Cuma, 4 Tem 2025
  • My Feed
  • My Interests
  • My Saves
  • History
  • Blog
Subscribe
Medya Günlüğü
  • Ana Sayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • 🔥
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Font ResizerAa
Medya GünlüğüMedya Günlüğü
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Ara
  • Anasayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
Bizi takip edin
© 2025 Medya Günlüğü. Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak.
Serbest Kürsü

Girne’nin ortasındaki çukur

Alper Eliçin
Son güncelleme: 4 Ekim 2024 19:35
Alper Eliçin
Paylaş
Paylaş

Bugün Girne ile ilgili bir konuda yazmaya karar verdim. Konu aslında son derece lokal ama benzerleri, başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin pek çok kentinde de gündeme geldi.

Belki biliyorsunuz, Girne’nin kent girişindeki tabelada nüfus 33,000 olarak gösteriliyor. Kargaların bile artık gülmediği bir rakam. Belediye Başkanı Murat Şenkul’a göre gerçek rakam 90,000. Civardan günübirlik gelenler ve turistlerle birlikte nüfusun 130,000’e çıktığını vurguluyor. İşin ilginç yanı, hükümet de 33,000 rakamına inanmıyor ve Girne Belediyesi’ne bütçeden kaynak aktarırken 47,000 üzerinden hesap yapıyormuş. Eskiden benzer olaylar gerçekleştiğinde ‘Aziz Nesinlik bir durum‘ derdik ama şimdi belki ‘TÜİK’lik bir durum’ demek daha doğru olacak.

Bu konuya girmemin nedenini anlatayım. Geçen akşamüstü olağan günlük yürüyüşlerimden birini yaparken Mete Adanır Caddesi’nde bulunan, Akpınar Pastanesi’nden Lavash Restoran’a kadar uzanan bölgede çeşitli mağazaların aralarına konulan Akacan Holding’in yeni bir projesini tanıtan panolara ve arkasında neler yapıldığına biraz dikkatlice baktım. Yaşamının bir bölümünü de İstanbul’da geçiren biri olarak, yüksek panoların arkasında, toplumun görmesinin istenmediği bazı işler yapıldığından hep şüphelenirim. İstanbul’a ihanet projeleri hep böyle panolar arkasında başlamıştır.

Panolarla kapatılan alanın etrafını yürüyerek dolaşmaya başladığımda bu bölgede muazzam bir çukurun kazılmış olduğunu fark ettim.

Eve döndüğümde Akacan Holding’in web sitesine girdim. Bahsettiğim çukurun ne amaçla kazıldığı, yeni inşaat projelerinin tanıtıldığı bölümde anlatılmıştı. Bu araziye Akacan  Holding bir alışveriş merkezi (AVM) ve rezidans yapacakmış. Adı da İngilizce Diamond’dan (pırlanta) esinlenilerek DİA konmuş. Arazinin toplam büyüklüğü 63 bin metrekareymiş. AVM’de kiralanacak alan 30 bin metrekare olacakmış. (Bir karşılaştırma yapmak gerekirse İstanbul Akmerkez’in kiralanabilir AVM alanı 35 bin metrekaredir.) Üstüne de 14 bin metrekare büyüklüğünde rezidans yapılacakmış. Bu mekana girip çıkacak olan araçlar için de 19 bin metrekare kapalı otopark inşa edilecekmiş.

Anlaşılan başarılı bir girişimci Girne’nin göbeğinde büyük bir alanı kontrolüne almış ve şimdi de dev bir yatırıma başlıyor. Kontrolüne almış dememin nedeni, neredeyse tüm Ada’yı kapsayan proje arsasının hisse durumunu, yatırımın ortaklık yapısını bilmememden kaynaklanıyor. Belki de tümü Holding’e aittir. Aslında bu konu beni pek de ilgilendirmiyor.

Beni ilgilendiren bu projeye kimin nasıl izin verdiği. İmar mevzuatına uy(durul)duğunu varsayıyorum. Ancak, son on yılda Girne’nin dev binalarla doluştuğunu, kentin mimari dokusunun bozulduğunu, Girne’nin ders kitaplarında anlatılan tipik bir ısı adasına dönüştüğünü, trafiğin içinden çıkılmaz bir hal aldığını, arıtmanın yetmediğini ve atık suların zaman zaman doğrudan denize verildiğini, elektrik kesintilerinin hat safhada olduğunu biliyoruz. Ayrıca Batı ülkelerinde kent içerisinde bu tür projelere asla izin verilmiyor. Türkiye’de de bu tür yatırımların kent dokusu ve altyapısına büyük zararlar verdiği, büyük ek maliyetler getirdiği artık herkesin malumu.

Bu bağlamda, Girne’de yaşayan bir vatandaş olarak, hem merkezi hükümet hem de yerel yönetime sormadan edemiyorum:

Bu ve benzer projelerde altyapıya binecek yük hesaplanıyor mu, bu yükün biz vatandaşlara vergi yükü ve yaşam kalitesinde düşme olarak yansımaması için ne tedbirler alınıyor? Projenin trafik etüdü yapıldı mı, bu kadar dükkan ve rezidansa günde kaç araç giriş çıkış yapacak hesaplandı mı, bu giriş ve çıkışlar hangi yollar vasıtasıyla olacak, otopark nedeniyle oluşan çukurun drenaj işlemi nasıl yapılacak, ek enerji gereksinmesi nedir, ek temiz su gereksinmesi nedir, atık suyu nereye gidecek? Belediye bir yangın halinde gerekecek teçhizatı edinmiş midir, tüm bunların finansmanının ne kadarını ben vatandaş olarak karşılayacağım, ne kadarı yoksul Anadolu halkının cebinde çıkacak ve ne kadarı yatırımı yapan şirket tarafından finanse edilecek? Örneğin parsel dışı altyapıya katkı olarak, yol genişletme, kavşak yapımı, drenaj şebekesi gibi bazı yatırımlar, proje sahiplerinden talep edilmiş midir?

İstanbul’da Akmerkez ve İstinye Park’ın katlı kavşak, Zorlu Plaza’nın metro, metrobüs bağlantılarını kapsayan geniş bir tüneller ağı inşa ettiğini örnek olarak vurgulayayım.

Son olarak, bu yatırım nedeniyle Belediye’ye proje, inşaat ruhsatı vb. benzeri hizmetler için ne kadar ödeme yapıldı? Proje tamamlandığında yıllık emlak vergisi ne olacak?

Yasadışı sanal kumarın yaygın olduğu, yatırımcılardan milyon İngiliz poundluk rüşvetlerin talep edildiği, insanların çeteler tarafından ayağından vurulduğu, iş adamlarının hapse girip çıktığı KKTC’de böyle güzel bir girişim yapılması elbette gurur verici, ancak bu yatırımlar yapılırken çevreye, topluma zarar verilmemesi de önemli.

Umarım bu proje ile ilgili sorduğum soruların makul yanıtları da vardır.

Not: Bu yazım ilk olarak noktakibris.com sitesinde yayınlanmıştır.

AVM görseli: akacanholding.com

Bu yazıyı paylaşın
Facebook Email Bağlantıyı Kopyala Print
YazanAlper Eliçin
Takip et:
1974 yılında Alman Lisesi’nden mezun oldu. Öğrenimine Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nde devam etti. İngiltere’de Sussex Üniversitesi’nde Yöneylem Araştırması ve ABD’de Clemson Üniversitesi’nde İşletme alanlarında yüksek lisans yaptı Dünya Bankası'na değişik projelerde danışmanlık yaptı, Çukurova Metropolitan Bölgesi Kentsel Gelişim Projesi'nde ise proje direktör yardımcılığı görevini üstlendi. Gayrimenkul geliştirme projelerindeki deneyimini zaman içerisinde turizm yatırımlarına yönlendirmiştir. İş yaşamına 1990 yılından itibaren Pegasus Havayolları'nda kurucu ortak olarak devam etti, şirkette genel müdür yardımcısı ve yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı. İstanbul Havayolları'nda genel müdür yardımcılığı, Kavrakoğlu Management Institute’da başkan yardımcılığı görevlerinde bulundu. Havayolu yönetimi, yeniden yapılandırılması, şirket birleştirme, ayırma ve satın almaları ve gayrimenkul yönetimi konuları uzmanlık alanlarından. Merkezi Paris'te olan Milletlerarası Ticaret Odası Havacılık Komitesi'nde uzun yıllar Türkiye'yi temsil etti, Türkiye Havacılık Vakfı Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği Başkan Yardımcılığı görevlerinde de bulundu. 2008 yılında BCD Eğitim ve Danışmanlık Ltd’nin kurucu ortağı oldu. Halen serbest danışman ve eğitmen olarak çalışmaktadır. Bugüne kadar Türkiye, KKTC, Rusya, Gürcistan, Azerbaycan, Romanya, Mısır, Belçika, İsviçre ve Avusturya’da eğitimler vermiş, danışmanlık yapmıştır. Ayrıca, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde dijital yayın organlarında köşe yazarlığı yapmaktadır. Çok iyi düzeyde Almanca ve İngilizce biliyor. Dağ tırmanışları ve doğa yürüyüşlerine ilgi duyuyor, Ağrı ve Musa dağları tırmandığı dağlar arasındadır. Okumak ve seyahat etmekten büyük zevk alıyor.
Önceki Makale ‘Navalnı zehirlendi’ iddiası
Sonraki Makale Sözcü’yü sarsan istifalar

Medya Günlüğü
bağımsız medya eleştiri ve fikir sitesi!

Medya Günlüğü, Türkiye'nin gündemini dakika dakika izleyen bir haber sitesinden çok medya eleştirisine ve fikir yazılarına öncelik veren bir sitedir.
Medya Günlüğü, bağımsızlığını göstermek amacıyla reklam almama kararını kuruluşundan bu yana ödünsüz uyguluyor.
FacebookBeğen
XTakip et
InstagramTakip et
BlueskyTakip et

Bunları da beğenebilirsiniz...

ManşetSerbest Kürsü

Süreç uzun ince bir yol

Gürsel Demirok
3 Temmuz 2025
ManşetSerbest Kürsü

Özgürlüğün pozitifi negatifi

Medya Günlüğü
3 Temmuz 2025
ManşetSerbest Kürsü

ABD’lilerin İran’dan kaçışı

Alper Eliçin
3 Temmuz 2025
EditörSerbest Kürsü

Gelişen ekonomilerin altın ilgisi

Metin Duyar
3 Temmuz 2025
Medya Günlüğü
Facebook X-twitter Instagram Cloud

Hakkımızda

Medya Günlüğü: Medya eleştirisine odaklanan, özel habere ve söyleşilere önem veren, medyanın ve gazetecilerin sorunlarını ve geleceğini tartışmak isteyenlere kapısı açık, kâr amacı taşımayan bir site.

Kategoriler
  • MG Özel
  • Günlük
  • Köşe Yazıları
  • Serbest Kürsü
  • Beyaz Önlük
Gerekli Linkler
  • İletişim
  • Hakkımızda
  • Telif Hakkı
  • Gizlilik Sözleşmesi

© 2025 Medya Günlüğü.
Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak

Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?