Ünlü Rus kozmonot Viktor Afanasyev, Türkiye’de 17 Ağustos 1999 tarihinde meydana gelen Gölcük depremini önceden tahmin etme şansını son anda kaçırdıklarını söyledi.
Pravda gazetesine konuşan kozmonot açıklamaları sırasında uzayda yürütülen bilimsel araştırmalara da değindi. Mir Uzay İstasyonu’ndaki bilimsel çalışmaları öven Afanasyev, “O zaman yaptığımız çalışmaların çoğu bugün artık yapılmıyor. Örneğin, gümüş rengi bulutları izleyerek depremleri ve volkanik patlamaları önceden tahmin edebilmek için bir dizi deney yaptık. İyonosfer tektonik süreçlere tepki verir. Deprem veya volkanik patlamanın öncesinde emisyonlar başlar. Bu süreci gezegenin yüzeyinden göremesek de, istasyondan kaydettiğimiz gece bulutlarının görünümü ile belirleyebiliyoruz” dedi.
Kozmonot arkadaşı ile 1999 yılında uzayda bulunduğu sırada Gölcük depreminden önceden haberdar olabilme olanakları bulunduğunu ima eden Afanasyev, “Sergey Avdeyev ile yaptığımız uçuş sırasında, bu çalışma (deprem ve volkanik patlamaları önceden tespit etme) aniden insanlı uzay araştırmalarından insansız uzay araştırmalarına devredildi. Bu karar, 1999 yılında Türkiye’de meydana gelen şiddetli depremden dört gün önce alındı” dedi. Dolayısıyla çalışma durdurulduğu için Rus kozmonotların Türkiye’deki depremi öngörebilme olanağı ortadan kalkmış oldu.
Sovyetler Birliği kahramanı madalyası bulunan Afanasyev, dört uçuşunda yörüngede toplam 555 günden fazla zaman geçirdi, toplam 38 saat süren yedi uzay yürüyüşü yaptı. Afanasyev, öncesinde Rusya’nın uzay çalışmalarından sorumlu kuruluşlarında üst düzey görevlerde de bulundu.
Resmi rakamlara göre Gölcük depreminde yaklaşık 18 bin kişi hayatını kaybetti, 100 bin kişi yaralandı, yüz binlerce kişi de evsiz kaldı.
Fuad Safarov, Moskova
Not: Bu haber Medya Günlüğü’nde daha önce yayınlanmıştır.