Sovyetler Birliği’nin tabutuna son çiviyi vuran üç kişiden biri olan Stanislav Şuşkeyeviç’in hafta içinde ölümü eski Sovyet coğrafyasında sıradan bir haber gibi çoğunlukla satır aralarında kaldı.
O dönemde Beyaz Rusya’nın (Belarus) lideri olan Şuşkeyeviç 8 Aralık 1991 tarihinde Rusya lideri Boris Yeltsin ve Ukrayna lideri Leonid Kravçuk’la Sovyetlerin yerine Bağımsız Devletler Topluluğu’nu (BDT) kurmuştu. Sovyetler Birliği Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov BDT’nin kurulmasından günler sonra, 25 Aralık 1991’de istifa etmiş ve ülkesi resmen tarihe karışmıştı.
Şuşkeyeviç’in bir özelliği de, BDT’nin kurulmasıyla ilgili kararı Gorbaçov’a haber veren kişi olmasıydı. Yeltsin kanlı bıçaklı olduğu Gorbaçov’la konuşmak yerine ABD Başkanı George Bush’a telefon etmeyi yeğleyince, tarihi kararı Sovyet liderine vermek Şuşkeyeviç’e düşmüştü.
Bilim adamı kökenli, son derece alçak gönüllü bir politikacı olan Şuşkeyeviç Belarus’un ilk devlet başkanı seçilmesinden sonra 1994 yılındaki seçimde rakibi şimdiki lider Aleksandr Lukaşenko’ya kaybetmişti.
O tarihten sonra muhalefette yer alan Şuşkeyeviç, iktidara karşı büyük gösterilerin düzenlediği geçen yıl İngiliz Reuters’e, Lukaşenko’nun Moskova’nın desteği sayesinde koltuğunu koruyacağını tahmin etmişti.
Lukaşenko, muhalefeti desteklemesi nedeniyle Şuşkeyeviç’i cezalandırmak için 1997 yılında emekli maaşını dondurmuş ve adını tarih kitaplarından sildirmişti. Belarus resmi ajansı Belta 87 yaşındaki liderin ölümünü sıradan bir haber gibi duyurdu.