“Türkiye’nin en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST’te Darüşşafaka Lisesi İHA Takımı, ‘Açık Denizlerde Arama Kurtarma Çalışmaları İçin Akıllı Görüntü İşleme Tabanlı Sabit Kanatlı İHA’ projesiyle Türkiye 1’incisi olarak ödülünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden aldı.
Öğrenmeyi teknoloji entegrasyonuyla kolaylaştırarak kalıcı hale getirmeyi ve ürün geliştirmeyi amaçlayan TEKNOFEST 2024’ün Antalya’da gerçekleşen Türkiye finallerinde, kendi kategorisinde ‘En İyi Sunum’ ödülünü alan ve en yüksek puan 96,8 ile ilk üç projenin belli olacağı TEKNOFEST Adana’ya katılmaya hak kazanan Darüşşafaka İHA Takımı, Türkiye 1’incisi oldu.
İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması Sosyal İnovasyon kategorisinde, 200.000 proje başvurusu arasından sıyrılarak Türkiye 1’incisi olan öğrencilerimiz, 4 Ekim’de gerçekleşen final töreninde ödüllerini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden almanın gururunu yaşadılar.
Gösterdikleri bu büyük başarıdan dolayı tüm takım üyelerimizi ve danışman öğretmenimizi tebrik ederiz.”
Darüşşafaka Cemiyeti’ne ait yukarıdaki açıklama. Bir Darüşşafaka mezunu (1964) olarak kardeşlerimle gurur duydum. Başarılarından mutlu oldum. Takımımızı ve öğretmenlerimizi ben de içtenlikle kutluyorum. Başarıları daim olsun, örnek olsun…
Daçkalı (Darüşşafakalı) kardeşlerimin başarısı beni yıllar öncesine götürdü…
Babam vefat ettikten sonra annem dört çocukla baş başa kalmıştı. Zor zamanlardı o zamanlar. İlkokulu bitirmemin ardından İstanbul’daki Darüşşafaka Lisesi’nin sınavına girmiştim. Sınavı kazanmam hayatımın dönüm noktasıydı. Ankara’dan yad ellere gitmiştim küçük yaşta okumak için. Ancak, şefkat ocağı Darüşşafaka benim için ikinci bir baba gibiydi. Öğrenim gördüğüm uzun yıllar boyunca Darüşşafaka Lisesi’nin emanet aldığı çocuklara baba koruyuculuğu ile şefkatle sarıldığını, onları en iyi şekilde yetiştirmek amacıyla hiçbir fedakarlıktan kaçınmadığını gördüm. Darüşşafaka aynı bir baba gibi, sevgi ve şefkatin yanı sıra öğrencilere disiplin ruhu , sorumluluk duygusu ve görev aşkı da veriyordu. Aşılanan bu duyguların, zeki, yetenekli, başarılı bu çocukları geleceğe taşıdığını, hayattaki başarılarının merdiven taşları olduğunu zamanla öğrendim. Darüşşafaka’dan kazandığım disiplin ruhu, sorumluluk duygusu ve görev aşkı tüm meslek yaşamıma yön verdi.
Darüşşafaka’dan 1863’ten bu yana aynı disiplin ruhu, sorumluluk duygusu ve görev aşkı ile on binlerce genç yetişti, vatanımıza hizmet etti. Bugün Daçka’da öğrenimlerine devam eden kardeşlerimin de aynı ruh, duygu ve aşk ile gelecekte ülkemize değerli hizmetlerde bulunacağına inanıyorum. Tıpkı Bülent Şenver gibi.
1970 Darüşşafaka mezunu Bülent Şenver hayatta başarıyı yakalamış Daçkalılardan biri. Liseden mezun olduktan sonra Robert Kolej Yüksek Kısmı’na girmiş (Boğaziçi Üniversitesi). Çeşitli dönemlerde bağımsız denetçi ve yönetim müşaviri olarak yirmiyi aşkın Türk ve yabancı bankada görev almış. Duayen bir bankacı. Türk bankacılık sistemine getirdiği yeniliklerle tanınıyor. 1990 da “Kapital” dergisinden “Yılın Bankacısı” ödülünü almış. “Cosmopolitan” dergisi de Şenver’i ” Yılın Adamı” seçmiş. Türk-Amerikan İşadamları Derneği Genel Başkanı. Amerikan Ticaret Odaları Birliği Yönetim Kurulu üyesi. TÜSİAD üyeleri arasında. Başarılarla dolu bir yaşam öyküsü sahip. Boğaziçi ve Bilgi üniversitelerinde dersler veriyor. Etik Değerler Merkezi Derneği Başkanı.
Yazarlığı, şairliği var. Turcomoney’nin Ekim sayısında yayınlanan “Dedemin Paltosu” başlıklı öyküde Darüşşafaka’daki yıllarını da anlatmış. Bir kış günü okula giderken annesinin üşümesin diye hasta olan dedesinin paltosunu kendisine giydirdiğini son derece dokunaklı ifadelerle kaleme almış.
Sosyal medyada siyasi nitelikte kısa paylaşımları var. “Siyaset utanmama sanatıdır”, “Siyaset bir tiyatrodur. Siyasetçiler ise oynanan oyunun oyuncularıdır”, “Her yalan bir gün ortaya çıkar”, “Hiç beğenmediğim bir söz var: “Devletin malı deniz yemeyen keriz (domuz). Bu sözü şöyle değiştirmek lazım: “Devletin malı deniz, koruyalım onu hepimiz” gibi…
Şenver, 2020 Darüşşafaka mezunlarına hitaben yaptığı bir konuşmada, “İyi ki Darüşşafaka’ya girmişiz. Hayattaki başarılarılarımın hepsini Darüşşafakaya borçluyum” dedikten sonra, “Darüşşafaka öğrencilerine, disiplinli, sorumluluk sahibi, erdemli, çalışkan iyi insan olmayı öğretti. Sevmeyi, saygılı olmayı öğretti” diye konuşmuş. (2014’te o yılın mezunlarına hitaben yaptığım konuşmada ben de benzer noktalara işaret etmiştim..) Gerçekte tüm bu hususlar tüm öğretim kurumlarının öğrencilerine kazandırması gerekir.
Bülent Şenver, bir paylaşımında da “Hayatta Başarımı 13 Şeye Borçluyum” demiş. Şenver bu çerçevede şunları sıralamış:
1- Çalışkanlık. Çok çalıştım. Hiçbir zaman tembellik yapmadım. Verimli çalışmayı öğrendim.
2- Sabır. Her zaman sabrettim. Her şeyin doğru zamanını bekledim. Erken başarıya ulaşmak için alınmayacak riskleri almadım. Sabrederek muradıma erdim.
3-Fedakarlık. Hedefime ulaşmak için bazı şeylerden fedakarlık yaptım. Zevk ve eğlence için hedefimden sapmadım. Kısa vadeli tatminler yerine uzun vadeli mutluluklar peşinde koştum.
4-Tutarlılık. Her zaman, her yerde ve her işte tutarlı oldum. Bir gün başka ertesi gün başka davranmadım. Aldığım kararlarda tutarlı oldum. Kararlarım ile hiç kimseyi şaşırtmadım.
5-Disiplin. Disiplinli çalıştım. Değerlerimden ayrılmadım. Kurallara uydum. Kurallar koydum ve kuralları uygulattım.
6-Kendine güven. Kendime güvendim. Doğru olan her şeyi yapabileceğime inandım. Moralimi hiç bozmadım. Allah’ın bana verdiği gücü doğru kullanmaya çalıştım.
7-Pozitif davranış. Her zaman her şeye olumlu gözle baktım. Bardağın yarısı boş demek yerine bardağın dolu tarafını gördüm. Her insanın iyi taraflarını bulmaya çalıştım. Olumsuzluklardan uzak durmaya gayret gösterdim
8-Odaklanmak. Yaptığım işe odaklandım. Uğraştığım işin en iyisini yapmak için çabaladım. Ele aldığım her konuyu derinlemesine öğrenmeye çalıştım
9-Eğitim. İyi bir eğitim aldım. Öğrenmenin sonu olmadığını kabullendim. Her gün yeni bir şey öğrenmek için okudum araştırdım. Eğitimin herkes için ölene kadar devam ettiğine inandım.
10-Aile. İyi bir ailem oldu. Aileme güvendim. Ailemden kopmadım. Ailemle paylaşmasını bildim. Ailemi ihmal etmemeye çalıştım.
11-Takım oyunu. Kendime hep iyi bir ekip kurdum. Birlikte çalışacağım yöneticileri motive ettim. Benimle çalışanlara değer verdim. Çalışma arkadaşlarımın haklarını onlardan esirgemedim. Birlikte çalıştığım yöneticilerimi sevdim be onlara saygı gösterdim. Ekibimi her zaman korudum. Ekibime liderlik yapmak için her türlü riski sırtladım, sorumlulukları omuzuma aldım.
12-Etik değerler. Çalışma hayatımda etik değerlere önem verdim. Her zaman herkese karşı dürüst davrandım. Gizli saklı işler yapmadım. Başkalarına zarar verecek davranışlardan kaçındım. Her zaman doğru ve iyi olan şeyleri yapmaya çalıştım. Yanlış olan ve kötü şeylerden uzak durdum. Her yerde ve her işte görev ve sorumluluklarımı yerine getirdim. Kimsenin hakkını yemedim. Herkese karşı adil olmaya gayret ettim. Muhatap olduğum herkese karşı saygılı davrandım. İtibar, haysiyet ve onurumu korumak için her görevi titizlikle yaptım.
13-Sağlık. Sağlığıma dikkat ettim.Hiç sigara kullanmadım. Sadece özel kutlamalarda bir bardak içki içtim.Her gün yürüyüş yapmaya çalıştım. Hamur işlerini ve şekerli tatlıları çok az yemeye gayret ettim. Yılda bir kez sağlık için check-up yaptırmak için hastaneye gittim. Kiloma dikkat ettim ve aşırı şişmanlamadım. Sebze, meyve, et ve balık hepsini dengeli yemeğe çalıştım.
Bülent Şenver’in sıraladığı hususlar son derece önemli. Başarının anahtarı niteliğinde. Herkes için yol gösterici. Başta gençlere, iş insanlarına, bürokratlara, siyasilere. Herkes sıralanan bu hususlardan kendisi için dersler çıkarmalı.
Çalışkanlık, sabır, fedakarlık, tutarlılık, disiplin, kendine güven, pozitif davranış, odaklanma, eğitim, aile, takım oyunu, etik değerler ve sağlık hayattaki başarının anahtar kelimeleri. Bir Daçkalıdan.
İçimizde seçkin öğrenim kurumlarımızdan yetişmiş nice seçkin insanımız var. Başarının anahtarına sahip. Pek fark edilmeyen. Bir onlara bakıyorum, bir de…