Adından hemen anlamışsınızdır, Ganj Himalayalar’dan doğar Hindistan ve Bangladeş’ten akarak Hint Okyanusu’na kavuşur. Geçtiği bazı eyaletler Uttarakhand, Uttar Pradesh, Bihar, Jharkhand ve Batı Bengal’dir.
Hindularca Ganj Nehri en kutsal nehirleri olarak kabul edilir ve tanrıça Ganga Ma veya “Ganj Ana” olarak tapılır. Ganj Efsanesine göre, Tanrıça Ganj, Ganj Nehri’nin sularında yaşamak, ona dokunanları korumak, arındırmak ve cennete getirmek için cennetten indi. Dindar Hindular, Ganga’ya çiçek ve yiyecek sunmak için her gün nehri ziyaret eder. Ayrıca günahlarından arınmak için suyunu içer ve nehirde yıkanır.
Ganj Nehri’nde günlük banyolar ve Tanrıça Ganj’a adakların yanı sıra, yıl boyunca milyonlarca insanın günahlarından yıkanarak arınmak için nehre gittiği büyük dini festivaller vardır.
Hindistan’da 400 milyon kişi Ganj’dan yararlanır. Bunun için şu bilgiyi paylaşmam gerekiyor: 2700 kilometre uzunluğundaki Ganj’ın drenaj havzası yüzölçümünün yaklaşık 1 milyon 320 bin kilometrekare (km2) olduğu tahmin ediliyor.* Türkiye’nin yüzölçümünün 780 bin km2 olduğunu hatırlatayım.
Ganj’ın suyu azalır ya da kurumaya başlarsa ne olur?
Bu nasıl olabilir?
Ganj’ın kaynağını aldığı Himalayalar’daki buzulların çözülmeye başlamasıyla bu mümkün hale gelebilir tabii ki.
Peki Himalayalar’daki buzullar küçülemeye başladı mı?
20 Haziran 2023 günü BBC Türkçe’nin paylaştığı bir habere göre uluslararası bilim insanlarından oluşan bir ekip, Everest ve K2 gibi en yüksek zirveleri barındıran bölgedeki buzul kaybının hızlandığını saptadı. Bölgede hükümetler arası bilimsel bir otorite olan Katmandu merkezli Uluslararası Entegre Dağ Kalkınma Merkezi (ICIMOD) tarafından yapılan değerlendirmeye göre, 2010’lu yıllarda buzullar önceki on yıla kıyasla yüzde 65 daha hızlı eridi. Raporun başyazarı, çevre bilimci ve ICIMOD üyesi Philippus Wester, “Buzulları 100 yıl içinde kaybedeceğiz” dedi.
Mevcut iklim politikaları altında dünyanın 3 derecelik sıcaklık artışına doğru ilerlediği koşullarda, Nepal ve Butan’ı içeren Doğu Himalayalar’daki buzların yüzde 75’i yok olacak. Sıcaklık artışı 4 dereceye ulaştığında ise bu oran yüzde 80’e çıkacak.
Wester, “Buzullar artan bir hızla eridiği için daha fazla suya sahip olacakmışız gibi görünse de, sabit bir akış yerine sel olarak ortaya çıkacaktır” dedi. En yüksek su seviyesine ulaştıktan sonra ise su kaynakları sonunda azalacak.
Öte yandan insanlar ekinlerini sulamak için buzul suyu ve eriyen kar suyu kullanıyor. Ancak kar yağışının zamanlaması daha düzensiz hale geldi ve eskisinden daha az kar yağıyor. Raporun yazarlarından ve ICIMOD’da geçim kaynakları ve göç konusunda uzman olan Amina Maharjan, “Yaz aylarında daha yüksek otlaklara gittikleri için çok sayıda sığır ölümü oldu” diyor.
Ganj kurumaya başlarsa ne olur sorusunu yineleyeyim.
Yanıtını da vereyim: Felâket olur.
Yüzyılın ortalarına doğru buzulların hızla erimesi nedeniyle nehirlerin suyu artacak ama bu artış sel biçiminde etkisini gösterecek. Nasıl olsa su arttı diye insanlar bunun nedenini düşünmek yerine daha fazla su kullanacak veya tasarruf etmeyecek. Ancak buzullar eridikçe nehir suları da azalmaya başlayacak.
İşte felaket olur dediğim yer burası.
Ganj üzerinden yaptığım bir okuma bu ama işin içine tabii ki İndus ve Mekong nehirlerini de katabilirsiniz. Yüz milyonlarca kişinin yaşadığı bu nehir havzalarında suların azalmaya başlamasıyla birlikte büyük su göçleri meydana gelecek. Yalnızca Ganj’ın deltasında 400 milyon kişinin yaşadığını göz önüne alırsak felâketin boyutunu da tahmin edebiliriz.
Acaba bu göçler ne tarafa doğru olacak derseniz benim tahminim her tarafa olur biçiminde olacaktır ama bir kısmının da Avrupa’ya olacağını öngörüyorum. Türkiye işte bu göç rotasının üzerinde bulunuyor. Yüz binlerce yıldır Anadolu bu rotanın üzerinde göçmenlere geçici ev sahipliği yaptı zaten.
Burada hemen sormak gerekiyor, Türkiye’nin buna ilişkin bir planı var mı? Yanıt tabii ki hayır. Türkiye’nin hiçbir gelişmeye ilişkin planı yok ki. Peki Avrupalıların buna ilişkin planları var mı, sanırım biraz düşünüyorlardır. Amerikalıların planı var mıdır derseniz tabii ki var, herkesi Avrupa’da ve Asya’da tutarak kimsenin Amerika kıtasına ayak basmasına izin vermemektir planları.
Herkese keyifli günler dilerim.
Fotoğraf: shoes-web.ru
YARARLANILAN KAYNAKLAR
* https://tr.m.wikipedia.org/w/index.php?title=Ganj&diffonly=true
– https://www.greelane.com/tr/be%C5%9Feri-bilimler/co%C4%9Frafya/ganges-river-and-geography-1434474/
– https://tr.411answers.com/a/ganj-nehri-hangi-uelkelerde-akar.html