Gezi olaylarının en önemli anları usta gazetecilerin çektiği fotoğraflarla hafızalara kazındı. Ankara’da Ethem Sarısülük’ün cenazesinin kaldırıldığı gün Kızılay’da çekilen fotoğraf da 11 yıldır Gezi’nin simgelerinden biri oldu.
Normal koşullarda bir araya gelmesi düşünülemeyecek beş kişinin ilginç fotoğrafını “photoshop” sananlar hiç de az değildi. Direnişçiler tarafından “Marjinal Beşli” olarak isimlendirilen fotoğrafı çeken AFP Foto Muhabiri Adem Altan, o anı Birgün’den Burcu Cansu‘ya anlattı. Böylece, o günlerin sembol fotoğraflarından birinin perde arkası aydınlanmış oldu.
Altan fotoğrafın öyküsünü şöyle anlattı:
“O fotoğrafı Ethem Sarısülük’ün cenazesinin olduğu gün çektim. Ethem’in cenazesinin Kızılay’a geleceği söylendiğinden binlerce insan Kızılay Meydanı’nda toplanmıştı. Cenazenin gelmeyeceği anlaşıldığında polis alandakileri dağıtmaya başladı. TOMA’larla su sıkıldı, biber gazı atıldı. Saldırı fotoğrafları çekerken birden insanların duvarın önünde direğin arkasında dizili olduklarını gördüm. O an için ne çektiğimin farkında değildim, sadece hoş bir fotoğraf olarak bakmıştım.
O insanların birbirini tanıyıp tanımadığını sordular bana, ben o insanların birbirini tanımadığını düşünüyorum. Fotoğrafı çektikten sonra hepsinin ayrı yönlere gittiğini gördüm. Fotoğrafı çekerken elde bayrak, yüzde maske olduğunu, yaşlarını fark etmedim. Daha sonra büroya gelip, fotoğrafları bilgisayara yükleyip seçerken fark ettim. Gezi boyunca sulanan, coplanan, gaz içinde kalan yüzlerce fotoğraf çektim ama bu fotoğraf bambaşka bir yankı uyandırdı. Bu fotoğraf başka bir şey anlatıyordu. Fotoğrafı AFP’ye verdikten sonra sosyal medyada ciddi bir beğeni topladı. Neredeyse Gezi’nin en çok tıklanan ve beğenilen fotoğraflarından biri oldu. Aklıma bu kadarı gelmemişti.
Fotoğrafa herkes bambaşka anlamlar yükledi. Çok güzel geri dönüşler aldım…
Çok sayıda insan, farklı yaş gruplarının, farklı görüşten insanların bir araya geldiği Gezi ruhunu “marjinal beşli” ismi takılan fotoğrafımın yansıttığını söyledi.
Yüz-yüz elli metre uzaktan çektiğim fotoğrafta neredeyse 70 yaşında bir adamın da olması dikkati çekti. Farklı kimliklerin, farklı yaş gruplarının bir aradalığını gösterdi.”
Not: Bu yazı Medya Günlüğü’nde daha önce yayınlanmıştır.
İlgili yazı: