ABD ile Rusya arasındaki Ukrayna konulu gizli görüşmelerin, Donald Trump’ın başkanlık seçimlerini kazanmasından hemen sonra başladığı ortaya çıktı.
Bağımsız Rus gazeteci Pyotr Kozlov, Kremlin temsilcileriyle Trump’ın kurmayları arasında görüşmeler yapıldığını yazdı. Haberini Kremlin’deki iki yetkiliye dayandıran Kozlov, temasların içeriğinin Trump’un resmen görevine başlamasından sonra açıklanabileceğini belirtti. Taraflar arasında kaç gizli görüşme yapıldığı bilinmiyor.
Rus gazetecinin kaynakları ayrıca, Trump’la Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ABD’deki 5 Kasım seçimlerinden sonra telefonda konuştuğunu doğruladı. Söz konusu görüşmeyle ilgili açıklamayı Trump yapmış, Kremlin ise yalanlamıştı.
Kremlin kaynakları, telefon konuşmasının ve gizli görüşmelerin Trump’ın ABD’de baskı altında kalmaması için kamuoyuna açıklanmadığını söyledi.
Bir Kremlin yetkilisi, “Hem Amerikalılar hem de biz eski hatalarımızdan ders çıkardık. Geçmişte aceleci açıklamalar yapıldığı için hem Rusya Amerikan seçimlerine müdahale etmekle suçlanmıştı hem de Trump’ın hareket alanı daralmıştı” dedi.
Aynı yetkili, “Psikolojik olarak Trump’ın ekibiyle temas kurmak bizim için daha kolay. Başkan Joe Biden’dan farklı olarak Trump ve çevresi hiçbir zaman Putin’e hakaret etmedi. Ama bu durum olumlu gelişmelere yol açar mı, söylemesi zor” diye ekledi.
Kozlov ayrıca, Trump’ın Rusya-Ukrayna savaşının son bulmasını sağlamak amacıyla özel temsilci olarak atadığı Emekli Orgeneral Keith Kellog’la temasları yürütecek Rus yetkilinin belirlenmesi amacıyla Kremin’de bir çalışma yürütüldüğünü, adaylar arasında bir diplomat, Kremlin’den bir yetkili ve gizli servisten üst düzey bir ismin yer aldığını yazdı.
Kremlin’den bir kaynak, Trump’ın Grönland, Kanada, İngiltere ve Almanya ile ilgili açıklamalarının Batı’da gerginlik yarattığını, Rusya’da ise temkinli bir sevince yol açtığını belirterek, “Söyledikleri bizim işimize yarıyor” dedi.
Trump seçim kampanyası döneminde Ukrayna’ya yardıma devam etme konusunda isteksiz olduğunu gizlememişti. Üç yıla yaklaşan savaşı büyük ölçüde ABD’nin desteğiyle zorlukla sürdürebilen Ukrayna’nın, yardımın kesilmesi halinde, cephede varolan durumu kabul ederek ateşkes anlaşması imzalamak dışında pek bir seçeneği kalmayacak. Ukrayna topraklarının yaklaşık yüzde 20’si Rus işgali altında.
İlgili haberler: