Sabahları güne bir fincan kahveyle mi başlıyorsunuz? Eğer öyleyse yalnız değilsiniz.
Dünya genelinde çayla birlikte en çok tüketilen içeceklerden olan kahve, gün boyu zinde kalmak için pek çok kişinin vazgeçilmezi. Peki bu içeceklerle vücudumuza aldığımız kafeinin sağlıklı ölçüsü nedir? Peki, başka bir deyişle, günde kaç fincan kahveyi aşmamalıyız?
Kafein, çay, kahve ve kakao gibi altmıştan fazla bitki türünde doğal olarak bulunur. Ayrıca gazlı içecekler ve sakız gibi işlenmiş gıdalarda da yer alır. Kafein, genellikle çay ve kahve tüketimi ile vücuda alınır. Dünya çapında kafein tüketimi değişiklik gösterse de yapılan çalışmalar, ABD ve Kanada’da ortalama kafein tüketiminin günde kişi başı 210-238 miligram arasında olduğunu, İsveç ve Finlandiya’da ise bu miktarın 400 miligramı aştığını gösteriyor.
ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), yetişkinler için günlük 400 mg’a kadar kafein tüketimini güvenli olarak değerlendiriyor. Yani günde 400 mg’a kadar kafein tüketimi, sağlıklı yetişkinler için herhangi bir sağlık sorunuyla ilişkilendirilmiyor. Ancak bu güvenli miktar, kişinin sağlık durumu ve yaşına bağlı olarak değişebilir. Örneğin güvenli kafein tüketim miktarı, hamile kadınlar için günlük 200 mg ile sınırlıyken 12-17 yaş aralığındaki gençler için bu sınır 100 mg’dır.
Yaklaşık 236 ml’lik bir fincan filtre kahvenin 100 mg, aynı miktardaki çayın ise 50 mg kafein içerdiği göz önüne alındığında, gençlerin günde 1 fincandan, yetişkinlerin ise günde 3 veya 4 fincandan fazla kahve tüketmemeleri öneriliyor. Amerikan Pediatri Akademisi ise 12 yaşından daha küçük çocukların kafein içeren herhangi bir ürün tüketmemesini öneriyor.
Günde 1 ila 2 fincan kahve tüketiminin, yani ortalama 216 mg kadar kafein tüketiminin, Alzheimer (alzaymır) gibi nörodejeneretif hastalıklardan kaynaklanan hafıza kaybı riskini azalttığı, araştırmalarla ortaya konulmuş durumda. Ancak bu olumlu etkinin, aşırı kafein tüketimi durumunda ortadan kalktığı da gösterilmiştir.
(Dr. Elif Ebren Kaya, bilimgenc.tubitak.gov.tr)
İlgili yazı: