Fuad Safarov, Moskova
Madrid’deki NATO zirvesinde Türkiye’nin Finlandiya ve İsveç’in İttifak’a üyeliğine yeşil ışık yakması ve üç ülke arasında mutabakat imzalanması gelişmeleri yakından izleyen Rus medyasında geniş yer aldı.
Rusya Liberal Demokrat Partisi Başkanı ve Duma (parlamento) Uluslararası İlişkiler Komisyonu Başkanı Leonid Slutskiy, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılması meselesinin bu ülkelerin seçimi olduğunu belirtti. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Slutski, “Fakat bu ülkeler Rusya ile ilişkilerin sonuçlarının farkında olmalı” uyarısında bulundu.
Ankara’yı da uyaran Slutskiy, “Türkiye’nin yerinde olsaydım, Finlerin ve İsveçlilerin NATO’ya katılmasını veto etmeyi reddetmem karşılığında aldığım güvenceler konusunda kendimi pek pohpohlamazdım. Batı bir zamanlar Gorbaçov’a da sözler verilmişti” dedi. Slutskiy’nin kastettiği Batı’nın doğuya doğru yayılmayacağı konusunda dönemin Sovyet lideri Mihail Gorbaçov’a verdiği sözleri tutmaması.
Federasyon Konseyi (senato) Başkanı Yardımcısı Konstantin Kosaçev de, sosyal hesabından yaptığı açıklamada Batı’nın Rusya’ya yönelik planları uğruna kendi “ilkelerinden” vazgeçerek Kürtlere yüz çevirdiğini iddia ederek, “Yarın da Ukrayna’ya yüz çevirecekler” dedi.
Kosaçev, “Olayların bu noktaya geleceğinden zaten hiç kuşkumuz yoktu. Deneyimli Erdoğan bunu çok iyi anladı ve her zamanki gibi, örneğin mülteciler meselesinde olduğu gibi durumu kendi avantajına kullandı. Finler ve İsveçliler de taleplerini kabul etmek zorunda kaldı” yorumunu yaptı.
Duma Milletvekili Oleg Morozov da, “Bu bekleniyordu. Türk faktörünün aşılacağı belliydi. Görünen o ki Türkiye, hem siyasi hem de maddi olarak istediğini aldı” diye konuştu.
Morozov, “Türkiye’nin NATO’nun konumunu etkileme yeteneğini abartmamak lazım. Sıradan bir pazarlık. Tıpkı İsveç-Finlandiya faktörünün NATO için öneminin abartılmaması gerektiği gibi. Burada jeopolitikten çok siyasi dayanışma var” dedi.
Rus senatör Andrey Klimov da, “Rusya o kadar güçlü bir askeri ve siyasi güçtür ki, Kuzey Avrupa ülke yetkililerinin eylemlerinin küresel stratejik anlamda hiçbir önemi yok” dedi.
Duma Milletvekili Adalbi Şhagoşev, resmi Ria Novosti ajansına yaptığı açıklamada, “NATO’nun kışkırtıcı genişleme politikası yeni askeri ittifakların kurulmasına yol açabilir” değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye’nin tutumuna da değinen Şhagoşev, “İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya girmesi Türkiye’nin iddialarıyla ilgili iç çelişkileri ortadan kaldırmayacak. Gelecekte bu bağlamda daha çok sorunlar yaratacak” diye konuştu.
Siyaset bilimci Vladimir Sergiyenko da, Türkiye’nin Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılmasının bedelinin yakında öğrenileceğini öne sürdü. Sosyal hesabından açıklama yapan Sergiyenko, “Türkiye’ye satılması yasak olan teknolojiler, ABD uçakları, makro krediler ve muhtemelen samimi bir ‘yatırım’ paketi. Neden öyle düşünüyorum? Çünkü orada güzel gözler bulamadım!” dedi.
Yüksek Ekonomi Okulu Uluslararası İlişkiler Dairesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Maksim Braterski de, “Türkiye, Batılı ülkelerin vaat ettiği faydalar nedeniyle İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılımını desteklemeyi kabul etti” dedi.
Braterski, “Erdoğan ne kadar direnirse dirensin, karar yine de ertelenecekti. Erdoğan, bir şey elde etmek için kullandı. Tam olarak ne için pazarlık yaptı bilmiyoruz ama ekonomik faydalar, siyasi, askeri, güvenlik alanında bir tür garantiler olabilir” diye konuştu.
Life.ru haberi sitesine konuşan Rus siyasi uzman Aleksandr Asafov da, “Türkiye, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılımına evet dedi. Fakat, Türkiye’nin taleplerinin nasıl karşılanacağı henüz belli değil, bu anlaşma büyük bir hata olabilir” iddiasında bulundu.
Devlete ait Rossiya-1 televizyonu canlı yayın programına katılan siyasi uzman Nikolay Starikov da, “Biz bu programlarda daha önce kaç kere Kürtleri uyardık. Şeytanla, yani Batı ile ilişkiye girmeyin, güvenmeyin. Onları yarı yolda bırakacaklarını söyledik” dedi.
Rossiya-1 kanalı sunucusu Olga Skabeyeva, “Kürtleri sattılar. Yarın da Ukraynalıları satacaklar” iddiasında bulundu. Emekli General Yevgeni Bujinski, “Erdoğan, sonuna kadar pazarlık yapacak. Henüz her şey bitmedi. Erdoğan bu pazarlığın peşini bırakmayacak” dedi.
İlgili haber: https://medyagunlugu.com/haber/finlandiya-isvec-isi-coktan-bitti-51777