ABD’nin başını çektiği Batılı ülkelerin uzun süre karşı çıktıktan sonra Ukrayna’ya F-16 savaş uçakları verme kararı hem savaşın gidişatını değiştirebilecek hem de tırmanmasına yol açabilecek bir gelişme niteliğini taşıyor.
ABD Başkanı Joe Biden, Japonya’daki G-7 zirvesinde yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın F-16’ları Rus topraklarına saldırmak için kullanmayacağı konusunda Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’den güvence aldıklarını söyledi. Ancak, hemen ardından Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Kırım’ı Ukrayna toprağı saydıklarını, dolayısıyla Kiev’in Kırım’a Amerikan silahlarıyla saldırmasına karşı çıkmayacaklarını açıkladı.
Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov bu açıklamaya sert tepki göstererek, Kırım’ın Rusya’nın ayrılmaz bir parçası olduğunu söyledi. Ukrayna’ya ait olan yarımada 2014 yılı başlarında Rusya tarafından ilhak edilmişti. Ukrayna’nın uzun süredir beklenen ama sürekli ertelenen büyük saldırısında ana hedeflerden birinin Kırım olacağı düşünülüyor.
24 Şubat 2022 tarihinden beri devam eden savaşta Rusya’nın havada üstünlüğü bulunuyor.
Peki, Ukrayna’ya önümüzdeki aylarda verilmesi beklenen F-16’lar bu durumu değiştirebilir mi?
BBC’de yer alan habere göre, bazı soruların yanıt bulması koşuluyla gelişmiş savaş uçaklarına kavuşmak Kiev açısından askeri anlamda kesinlikle bir “doping” etkisi yaratacak.
Bu soruların başında Ukrayna’ya ne zaman, kaç adet ve hangi, silahlarla F-16 verileceği geliyor.
F-16’lar şu anda Ukrayna Hava Kuvvetleri’nin elinde bulunan Sovyet yapımı Mig-29 ve Su-27’lere göre teknik açıdan çok daha gelişmiş savaş uçakları.
Hedefini vurabilmek için radar kilitlemesine gerek duymayan F-16’lar lazer güdümlü hassas bombalar atabiliyor ve düşman radarlarını yüksek bir yüzdeyle yok etme yeteneğine sahip bulunuyor. Ancak Ukrayna’ya hangi silahlar taşıyan uçaklar verileceği şu anda bilinmiyor.
Sovyet yapımı savaş uçaklarına alışkın Ukraynalı pilotların F-16’lara hangi ölçüde hakim olabileceği de bir başka soru işareti. Çok karmaşık sistemlere sahip Amerikan uçaklarını tüm kapasitesiyle kullanabilmek için deneyim ve alışkanlık gerekiyor. Bu durum yıllarca, örneğin Renault kullanmış bir sürücünün başka marka bir araca geçtiğinde silecek kolu, farlar ve sis lambaları düğmelerinin yerine alışması için belirli bir süre gerekmesine benzetiliyor.
BBC Ukrayna’ya verilecek F-16’ların sayısının da büyük önem taşıdığını, az sayıda uçağın verilmesi durumunda Rus Su-35’lere karşı hiçbir şanslarının olmayacağını yazdı.
Fotoğraf: ABD Hava Kuvvetleri