Basın meslek kuruluşlarıi, Instagram’a ve Anayasa Mahkemesi’nin internet sitesine erişimin engellenmesini eleştiren açıklamalar yaptı.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin açıklaması şöyle:
“İnternet özgürlüğü olmayan bir ülkede, basın ve ifade özgürlüğünden, insan haklarından, çağdaşlıktan söz edilemez. İnternet toplumun habere ve bilgiye ulaşmasında önemli bir rol oynamaktadır. Bu çerçevede internete erişim ve internet yoluyla bilgi yayma hakkı ifade özgürlüğü çerçevesinde korunmaktadır. Ancak ülkemizde sosyal medya platformlarına sık sık erişim engeli getirilmekte, bilgiye erişim hakkı engellenmektedir.
Son olarak Türkiye’de 57 milyon 100 bin kullanıcının bulunduğu instagram.com, 02/08/2024 tarihli ve 490.05.01.2024.-608903 sayılı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu kararıyla erişime engellendi. BTK tarafından yapılan ilk açıklamada, platformun katalog suçlara uymadığı gerekçesiyle kapatıldığı belirtildi. Bu karar sansürdür.
Ayrıca 2 Ağustos 2024 tarihli olarak ilan ettiği yeni duyurusunda dikkat çekici bir karara imza atan Anayasa Mahkemesi’nin internet sitesine erişimin engellenmesi de kabul edilemez. Anayasa Mahkemesi İletişim Başkanlığı’nın dezenformasyonla mücadele ile ilgili attığı adımların, Anayasa’nın 26. maddesinde yer alan düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti ile 28. maddesinde yer alan basın hürriyetine müdahale olduğu kararına vardı. Bu kararın ardından Anayasa Mahkemesi’nin internet sitesine erişim engellendi.
Bağımsız Özgürlük Evi kuruluşunun 2023’te hazırladığı internet özgürlüğü raporuna göre Türkiye maalesef internetin özgür olmadığı 70 ülke arasında 55. sırada yer alıyor. İktidar tarafından medyanın, sosyal medyanın düşman ilan edilmesi, özgürlüklerin korunması yolunda karar veren Anayasa Mahkemesi’nin internet sitesinin kapatılması hukuka aykırı bir durumdur. Demokratik bir toplumda iktidar, özgür basın anlayışına hizmet etmekle sorumludur. Demokratik bir ülkede bütün bilgi edinme platformları özgürce fonksiyonlarını yerine getirmelidir. İktidarı ve muhalefeti erişim engellerinin kaldırılması için göreve davet ediyoruz.”
Basın Konseyi açıklaması
“Sosyal medya platformu Instagram’a hukuksuz ve keyfi alınan kararlarla erişim engeli getirilmesi ve bu gelişme sırasında Anayasa Mahkemesi internet sitesine konulan duyurunun karartılması, ifade özgürlüğü ihlali ve sansürdür.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından, 2 Ağustos günü katalog suçları gerekçe gösterilerek milyonlarca kişinin ve her kademede kamu yöneticisinin de kullandığı Instagram’a erişimi engellemiştir. İktidar talimatıyla yapıldığı anlaşılan yasaklama bununla da kalmamış, gelişme üzerine Anayasa Mahkemesi internet sitesine konulan ‘Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın ifade ve basın özgürlüğüne müdahale etmesine imkan tanıyan kuralların iptali’ başlıklı karar duyurusu karartılmıştır.
Hukuki hiçbir dayanağı olmadan, yazılı, sözlü, görsel ve dijital medyadan sonra sosyal medya platformlarına da erişim engeli getirilmesi, halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkı ile ifade ve basın özgürlüğünün açıkça ihlalidir.
Demokrasiyle yönetilen hiçbir ülkede, ‘ben yaptım oldu’ denilerek keyfi getirilen bu tür yasaklamaların ve sansürün asla yeri yoktur.
TCK’nın 257. maddesinde de geçerli olan ‘görevi kötüye kullanma’ suçunun var olduğunun hatırlatılmasının da her Türk vatandaşının hakkı ve görevi olduğunu belirtmemiz gerekir.
Basın Konseyi olarak, Türkiye’nin uluslararası İfade ve Basın Özgürlüğü, Demokrasi, Hukukun Üstünlüğü endekslerinde utanç tablosundaki yerini daha da pekiştirecek yasaklamalara ve sansüre son verilmesi için sorumluları bir kez daha göreve davet ediyoruz.