“Gittiğimiz her yerde aynı şeyi gözlemledik: Ölüme terk ediliş, yoksulluk, sefalet, insanlık onurunun ayaklar altına alınması… Sayımızın, kaynağında kapitalizm illeti yatan tüm bu ‘felaketler silsilesini’ tartışmaya katkı olmasını umuyoruz.”
Çağdaş Hukukçular Derneği’nin yayınladığı Çağımızda Hukuk ve Toplum Dergisi’nin 2. sayısı, “Asrın Felaketi Değil Kapitalizmin Krizi” dosya konusuyla çıktı.
6 Şubat depremlerinin ardından bölgeye giden ÇHD’li avukatlar, derginin bu sayısını, deprem konusundaki gözlem ve değerlendirmelerine ayırdı:
“Burjuva demokrasileri için elzem kabul edilecek sınırda dahi hukuk devleti ve adalet nosyonundan uzaklaşıldıkça toplumun geniş kesimleri çok daha farklı yeteneklere erişebilecek ve ilgi alanlarını geliştirebilecekken hukuk öğreniyor.
Seçim süreci yaklaşıyor, bir bakıyoruz ortadaki çürümüş düzene duyulan güvensizlikten ötürü bütün bir halk seçim hukuku ve aritmetiği ezberliyor. Pandemi sürecinde iktidarın halk sağlığı politikası yürütmediğini bilen milyonlarca insan piyasaya sürülen aşıları karşılaştırıyor.
Ve nihayetinde deprem yaşanıyor ve bir anda hepimiz yaşadıklarımızı anlamlandırmak için kendimizi deprem bilimi üzerine okurken buluyoruz. Evet, deprem bir doğa olayıdır. Ama her doğa olayı felaket değildir.
Doğa olaylarını – yaşanan selleri, yangınları da katarak düşünelim- felakete dönüştüren öngörüsüzlük, hazırlıksızlık, rant uğruna bile isteye göz yummak, umursamamaktır. Özetle kapitalizmin fıtratında ne varsa depremde evleri başımıza yıkan odur. İşte bu nedenlerle fıtrat değil, kader planı değil, asrın felaketi hiç değil ama Türkiye kapitalizmine içkin bir katliam yaşadığımızı unutmamamız gerekiyor.”
Dergideki yazılar şöyle:
İmar Affı (!) – Av. Ali Şafak
“Sorulacak Bir Hesap, Kurulacak Bir Yaşam Var” – Av. Nergiz Görnaz
Söyleşi – Doç. Dr. Savaş Karabulut
Sakat Rızadan, Zora ve Korkuya Evrilen Kentsel Dönüşüm! – Av. Özgür Yılmaz
Deprem Bölgesinde Yaşanan Ayrımcılıklar – Av. Aytekin Aktaş
Depremlerde Yaşanan Ölümler, Ölüye Saygı ve İhmallerin Adli Tıbbi Boyutu – Dr. Ümit Biçer
Çocuk Odaklı Afet Yönetimi – Av. Ayşenur Demirkale
Kendi Tabutundan Başkasının Acısını İzlemek – Buse Söğütlü
Kâr İçin Değil, Halk İçin Kentsel Dönüşüm – Av. Aycan Çiçek
Afetin Görünmeyen Yüzü: Mülteciler – Av. Gizem Öykü Başkaya
Deprem Suçlarına Giriş – Av. Selçuk Kozağaçlı
ÇHD Nurdağı – Islahiye Raporu
Derginin PDF haline buradan ulaşabilirsiniz.