30 C
İstanbul
7 Temmuz 24, Pazar
spot_img

Çin’in ‘altın’ stratejisi

Altın; fiziksel özellikleri, kültürel önemi, ekonomik rolleri ve tarihsel faktörlerin bir kombinasyonu nedeniyle yüzyıllardır talep görmekte.

Altının tarih boyunca çok değerli olmasının başlıca nedenlerinden biri fiziksel özelliği. Altın her şeyden önce oldukça dayanıklı bir maden. Kararmaz, aşınmaz veya paslanmaz, bu da onu sonsuza kadar dayanabilen bir metal yapmakta. Bu dayanıklılık onu madeni paralar, mücevherler ve zaman içinde dayanması gereken eserler için uygun hale getirmekte.

Altının finans piyasasındaki çok yönlü rolü, tarihsel öneminden, fiziksel özelliklerinden ve değerli ve istikrarlı bir varlık olarak algılanmasından kaynaklanmaktadır. Bir yatırım varlığı, enflasyona karşı bir koruma, ekonomik belirsizlik sırasında güvenli bir liman ve merkez bankaları için önemli bir rezerv varlık olarak hizmet vermektedir. Çeşitli sektörlerde altına yönelik süregelen talep, tarihsel mirasıyla birleşerek altının küresel finans piyasasındaki öneminin devam etmesini sağlamaktadır.

Çin’in uyguladığı altın stratejisinin temel yönleri ve sonuçlarına geçmeden önce Çin ekonomisi bakmakta yarar var.

Çin ekonomisi son birkaç on yıldır dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri olmuştur. Bununla birlikte, büyüme oranları son yıllarda yavaşlamış, GSYH büyüme oranı COVID-19 salgınından önce çift haneli rakamlardan %6 civarına düşmüş ve salgın ve küresel ekonomik koşullardan daha da etkilenmiştir. Pandemi sonrası toparlanma, teknoloji ve ihracat gibi sektörlerdeki güçlü performansa karşın tüketici harcamaları ve emlak piyasasındaki zayıflıklarla dengesiz olmuştur.

Çin, dünyadaki elektronik, makine ve tüketim mallarının önemli bir bölümünü üreten küresel bir üretim merkezi olmaya devam etmektedir.

Teknoloji ve inovasyona yapılan önemli yatırımlar Çin’i 5G, yapay zeka ve elektrikli araçlar gibi sektörlerde lider konumuna getirmiştir. İhracat, özellikle Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği ve komşu Asya ülkeleriyle olmak üzere küresel çapta güçlü ticari ilişkilere sahip olan Çin ekonomisinin başlıca itici gücüdür.

Kuşak ve yol girişimi altyapı projesi, Çin ile Asya, Avrupa ve Afrika’daki 60’tan fazla ülke arasındaki ticaret ve yatırım akışını geliştirmeyi ve Çin’i küresel ekonomiye daha fazla entegre etmeyi amaçlamaktadır. Çin de kentleşme ve artan gelirler önemli bir orta sınıfın büyümesine yol açarak iç tüketimi artırmıştır. Hızlı kentleşme, sürdürülebilir şehir planlaması ve kentsel-kırsal eşitsizliklerin giderilmesi ihtiyacı da dahil olmak üzere fırsatlar ve zorluklar yaratmıştır.

Yüksek şirket ve yerel yönetim borçları finansal istikrar açısından risk oluşturmaktadır. Gayrimenkul sektörü önemli bir büyüme itici gücü olmuştur, ancak bazı bölgelerde arz fazlası ve düzenleyici sıkılaştırma gibi zorluklarla karşı karşıyadır. Yaşlanan nüfus ve azalan doğum oranları, ekonomik büyüme ve sosyal hizmetler için uzun vadeli zorluklar ortaya çıkarmaktadır.

Çin Halk Bankası uzun zamandır altın piyasanın en büyük alıcılarından biri, 2022’den bu yana külçe varlıklarını istikrarlı bir şekilde artırıyor. Ancak altının 2024 Şubat ortasından bu yana rekor kıran yükselişi (geçen ay art arda tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaştı) talebi olumsuz etkilemiş gibi görünüyor.

Açıklanan resmi verilere göre PBOC, Nisan ayında 60 bin troy ons satın aldı. Bu rakam, Mart ayında 160 bin ons, Şubat’ta ise 390 bin onstu.

(Prof. Dr. Metin Duyar, tasam.org)

Makalenin tamamı için tıklayın

Medya Günlüğü

Medya eleştirisine odaklanan, özel habere ve söyleşilere önem veren, dilediği konuda özgürce yazmak isteyenlere kapısı açık, kâr amacı taşımayan bir site.

Medya Günlüğü
Medya eleştirisine odaklanan, özel habere ve söyleşilere önem veren, dilediği konuda özgürce yazmak isteyenlere kapısı açık, kâr amacı taşımayan bir site.

İlginizi Çekebilir

4,757BeğenenlerBeğen
678TakipçilerTakip Et
11,600TakipçilerTakip Et

Popüler İçerikler