

GünlükManşet

Bugünkü köşe yazıları

Medya Günlüğü
19 Kasım 2025
GünlükManşet

Eleştirilen sistem MESEM

Medya Günlüğü
19 Kasım 2025

Mehmet Şüküroğlu çiziyor

Mehmet Şüküroğlu
19 Kasım 2025
EditörGünlük

BBC… 007 BBC…

Medya Günlüğü
19 Kasım 2025
Medya Günlüğü
Facebook X-twitter Instagram Cloud

Hakkımızda

Medya Günlüğü: Medya eleştirisine odaklanan, özel habere ve söyleşilere önem veren, medyanın ve gazetecilerin sorunlarını ve geleceğini tartışmak isteyenlere kapısı açık, kâr amacı taşımayan bir site.

Kategoriler
  • MG Özel
  • Günlük
  • Köşe Yazıları
  • Serbest Kürsü
  • Beyaz Önlük
Gerekli Linkler
  • İletişim
  • Hakkımızda
  • Telif Hakkı
  • Gizlilik Sözleşmesi

© 2025 Medya Günlüğü.
Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak

Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?